Droomproject

Tijd maken voor handwerk

Het is belangrijk om tijd te maken voor je hobby. Maar heb jij ook zo’n druk leven, dat je niet meer weet wat je eerst gaat doen? Sinds Corona is dit al een pak verbeterd, maar nu het sociaal gebeuren opnieuw opstart, voel ik dat ik al snel in oude gewoontes terug val.

En ik heb ook al een paar weken het gevoel dat ik geen energie niet meer heb. Eventjes een dipje. Maar nu zie ik het weer helemaal zitten. Ik ga er niet volledig in vliegen, maar rustig opnieuw starten.

Ik wil het deze week graag even hebben over hoe belangrijk het is om tijd te maken voor je hobby. Ook al is de dag snel over en lig je al in je bed voor je het weet, toch zijn er die kleine momentjes waarin het mogelijk is.

Een planning

Ideaal natuurlijk is een planning maken. En georganiseerd dat ik ben, mag je er van uitgaan dat ik die heb. Wat dacht je nu? Maar voor mijn hobby heb ik die niet. Ik doe het gewoon wanneer ik er zin in heb. En dat is eigenlijk ook niet zo slecht. Maar als ik wil dat mijn project op tijd af geraakt, zal ik wel een planning nodig hebben.

Ik geef mezelf 10 maanden de tijd om een trui te maken. Op het eerste zicht lijkt dat veel, maar het is voorbij voor je het weet. Want het is niet halsoverkop starten en zien waar ik uit kom. Nee, om meer te leren genieten (en veel bij te leren) probeer ik de trage aanpak.

De voorbereiding en het terugblikken is goed voor 7 maanden, wat wil zeggen dat ik 3 maanden de tijd heb om een hele trui te breien. Normaal gezien zou ik gewoon breien en zien waar ik uit kom. Maar als ik dan geen zin meer zou hebben, zou het daar blijven liggen.

Om dat te vermijden, wil ik met deze deadline werken. En vandaag wil ik mijn planning opstellen. Volgens mij zijn er 2 soorten blokken dat ik kan vrijmaken:

  • kleine tussenmomentjes: zoals mijn middagpauze
  • grotere tijdsmomenten: zoals een zaterdagnamiddag

Als ik dan mijn planning zou invullen, denk ik dat ik het zo zou doen:


MaDiWoDoVrZaZo
Week 11u
1u
1u4u4u
Week 21u
1u
1u (+3u)4u4u
Week 31u
1u (+3u)
1u4u4u
Week 41u
1u
1u (+3u)4u4u
Week 51u
1u
1u4u4u
Week 61u
1u
1u (+3u)4u4u
Week 71u
1u (+3u)
1u4u4u
Week 81u
1u
1u (+3u)4u4u
Week 91u
1u
1u4u4u
Week 101u
1u
1u (+3u)4u4u
Week 111u
1u (+3u)
1u4u4u
Week 121u
1u
1u (+3u)4u4u

Een haalbare planning

Op dinsdag en donderdag heb ik bewust niets gezet, omdat dit mijn rustmomenten zullen worden. Of als er iets tussen komt, kan ik deze dagen gebruiken om terug bij te benen.

Het is belangrijk om rekening te houden met een planning die haalbaar is. Die les heb ik al geleerd. Vroeger plande ik mijn dagen te overvol in en liep ik van hier naar daar. Om dan op het einde van de dag het laatste niet meer te kunnen doen, omdat ik geen tijd meer had. Van zo’n planning word je alleen maar ontmoedigd, omdat ze niet vol te houden zijn.

Daarom wil ik een realistische planning hebben. En ik denk dat ik dat met bovenstaande wel heb. Ik kan zeker een uur over de middag werken en in het weekend een halve dag. Maar het zal er een beetje van af hangen of ik op woensdag (met de crea-avonden van Femma Originals) en vrijdag (met de sherilyns rondbreiers breigroep) meer zal kunnen doen. Normaal gezien starten ze weer op in september. Maar wat als er een tweede golf aan komt? Dus hiermee kan ik nog niet echt rekening houden. Daarom heb ik ze tussen haakjes gezet.

Maar eigenlijk zou ik beter het aantal rijen als doel stellen ipv het aantal uur dat ik kan breien. Maar voor ik dat kan bepalen, heb ik een overzicht nodig van het totaal aantal rijen dat ik zal hebben. En dat weet ik nu nog niet. Dat zal afhankelijk zijn van de wol die ik kies. Dat staat op de planning voor augustus. Het proeflapje maken staat op de planning voor november. Dan zal ik er meer zicht op hebben.

De bedoeling is om een groot project in kleinere delen op te splitsen. Elke dag 10 rijen breien lijkt me haalbaarder dan 3 maanden voor een volledige trui. Dat zal me mentaal een beetje rust gunnen.

Make-alongs

Dit zijn projecten waarvan je elke week een deel van het patroon krijgt. Dit geeft het principe weer, waar ik naartoe wil. En eigenlijk is dat nog zo slecht niet bedacht.

Een voorbeeld zijn de droomdekens van wolplein.nl. De haakversie 2.0 is het project dat ik gisteren opgestart heb. Het is heel populair binnen onze breigroep op vrijdag. Sommigen hebben ze al af, of maken de breiversie, maar ik ben nu nog maar bezig met week 1.

Normaal gezien krijg je iedere week een nieuwe stukje, maar dit patroon is van 2018. Dus weet ik eigenlijk al, hoe het volgende stuk er gaat uit zien. Maar ik probeer om de weken aan te houden. Dat zal me voorbereiden op mijn 12-wekenplanning

Maar elke week een nieuw stuk maken, geeft me ook een beetje angst. Wat als ik dat niet haal. Ik ben dan zo’n persoon die het ook effectief wil aanhouden. En dat op zich kan alweer stress geven. En het is juist die stress die ik wil vermijden door een planning te hebben. Wat was dat weer over de gulden middenweg?

Omdat er heel veel wol nodig is voor deze deken en ik op een krap budget zit (hallo verbouwingen en onverwachte kosten) heb ik gekozen voor acrylwol Saskia van Wibra. Omdat deze later in mijn slaapkamer komt die ik blauw zal verven, heb ik gekozen voor een donkerblauwe kleur.

Twee jaar geleden heb ik Paradise plaid van Veritas gemaakt. Uiteindelijk heb ik er wel mijn eigen twist aan gegeven, maar dit is ook een mooi voorbeeld als je een make-along wil doen. Deze heb ik gemaakt met colourcrafter van Scheepjes (aangekocht bij Suzywol)

Zo ben ik weer een stapje dichter bij droomproject. Ik weet nu wanneer ik tijd zal hebben om alles tot een goed einde te brengen en dat mijn project af zal geraken, als ik me er aan hou. Werk jij ook met doelen om een project af te werken? Of deed je tot nu toe, net als ik, gewoon maar verder wanneer het uitkomt?

Bronnen:

Contact:

3 gedachten over “Tijd maken voor handwerk

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.