Weetjes

Bullet Journal

Tijdens een project hou ik graag een overzicht bij van het patroon en hoever ik daarin sta. Hiervoor bestaan er verschillende methodes, maar ik gebruik een bullet journal.

Heb je er nog nooit van gehoord? Het is nochtans heel handig. Het is een combinatie van een agenda, dagboek en alle lijstjes die je anders op losse blaadjes zou noteren. Zo hou je alles heel handig bij elkaar. Ik doe het nu al drie jaar en ik ben er volledig van overtuigd dat het werkt.

Eerst hield ik het bij in een boekje. Maar als dat dan vol geschreven was, kon ik de lijstjes die ik wou houden weer opnieuw overschrijven. Ook al waren het dikke boekjes, ik hield het niet echt vol. Daarom ben ik overgeschakeld op een mapje. Als ik er blaadjes bij steek, haal ik oude er uit. En wat ik wil houden, mag blijven.

Ik heb het bij mijn Oats and Honey trui gebruikt. En kijk welk een prachtig resultaat.

Het handige er aan is dat je bijhoudt wat voor jou belangrijk is:

  • op jouw maat
  • toerenteller
  • stekenverhouding
  • notities
  • leren uit je fouten

Op jouw maat

Op een patroon vind je verschillende maten. Maar als je er eventjes niet met je gedachten bij bent, kunnen die wat verwarrend zijn. Je schrijft het over en zo hoef je je maar met één iets bezig te houden. Let natuurlijk wel op dat je de juiste maten overschrijft, natuurlijk. Maar een keer genoteerd, zit je goed.

Het is iets heel persoonlijks. Dus het kan heel goed zijn dat je notities voor iemand anders niet echt leesbaar zijn. Maar dat is niet zo erg. Zolang jij maar aan het gekriebel uit kan. Een ander zal het patroon nodig hebben om er zijn of haar versie van te maken.

Wil je het patroon bijhouden om later nog eens opnieuw te maken? Dan zit het handig bij alle andere patronen die je wil bewaren. De kans dat je er lang naar moet zoeken is klein. Zeker als je een inhoudsopgave hebt.

Toerenteller

Dit is voor mij het handigst. Ik hou graag mijn rijen dat ik gebreid heb bij. Want meten wanneer je werk nog op de naalden zit, is niet zo evident. Tel je de naalden er bij of niet?

Door de steekverhouding kan je uitrekenen hoeveel rijen er nodig zijn voor het gewenste aantal cm. Dit komt meestal overeen. Enkel wanneer je wat verder in je werk komt, kan dit lichtjes afwijken. Want dan gaat de wol al wat doorhangen. Ik had dit bij mijn trui aan de schouders en aan de bovenste uiteinden van de mouwen.

Door de rijen bij te houden, krijg je hier meer zicht op. En je weet ook hoever je staat bij welk stuk. Als je 86 rijen moet breien om aan 36cm te komen, weet je dat je bij rij 43 in de helft bent. Zo zie je vooruitgang.

Brei je liever het voorpand toch apart van het achterpand. Dan weet je aan het aantal rijen dat ze even lang zullen zijn. Idem voor de mouwen. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat de ene langer is dan de andere.

Stekenverhouding

Dit is eigenlijk het eerste dat ik noteer. Want dit is toch echt wel één van de belangrijkste dingen. Je hebt het nodig om je steken en rijen uit te rekenen. Ik noteer 10cm op 10cm, omdat het dan makkelijk omrekenen is. Maar eigenlijk kan je het met elke afmeting doen. Kwam je proeflapje uit op 13cm op 15cm, dan kan je het even goed zo noteren.

Als je stekenverhouding niet overeenkomt met dat in het patroon, kan je het ook gebruiken om om te rekenen. Zo gaat het allemaal iets vlotter. Zet dan de twee naast elkaar en noteer hoeveel steken je juist nodig hebt. Bereken dan het aantal rijen dat je nodig hebt.

Een overzicht van de steek die je wil breien, is ook altijd handig. Bij deze trui was dit de dubbele gerstekorrelsteek. Dus een steek rechts, een steek averechts en dit herhalen op de naald. Voor de 2e rij herhalen. En daarna wisselen, zodat er een averechtse steek op een rechtse komt en omgekeerd. En dan de 4e rij rechts boven rechts, averechts boven averechts. Soms werkt visueel beter, dus is een schema ook altijd handig.

Notities

Altijd handig om tijdens het project iets belangrijks te noteren die niet in het patroon staat. Of als je net als ik graag wijzigingen toepast in een patroon.

Het oorspronkelijke patroon is uitgeschreven op rechte naalden. Het voorpand wordt los gebreid van het achterpand en de mouwen worden open gebreid. Maar ik brei liever op rondbreinaalden. En ik steek liever niet te veel tijd meer in alles dichtnaaien. Tja, het moet een beetje vooruit gaan bij mij.

Deze wijzigingen ten opzichte van het patroon kan je noteren. Stel dat je het later nog eens opnieuw wil maken, dan weet je waar je het anders aangepakt hebt en kan je hetzelfde resultaat bekomen.

Leren uit je fouten

Door op te schrijven wat je doet, kan je fouten herkennen. Zo heb ik iets ontdekt bij de minderingen van de V-hals. Volgens het patroon brei je A.2 en dan minder je verder op dezelfde manier 3 tot 4 keer. Ik was al 3 keer (voor een small) A.2 aan het breien toen ik zag dat ik plots te weinig steken had. Het was de bedoeling om naast 1x A.2 te breien verder nog 3x één keer te minderen. Door dit te noteren heb ik dit gezien.

Ik werk graag overzichtelijk, dus doorstreep ik niet graag bij fouten. Daarom schrijf ik in potlood. Je kan het nog altijd uitgommen als het niet klopt. Maar af en toe kan je het wel eens uitwrijven. Negeer dus maar de vlek bij de opmerking ‘brei tot 17cm in patroon’.

Het is helemaal niet erg om eens te missen. Door het nu op te schrijven, zal je ze geen tweede keer meer maken. Geloof me maar.

Ik ben van plan om het ook toe te passen op mijn sokken. Dat is mijn volgende project, als er niet opnieuw iets anders tussen komt, natuurlijk. Hoe hou jij je werkjes bij? Laat het me gerust weten.

Bronnen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.