Droomproject

Soorten wol

Het kriebelt om er aan te beginnen. Ik wil wol verven en liefst nu al. Maar bij het zoeken naar ongeverfde wol, kwam ik nogal wat opstakels tegen. Het loopt niet echt van een leien dakje, laten we zeggen. Dus ben ik een beetje ontmoedigd (zoals je in dit bericht wel zal merken).

Ten eerste vind je niet zo makkelijk ongeverfde wol. Via internet vind je er wel een paar, maar de wol komt vaak van ver en is meestal duurder dan de geverfde wol die ik anders koop. Wat volledig onlogisch is, want er zijn minder bewerkingen gedaan. Maar ja, dat is mijn logica… Soms zit ik er volledig naast.

Het is voor mij belangrijk om te weten welke impact de verschillende soorten wol hebben, dus wil ik een doordachte keuze maken. Ik wil met respect voor het milieu en dieren mijn creaties maken. Daarom heb ik er een paar levensstijlen bij vermeld. Schrik niet, (spoiler alert!) maar uiteindelijk komt alles goed.

Ten tweede is er zoveel keus, dat ik door het bos de bomen niet meer zie. Daarom wil ik met jullie even over de soorten wol gaan. En welke garens kan je best gebruiken voor een bepaald project.

Er zijn 3 grote categorieën:

  • dierlijk
  • plantaardig
  • synthetisch

Dierlijk

Schapenwol

Deze wol is warm en duurzaam. En daarbovenop is ze heel makkelijk schoon te maken.

Project: sjaals, sweaters en handschoenen, mutsen en sokken.

Kasjmier

Deze wol is zachter dan schapenwol, maar niet zo sterk. Het wordt gezien als een luxewol, omdat deze afkomstig is van de kasjmiergeit.

Project: kledij.

Alpaca

Ook deze wol is zachter dan schapenwol, maar houdt niet zo goed zijn vorm. Omdat ze afkomstig is van de Zuid-Amerikaanse Alpaca, is ze ook duurder.

Project: winterkledij

Merino wol

Eigenlijk is dit een schapenwol. Ze is afkomstig van Merino schapen. Deze wol is dus even zacht als andere schapenwol, maar ook anti-allergeen en vormvast. Deze is dus zeker een aanrader. Maar het kan wel snel pluizen, wat vervelend kan zijn.

Project: winterkledij

Organische wol

Dit is de milieuvriendelijke variant. Er zijn geen chemicaliën gebruikt tijdens het proces. Het is meestal vervaardigd van merino wol dus heb je dezelfde kwaliteit.

Project: winterkledij

Zijde

Deze wol komt van de zijderups. Het is dit het duurste wol die je zal vinden. Maar het is heel sterk, glanzend en superzacht.

Project: zomer items

Mohair

Deze wol is licht pluizig en heeft kleine haartjes, daarom kan hij kriebelen. Maar hij is zacht en duurzaam. Deze wol is ook iets luxueuzer en dus duurder.

Project: winter en zomer items

Nu ga ik mezelf een beetje in nesten werken. Want zoals je al gelezen hebt, ben ik nogal bezig met zero waste en ecologische voetafdrukken. Maar eigenlijk heb ik ook de reflex om het dierenwelzijn in gedachten te houden. Het kan niet dat dieren uitgebuit worden voor hun wol, zodat er een massaproductie kan ontstaan.

Dus je kan zo ver gaan als een vegetarische levensstijl of je kan all the way gaan en veganist worden. Niet dat ik beide ben. Maar als jij dat wel bent, kies je beter voor plantaardige garens.

Plantaardig

(Bio)katoen

Deze wol is afkomstig van de katoenplant. Ze is licht en sterk. Als je de kans hebt, ga dan zeker voor biokatoen.

Project: zomerkledij, vaatdoeken, onderzetters

Hennep

Deze is iets ruwer en draagt zwaar. Daarom wordt ze niet echt gebruikt voor breien en haken.

Project: macrame

Bamboe

Er wordt geoogst van bamboestengels. Het voordeel is dat deze anti-bacterieel is, maar ook goed drapeert. En daar bovenop is ze super zacht.

Project: zomer items, items die gedrapeerd moeten worden

Ook met deze plantaardige garens kan ik mezelf in de nesten werken. Want katoen vraagt een hele intensieve aanpak om te verwerken, waardoor het een enorme aanslag is op het milieu. Kies daarom als je de kans hebt voor biokatoen. Er zijn minder pesticiden en reinigingsmiddelen gebruikt tijdens de levenscyclus. Dus kan deze alleen maar aangenamer zijn om te dragen.

En bamboe komt meestal uit Aziatische landen, dus heeft die al een enorme rit er op zitten voor het hier is. Daarnaast worden er veel chemicaliën gebruikt tijdens het verwerkingsproces. Maar het groeit heel snel en het is heel duurzaam. Dus is dit toch het overwegen waard.

Synthetisch

Acryl

Het is heel goedkoop en wast makkelijk. Het is ideaal voor startende breiers en hakers. En daarnaast is het nog kleurvast ook.

Project: sjaals, plaids

Daarnaast heb je ook polyester en nylon. Deze garens zou ik zeker niet aanraden, want ze worden vervaardigd uit aardolie (dat een fossiele brandstof is) en bij het wassen komen er microplastics vrij die bijdragen aan de vervuiling van ons water.

En vergeet ook zeker niet alle soorten gemengde wol. Door verschillende soorten samen te voegen, worden de voordelen ervan gecombineerd. De keuze is eindeloos.

De juiste wol kiezen

Nu ben ik er dus aan voor de moeite. Dierlijke wol is niet vegan, plantaardige wol heeft een te grote impact op het milieu en synthetische wol draagt bij tot plasticvervuiling. Met wat kan je dan wel nog werken?

Ik denk dat dit allemaal met een korreltje zout genomen kan worden. Zolang je je bewust bent van wat er gebeurd en welke stappen er nodig waren om die bol wol tot bij jou te krijgen en je er respectvol mee omgaat, kan je het verantwoorden.

Daarom ben ik op zoek naar een lokale schapenboerderij die het belang voor de dieren op de eerste plaats zet. Ik wil er informeren of ik eventueel zo aan wol kan geraken. Minder CO2-uitstoot, check. Diervriendelijk, check.

Mijn voorkeur voor dit project gaat uit naar organische merinowol. Of als ik het kan vinden schapenwol uit de buurt. De volgende stap is dus om het te vinden. En liefst ook al gesponnen, want dat kan ik zelf niet. Laat me zeker weten welke jouw favoriet is.

Bronnen:

2 gedachten over “Soorten wol

  1. Je zou misschien eens kunnen kijken bij een zorgboerderij. Vaak hebben de dieren daar veel ruimte, ze zijn goed voor mens, dier en milieu, en je hebt kans dat zij best een plek weten waar de wol voor je gesponnen kan worden (al dan niet door cliënten).

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.