werk in wording: Raglan trui

Normaal vs. elastisch afkanten

Na enorme frustratie deze week, heb ik iets ontdekt. Ik was dus effectief mijn raglantrui aan het afwerken (ja, eindelijk). De losse stukken aan elkaar naaien en alle draadjes inwerken. Ik heb ook al de boord voor de hals gebreid. Slim als ik was, paste ik de trui zelfs voor ik hem zou afkanten. Want tja, stel je voor dat het niet zou passen. Gelukkig paste het perfect.

Voor het afkanten gebruikte ik de normale manier (of toch die dat ik al altijd gebruikte). Maar tot mijn grote ergernis kon mijn hoofd er niet meer door. Ik kon er wel mee gooien. Voor de Quiet Bay shawl vroeg het patroon ook om rekbaar af te kanten. Maar omdat ik niet wist dat dit eigenlijk een techniek was, begreep ik het niet zo goed. Ik dacht dat het gewoon een omschrijving van het begrip was.

Maar het noemt dus letterlijk elastisch afkanten. En hoe doe je het dan precies? Na wat onderzoek heb ik deze andere manier van afkanten teruggevonden. Ze is inderdaad veel rekbaarder is. Dus na het opnieuw uittrekken en herafkanten past mijn raglantrui nu echt.

Normaal afkanten

Laten we deze voor het gemak maar zo noemen. Ik heb eigenlijk geen idee hoe ze werkelijk noemt. Maar dit is het principe: je breit 2 steken en haalt de eerste dan over de tweede. Dan brei je telkens één steek verder en haal je verder steeds de eerste steek over de tweede.

Hiervoor brei je de steken zoals ze op de naald zitten, want je volgt nog steeds het patroon. Even een voorbeeld om het wat duidelijker te maken. Bij tricotsteek brei je op een even rij averechts. Als je dan afkant in de volgende oneven rij, brei je alle steken rechts.

Maar bij deze manier is er dus een limiet op de rekbaarheid. Daarnaast zou je ook problemen kunnen krijgen als je te strak of te los afkant. Als je te strak afkant, kan je werk naar boven toe versmallen. Een omgekeerd resultaat krijg je dan als je te los afkant. Mijn tip hierbij is, met dezelfde spanning breien als de rest van je werk. Trek zeker die steek niet extra aan. Want dan krijg je ook moeilijkheden met het overhalen van de steken.

Elastisch afkanten

Soms heb je gewoon iets anders nodig en heb je een afkantrij nodig die nog rekbaar is. Zoals in dit voorbeeld de hals van mijn trui. Maar denk ook aan sokken (als je ze vanaf de teen naar boven breit), of een muts. Niets zo erg als de rand die in je huid nijpt.

De truc zit er hem in dat je de steken niet over haalt, maar samen breit. Ook hier brei je de steken zoals ze zich voor doen op de naald. Je breit er 2. Als je tweede steek een rechtse was, brei je de 2 steken rechts samen door de achterste lus. Als je tweede steek een averechtse was, brei je de 2 steken averechts samen. Dan brei je opnieuw telkens één steek verder om dan opnieuw samen te breien.

Een video kan altijd helpen om het even voor je te zien.

Wauw. Het resultaat mag er dus zeker zijn. Je werkt rekt zoveel meer uit. Dus echt ideaal voor rekbare randen. Ik denk dat ik daar het onderscheid zou maken. Als je rand niet per se rekbaar hoeft te zijn, zou ik normaal afkanten. Liever wel rekbaar, dan zou ik deze elastische manier proberen.

Andere manieren

Eigenlijk heb ik er nooit bij stil gestaan dat er nog andere manieren voor afkanten zouden kunnen zijn. Daarom heb ik tot nu toe steeds de normale manier gebruikt. Maar als ik me goed herinner, heb ik bij de Laurel Mist Shawl ook elastisch afgekant. Alleen stond het daar gewoon omschreven wat je moest doen. Het werd dus niet benoemt als elastisch afkanten.

Tijdens het onderzoek naar deze nieuwe manier, kwam ik ook nog een heleboel andere manieren tegen. Met een stopnaald, haaknaald of punniknaald. Die haaknaald zou ik ook nog kunnen overwegen. Maar mijn voorkeur ging vooral uit naar de samenbrei methode, omdat je hiervoor geen extra materiaal nodig hebt.

Ik heb dus alweer iets bijgeleerd deze week. Wist jij dat dit bestond? En welke methode gebruik jij meestal?

Bronnen

Een gedachte over “Normaal vs. elastisch afkanten

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.