werk in wording: Raglan trui

Raglan trui

Een tijdje geleden heb ik hele mooie wol gevonden die ik wou gebruiken. Het is een combinatie van 5 kleuren. Maar ik had nog geen idee waarvoor ik het wou gebruiken. En dat is voor mij heel gevaarlijk, want meestal belandt de wol dan op zolder, om nooit gebruikt te worden. Want wanneer ik dan zou weten wat ik wil maken, zou ik al weer een ander project voornemen.

Dus ben ik eerst gaan nadenken over wat ik wou maken. Ik was toen nog bezig aan mijn droomtrui en vond dat wel tof. Dus besloot ik om een trui te maken. En omdat ik de kleuren naast elkaar zo mooi vond, besloot ik om met strepen te werken.

De wol

Maar eerst wil ik het even hebben over de wol. Ik was online aan het surfen en toevallig kwam ik deze tegen op de website van Sweet Georgia Yarns. Waar ik ook de wol vond voor mijn droomtrui. Deze heet Tofino roadtrip. Ik vind deze kleurencombinatie echt prachtig. Het heeft iets weg van een foto van het strand.

Maar deze wol is niet dik genoeg voor een trui. En ik had eigenlijk geen zin om weer met een dubbele draad te werken. Dus ben ik overgeschakeld naar hun superwash worsted. Wat wil zeggen dat het een superwash merino wol is met een dikte van ongeveer 4,5-5,5. Maar hiervan hebben ze de kleurenset niet. Dus was het een beetje zoeken om zelf de combinatie bij elkaar te vinden. Het zit er misschien niet volledig op, maar het komt toch in de buurt.

De vorm van de trui

Omdat ik besliste om met strepen te werken, zat ik een beetje vast met de vorm van de trui. Want zoals je kon zien bij mijn droomtrui, Komen de kleuren in het lijf niet overeen met de mouwen. En dat wil ik bij deze wel bekomen, want zo zullen de strepen echt tot hun recht komen. De enige manier waarop ik dit kan doen, is werken met een raglan mouw. Je weet wel, zoals op mijn to do-lijst: little cables raglan. Niet het volledige patroon, maar wel dit principe wil ik dus toepassen op de mouw van mijn trui.

Maar deze mouw heb ik nog nooit gemaakt. Nieuwe techniek leren, check. Bijkomende uitdaging was dat ik geen patroon heb. Want het is iets dat ik zelf wil maken. Het is nog nooit eerder gemaakt, dus bestaat er geen patroon van. Nog een nieuwe techniek, check. Zelf een patroon leren maken.

Soort steek

Ik wil een mooi aansluitende trui. Een gewoon model, zonder pof. De strepen zouden het al speciaal maken. Dus wou ik het voor de rest eenvoudig houden. Maar ik wou wel een speciale overgang tussen de kleuren. Zodat het toch iets extra heeft. Dus dacht ik aan het ridge pattern dat ik bij mijn laurel mist shawl gebruikte. Spoiler alert! Meer daarover volgende week

Het concept op papier zetten

Wat ik geleerd heb van mijn droomproject is alvast goed na te denken voor je begint. Dat wil ook zeggen dat je het voor je ziet. Hoe wil je dat het er gaat uit zien? Elk onderdeel samenvoegen en controleren of het samen werkt. Met andere woorden een schets maken. En dan de verschillende stukken uittekenen en de afmetingen er bij vermelden.

Om de afmetingen van een trui te bepalen kijk ik op een patroon het meest naar de tekening van de losse stukken, waar de afmetingen vermeld staan. In dit geval is de steekverhouding niet relevant, want je werkt met andere wol dan dat vermeld wordt in het patroon.

Deze stap was niet eenvoudig. Want de meeste patronen voor een raglan trui die ik tegen kwam, hadden deze tekening niet. En als ik er dan een vond, waren de boord, de hals of de lengte niet zoals ik het wou. Ik heb er een heleboel opgezocht om dan uit te komen op een zelf samengestelde combinatie. Het lijf van het ene patroon, de hals van het andere en gewoon een kortere boord. Onderaan worden de patronen die ik als basis gebruikte vermeld.

Dan heb je de basis voor je patroon. Later kan je aan de hand van je steekverhouding uitrekenen hoeveel steken je zal nodig hebben, hoeveel rijen je zal breien en wanneer je zal minderen/meerderen. Dat zijn zorgen voor later. Eerst wil je nu tevreden zijn met wat je voor ogen hebt.

En dat ben ik wel. Met mijn visueel geheugen zie ik nu al voor me hoe de trui er zal uitzien. Al zou het kunnen dat ik nog wat obstakels zal tegen komen onderweg tijdens het maken. Maar die kan ik dan oplossen als ik ze tegenkom. Heb jij het ooit al aangedurfd om zelf een patroon samen te stellen?

Bronnen

Basis voor mijn raglanpatroon

4 gedachten over “Raglan trui

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.