Nieuwe werken

Oats and honey

Een tijdje geleden werden mijn spulletjes, die al een paar jaar gestockeerd stonden, eindelijk geleverd. En tijdens het openen en sorteren van de dozen, kwam ik nog wol tegen die ik dus een hele tijd geleden gekocht had. Ik was zo blij dat ik die vond, dat ik onmiddellijk enthousiast was en op zoek ging naar een patroon. Ja, die sokken moeten nu maar eventjes wachten.

Verloren schatten

De wol die ik vond, is Soffio. Ooit dus eens besteld bij Veritas. Dit was nog van voor ik naar mijn vaste wolwinkel (Suzywol natuurlijk) ging. Ik had gekozen voor donkerrood en daar ben ik tot op de dag van vandaag nog steeds blij om. Ik heb liever wat kleur in mijn kleerkast.

De wol is zo zacht door de Mohair die er in zit, dat het ideaal is voor een knusse trui. Of een sjaal in ajour patroon, dat zou ook nog mooi uitkomen. Maar heb ik wel genoeg wol? Dat is het risico als je op voorhand wol koopt en dan nog niet weet wat je gaat maken.

Toeval

Ik was zowat online aan het zoeken en scrollen en heel toevallig kwam ik het Oats and honey patroon van Drops tegen. Ik wou wel liever iets haken, dus keek ik nog wat verder. Om dan toch terug te komen op dit mooie patroon. Het leek me ideaal.

Ik vond het zo prachtig door de combinatie van de steek, het model en de mouwen. Mijn uitdaging hier was de V-hals. Dat had ik nog niet eerder gedaan. Maar dat zag ik wel zitten. En ook al heb ik liever wat kleur, in beige is deze trui ook heel mooi. Je krijgt er zo’n heerlijk lentegevoel van.

Hoewel ik niet dezelfde wol gebruikte als op het patroon, kwam de steekverhouding toch perfect uit. Ik heb gebreid met naald 5 en de boordsteek van de mouwen met naald 4. Het leek alsof alles als puzzelstukjes in elkaar paste. Wol check, patroon check en steekverhouding check. Dus ben ik maar meteen begonnen. Maar eerst eens goed nadenken. Bezin voor je begint, weet je nog.

Het patroon volgen of ook niet

Stap 1: het patroon doornemen. Stap 2: denken dat ik het volledig anders ga doen. Stap 3: terug naar het patroon, maar wel aanpassen naar rondbreinaalden. Ik naai namelijk achteraf niet zo graag alles dicht. En zo scheelt het een hoop.

Eigenlijk is de kantsteek weglaten de enige aanpassing die ik gedaan heb. En opletten met de goeie en verkeerde kant, omdat je steeds op dezelfde kant breit. Juist aan de boordsteek van de mouwen ben ik dit een beetje uit het oog verloren.

Ik vond het ook een hele mooie steek om toe te passen. De trui is gemaakt in de dubbele gerstekorrelsteek. Dit wil zeggen een steek rechts, een steek averechts en dit herhalen op de naald. Voor de 2e rij herhalen. En daarna wisselen, zodat er een averechtse steek op een rechtse komt en omgekeerd. En dan de 4e rij rechts boven rechts, averechts boven averechts. Je vindt meer uitleg in het patroon en er zit ook een mooi schema bij.

En eigenlijk heb ik geen probleem gehad met de V-hals. Ik heb gewoon het patroon gevolgd en in de juiste rijen de minderingen gemaakt. Enkel die middelste steek leek eventjes Chinees voor me. Maar ik heb het geprobeerd en uiteindelijk kwam het wel goed hoor.

Het resultaat

Na het middenstuk, kwamen de mouwen. En eigenlijk is het dan gewoon alles aan elkaar naaien. Dit patroon was heel eenvoudig te volgen. Mocht ook wel, na het mislukken van mijn sokken. Ik geef eerlijk toe dat ik een beetje in een dipje zat. Dus was ik zo blij dat hij paste. Echt waar. Eigenlijk is dat nog een understatement.

Het aan elkaar naaien het ik met de matrassteek gedaan. Zo vallen de naden iets minder op. Maar omdat ik dit dus aan de schouders en armen gebruikt heb, zie je dit wel. Want de steken staan hier dwars op elkaar.

Wateren

Hoewel ik het proeflapje heb gewaterd (want dan krijg je de stekenverhouding van het eindresultaat), ik durf mijn trui niet wateren. Wat als het weer mis gaat? En ik ben nu zo blij met de trui. Ik denk dat ik hem toch eerst een paar keer ga dragen voor ik hem was. Als ik dat wel zou doen.

Maar ik heb wel eens opgezocht hoe je correct watert. Via deze video denk ik wel dat het zal goed komen hoor. Maar toch, wat als het niet goed komt. Ik heb echt mijn twijfels. Maar via eerdere werken heb ik wel gezien dat het helpt. Ik sta hier dus echt voor een dilemma.

Nu wil ik heel graag eerst genieten van het eindresultaat zoals het is. Ik heb hem aan gedaan en hij zit als gegoten. We zien wel.

Bronnen:

3 gedachten over “Oats and honey

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.