Even back to basic. Ik wil jullie graag meenemen in het verleden en tonen hoe ik ooit als beginneling begonnen ben. Want zoals de bond zonder naam het zo mooi kan omschrijven: elke wijze uil begon als uilskuiken.

Een hele tijd terug, nu ongeveer 20 jaar, heb ik leren breien van grootmoeder. We noemden haar moetje. Ik herinner me nog dat dat wat voeten in de aarde had. Maar na heel veel steken te laten vallen en hulp bij het opzetten en fouten corrigeren ging het toch al wat beter. Ik heb heel veel geluk gehad dat ze geduldig alles uitlegde.
Ik kreeg mijn eerste bol in appelblauw zeegroen kleur. Ik heb die zelfs nog steeds liggen. En twee rechte breinaalden in metaal. Ze hielp me opzetten en zo mocht ik makkelijk beginnen en rechts leren breien. Ze had een heerlijk rijmpje om te helpen. Insteken, draadje, doorpiepen en laten vallen. Dat blijft nog steeds hangen en doet me glimlachen.
Voor degenen die redelijk nieuw zijn met breien, wil ik jullie de kracht van het breien laten ontdekken. Voor degene die al een tijdje breien, wil ik een nieuwe kijk geven. Want er zijn verschillende technieken. Het is belangrijk om een manier te vinden, waarbij je vlot kan werken.
Het is zelf nog niet zo lang geleden dat ik anders rechts heb leren breien. En daar wil ik de breigroep Sherilyns rondbreiers voor bedanken. Ik leg jullie straks uit waarom ik het zo fantastisch vind.
Engelse methode
Moetje leerde me breien volgens de Engelse methode. Dus met het rijmpje insteken, draadje, doorpiepen en laten vallen. Dat zegt jullie waarschijnlijk niet zo heel veel, dus kan je dit hier bekijken op video. Want dat toont een beetje makkelijker.
En zo steek voor steek maakte ik een lange sjaal. Want dat is gemakkelijk als eerste project. Het is recht toe recht aan. Aan het einde van je rij, draai je het werk en begin je weer van voor af aan. Maar die eerste steek was in het begin toch nog niet zo gemakkelijk. Gelukkig kon ze me daar nog eventjes mee helpen.
Vele jaren verstreken. Ondertussen leerde ik ook opzetten en die eerste steek te breien. Maar toen had ik er eigenlijk eventjes genoeg van. Tijd om alles eens te laten rusten. Maar dan een kleine tien jaar geleden kreeg ik de kriebel opnieuw te pakken.
Met hulp van een paar boeken, zoals 300 breitips en technieken van Betty Barnden en Ons Breiboek van KVLV begonnen er meer deuren open te gaan. Eens je de basis onder de knie hebt, kan je eigenlijk oneindig veel patronen maken en kan je de soorten steken combineren tot iets prachtigs. Want er is ook nog een averechtse steek. Maar dat is voor een latere post.
Continentale methode
Sinds ik eind 2018 ga breien met de groep Sherilyns rondbreiers heb ik anders leren breien. Dit is volgens de continentale methode. Hierbij houd je de draad in je linkse hand ipv de rechtse. En hoef je de rechtse naald niet meer los te laten. Ook hier zegt een video zo veel meer.

Eerst was het een klik maken. Maar eens dat je het onder de knie hebt, zijn er een heleboel voordelen.
Omdat de draad al aan dezelfde kant zit als je steken, is de kans veel kleiner dat je steken laat vallen. Geen geklungel meer. Heel simpel. Als je wil beginnen met breien, zou ik aanraden om deze manier te leren. Het is veel eenvoudiger. Daarom dat ik er ook zo snel mee weg was. Het duurde me een paar weken om de Engelse methode onder de knie te krijgen, deze methode in een avond. Oke, ik geef toe dat ik toen nog veel jonger was en nu de ervaring heb, die ik toen nog niet had. Dus neem dit misschien met een korreltje zout.
Voor degene die nogal spanningen in de schouders, nek en rug hebben, geeft dit enorm veel verlichting. Omdat je kleinere bewegingen maakt, hoef je niet steeds de naald los te laten. Daardoor kan je relaxter breien en belast je je spieren minder.
Door die kleinere bewegingen kan je ook veel sneller breien. Je verliest geen tijd meer door de naald steeds los te laten. Voor je het weet ben je aan het einde van je rij en is je werk af.
Franse methode
Misschien ook het vermelden waard dat er een Franse methode is. Die ligt er ergens tussenin. Deze heb ik zelf nog niet geprobeerd, dus heb ik er geen ervaring mee. Ik kon er niet onmiddellijk een video over vinden. Maar dit is het principe: je houdt de draad aan dezelfde kant als je steken en steekt dan de naald door (idem zoals de andere manieren), maar draait dan de draad volgens de Engelse methode om de naald. Het lijkt me iets omslachtiger. Maar als dat voor jou lukt, is dat prima, natuurlijk.
Op dit moment brei ik continentaal en dat werkt prima voor mij. Het geeft niets af van het feit dat ik blij ben dat moetje me heeft leren breien. Want zo’n proces moet groeien. Je kan niet onmiddellijk expert zijn. Enkel door veel oefenen (en veel steken te laten vallen) kan je bijleren en openbloeien.
Voor je het weet, maak je de mooiste werken. Laat ze maar zien aan de buitenwereld en wees er trots op!
Blogroll:
- https://www.hobbydoos.nl/nieuws/16/sneller-eenvoudiger-en-ergonomisch-breien meer info over continetaal breien, hoe het verschilt van de Engelse methode en de voordelen.
- https://www.garnstudio.com/video video’s over deze methoden en nog veel meer.
- https://www.bzn.be/nl/home voor leuke spreuken en geschenken
2 gedachten over “Omdat je ergens moet beginnen: rechts breien”