Een tijdje geleden schreef ik over de verschillende manieren om rechts te breien. Er is de Engelse methode, de Continentale methode en de Franse methode. Dat heb je ook bij averechts breien.
Ik weet niet meer precies wanneer ik dit geleerd heb. Maar ik herinner me wel een handtas. De voor en achterzijde was rechts gebreid. En de voorkant in tricotsteek. Eerst had ik nog niet helemaal door dat het de bedoeling was om rechts en averechts om te wisselen. Want als je iedere rij averechts breit, bekom je opnieuw hetzelfde resultaat alsof je ze allemaal rechts zou breien.
De tricotsteek dus. Als je rechts breit zitten de lusjes van de steken aan de achterkant. Als je averechts breit, zitten die aan de voorkant. Wanneer je dit afwisselend doet krijg je alle lusjes aan dezelfde kant en krijg je aan de andere kant mooie V-tjes.
Net zoals bij rechts breien heb je ook weer de drie methodes voor averechts breien. Ik wil ze je toch even meegeven. Als je een nieuwe breier bent, kan je kiezen welke methode voor jou het gemakkelijkst is. Als je een gevorderde breier bent, is dit eventjes een opfrisbeurt.
Ook hier kan je het rijmpje dat ik van moetje leerde toepassen. Het is eigenlijk hetzelfde: insteken, draadje, doorpiepen en laten vallen. Maar het verschil is dat je draad aan de voorkant van het werk zit en dat je van achter naar voor in de steek gaat.
Engelse methode
Bij deze methode heb je de draad in je rechterhand. Telkens je de naald insteekt, laat je die even los om de draad rond de naald te laten gaan (op dezelfde manier als rechts breien). En dan duw je naar achteren, zodat je er een lus op je naald komt. Daarna laat je al de rest vallen.
Maar opnieuw, video’s zijn misschien handiger, dan mijn uitleg. Ik zie het namelijk voor me, dus geen probleem. Maar als je dit nog niet gedaan hebt, kan ik me voorstellen dat het niet zo eenvoudig is, zoals ik nu voorstel. Dit is de video om averechts te breien op de Engelse methode:
Ik herinner me wel dat ik er toch ook even op gesukkeld heb. En opnieuw die eerste steek die weer zo moeilijk was. Maar geen zorgen, daar zijn oplossingen voor. Het heet zelfkanten. En het wil zeggen dat je de eerste steek vervangt door een variant. Of een rechtse steek of de steek rechts afhalen zonder te breien. Er zijn ook nog een aantal andere varianten, maar daar hebben we het wel een andere keer over.
Omdat ik op de Engelse manier heb leren rechts breien, heb ik ook op deze manier leren averechts breien. Het is een heel goeie manier om te leren averechts breien, omdat je wat trager kan werken. Daarna kan je er wat meer routine in proberen te steken. Maar kan de continentale methode misschien iets efficiënter werken.
Continentale methode
Deze versie van het averechts breien heb ik geleerd bij mijn eerste paar sokken tijdens een breiavond van de groep Sherilyns rondbreiers. Omdat ik al geleerd had hoe ik continentaal rechts kon breien, was het maar makkelijk om het ook voor averechts te leren. Anders is het telkens wisselen van draad tussen de rechter en de linkerhand. En dit zou maar vervelend zijn.
Dus je houdt de draad in je linker hand. Je steekt de draad hetzelfde in als je zou doen bij de Engelse methode. Maar dan is het nu een beetje een moeilijke bocht maken. Op het eerste zicht lijkt dit niet juist, maar dat is het toch. Het helpt als je je hand een beetje naar je toe draait. Je krijgt het gevoel dat je de de naald rond de draad draait ipv de draad rond de naald. Dan kan je ook hier de steek naar voor duwen en de rest los laten.
Dit is echt geen makkelijke, dus oefenen, oefenen en nog eens oefenen is echt de boodschap. Want je kan de neiging hebben om de draad anders door te duwen. Je doet dit toch beter niet, want dan komen de steken omgekeerd op de naald en kom je in de problemen bij de volgende rij. Laat deze video je maar helpen.
Zoals ik al zei heb ik dit toegepast bij mijn eerste paar sokken. Maar omdat je dit met rondbreinaalden breit, zou je misschien denken waar ik dat zou kunnen toegepast hebben. Eerst en vooral in de boord, want dat is een steek rechts, een steek averechts. Maar ook in de hiel. Want die wordt in verkorte toeren gebreid. Waardoor je heen en weer gaat ipv in het rond.
Franse methode
En ook bij het averechts breien heb je de Franse methode. Opnieuw is dit een beetje tussen beide. De draad hou je in de linkerhand (Continentale manier), maar draai je op de Engelse manier rond je draad.
Ook dit heb ik nog niet geprobeerd, omdat het me een beetje dubbel lijkt. En zoals je kan lezen in mijn vorige post, vind ik de continentale manier eenvoudiger en sneller. Maar het grote voordeel is dat je relaxter breit. En eigenlijk brei ik zo liever averechts dan rechts. Wie had dat ooit durven dromen. Want op de Engelse manier heb ik toch regelmatig eens gevloekt (sorry daarvoor).
Maar ook hier geldt weer dat jij een methode kiest die werkbaar is. Als je je goed voelt bij één van deze manieren, ga daar dan vooral voor. Want nu je zowel rechts als averechts kan breien, ligt de wereld aan je voeten.
Je kan deze twee nu gaan combineren, waardoor je eindeloos verschillende patroonsteken kan maken. Zoals bijvoorbeeld de dubbele gerstekorrelsteek die ik gebruikte in mijn Oats and honey trui. Heb jij een favoriete steek? Laat het me zeker weten.
Bronnen
- https://www.garnstudio.com/video.php?id=6&lang=nl Hoe je averechts breit op de Engelse methode
- https://www.facebook.com/groups/224130631451710/?ref=bookmarks Een heel leuke breigroep
- https://www.garnstudio.com/video.php?id=5&lang=nl Hoe je averechts breit op de Continentale methode