Geen categorie

Mondmaskers

Ja, ik weet het. Ik ben een klein beetje aan de late kant. Maar nu heb ik het toch. Deze week heb ik mijn eerste mondmasker gemaakt.

Nu de Coronamaatregelen versoepelen, zullen we het zeker kunnen gebruiken. Het is al verplicht op het openbaar vervoer. En als morgen de winkels weer open mogen, denk ik toch dat we het vaker zullen kunnen gebruiken.

Al sta ik er toch een beetje sceptisch over. Het is niet bewezen dat het Corona tegen houdt. Maar het kan wel helpen om andere mensen niet te besmetten. Het voorkomt dat het virus zich via jouw speeksel kan overzetten op iemand anders. En eigenlijk is dat al een goeie reden om het toch te doen.

De regering beloofde om per inwoner een mondmasker te voorzien. Maar door het tekort wou ik daar niet op wachten. De zorgsector heeft deze mondmaskers veel meer nodig! En ik loop er een pak hipper bij dan met een standaard mondmasker. En dit model is herbruikbaar, dus minder wegwerpafval. Win-win. Er zijn al een heleboel mensen die zo dachten, want er zijn tal van sites met een handleiding om zelf mondmaskers te maken.

Het patroon

De meeste patronen die je zal vinden, worden genaaid. Maar omdat ik zelf niet zo’n naaier ben, heb ik het mijne gehaakt. Ik ben nog eens in de restjes gedoken en probeerde er iets fantastisch van te maken.

Stap 1 was de juiste afmetingen vinden. En een patroon dat niet genaaid wordt. Na wat zoeken op pinterest vond ik uiteindelijk een model die me wel haalbaar leek. Het werd geüpload door Maria Isabel Vicencio Ramirez.

Om gemakkelijk te kunnen werken, heb ik het patroon op krantenpapier uitgetekend. De kleine schuine zijdes had ik dicht gekleefd met plakband om te zien of het zou passen. En dat was zo. Dus heb ik het dan weer open gemaakt om te kunnen gebruiken als basisvorm.

Als je dit patroon wil volgen is het wel belangrijk om de maat in het oog te houden. Dit wordt bepaald door de afstand tussen je neus en kin. Er zijn verschillende maten. Je kan net als bij kledij een small, medium of large hebben. Dit staat niet aangeduid op de bovenstaande link. Omdat het voor mij paste, heb ik niet uitgezocht welke maat dit is.

Eigenlijk houdt een patroon maken niet veel meer in dan dat. Het voordeel is dat je dan al een semi afgewerkt product hebt dat je op voorhand al eens kan passen. Als dat niet zo zou zijn, kan je nu al je patroon aanpassen. En dat scheelt je een hoop werk. Je kan dat ook met andere vormen doen, bvb. een trui. Je hoeft niet echt patroonpapier te gebruiken. Tenzij je het liggen hebt, natuurlijk.

De buitenkant

Daarna is het op zoek gaan naar de juiste wol. Omdat dit gewassen zal worden op hoge temperaturen dacht ik aan 100% katoen. En ik heb daar nog een heleboel restjes van Catania van liggen. Mijn voorkeur ging uit naar Catania denim in kleur 0150. Dat is een jeanskleur. Een paar jaar geleden heb ik daarvan een cardigan gehaakt, maar ik had nog een paar bolletjes over. Maar zoveel heb je er zelfs niet voor nodig.

Het was een beetje werken op gevoel. En kijken in welke rijen ik best meerderde of minderde. Maar omdat het rechte zijden zijn, valt dat best nog mee. Je meerdert en mindert om dezelfde aantal rijen. Gebogen lijnen zijn moeilijker om te volgen.

En bij de oren was het proberen en zien hoever het komt. Uiteindelijk had ik genoeg met 25 lossen. Daarna nog een boord vasten er rond en klaar. Alé, de buitenkant toch.

De binnenkant

Daarna kwam het minder leuke deel, want ik naai dus echt niet graag. Die naaimachine wil net niet doen wat ik wil dat hij doet. Dus komt mijn draad soms los, naai ik niet recht, zit mijn stof vast, enz. Ik wil je daar alvast niet mee lastig vallen, want het is een knoeiboel.

Maar omdat dit toch belangrijk is, heb ik eventjes doorgebeten. Hetzelfde patroon heb ik op stof van katoen overgetekend en uitgeknipt. Daarna rondom gezigzagd zodat de uiteinden niet zouden uitrafelen. Wat ik misschien beter omgekeerd had aangepakt. Eerst zigzaggen en dan uitknippen. Dat weet ik nu voor de volgende keer, hé.

Ik heb de randen nog een halve centimeter omgedraaid en vastgenaaid om het een beetje respectabel te maken. En na het wassen van de buitenkant en binnenkant heb ik alles aan elkaar genaaid. Ik ben wel tevreden met het resultaat, maar ik hoop toch dat ik er maar eentje van zal nodig hebben. Of toch hopen dat ik er eentje krijg van de regering?

Ik dacht één buitenkant en dan elke dag omwisselen van binnenkant. Tot ik me plots besefte dat het virus aan de buitenkant van het mondmasker komt. Dus heb ik eigenlijk voor een week 7 buitenkanten nodig. Maar omdat ik zo gesukkeld heb op de binnenkant, wil ik nog even afwachten en zien hoever ik kom met één mondmasker.

Als ze het in winkels verplichten en ik kan één keer in de week naar de winkel, zit ik al goed met één mondmasker. En mocht het nodig zijn, kan ik er nog altijd eentje bijmaken.

Maar omdat ik wat aan de late kant bent, heb jij waarschijnlijk al je eigen mondmasker gemaakt. Hoe heb jij het aangepakt? Gehaakt, gebreid of toch genaaid? Laat het me maar weten. Heb je zin om deze uit te proberen, geef me een seintje en dan kan ik je de (gratis) werkomschrijving bezorgen.

Bronnen

Een gedachte over “Mondmaskers

  1. Mits ik 2 linkse handen heb, hebben wij er hier nog geen. Ik heb even met het idee gespeeld, een naaimachine te kopen en het te proberen. Maar het is toch duur en wat als het niet lukt. Ga ik dus maar niet doen. 😉 Een maand geleden heb ik bij 3 verschillende organisaties een bestelling geplaatst, helaas, het is zo druk overal dat ze nog niet geleverd zijn. Hopelijk krijg ik ze volgende binnen want ik heb er nodig voor het gezin en onze afspraak bij de kapper. Erg dat de overheid ons geen mondmasker kan bezorgen. Terwijl het wel verplicht is in sommige zaken en op het openbaar vervoer.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.