Droomproject

Verschillende woldiktes

Vorige week heb ik gekozen voor merinowol. Dus (na een klein dipje) ben ik opnieuw met volle moed op zoek gegaan naar ongeverfde wol online. Ondertussen heb ik er gevonden en kan ik niet wachten tot mijn pakketje er is.

Maar tijdens het zoeken kwam ik verschillende termen tegen zoals DK, lace weight, aran, …. Omdat ik aan het zoeken was op Engelse sites, zijn dit natuurlijk Engelse termen. Omdat ik er nog nooit van gehoord had, was ik een beetje overdonderd door wat het zou betekenen. Na wat onderzoek bleek dat dit de termen voor de diktes van wol zijn.

Kiezen volgens dikte van wol of kleur.

Wanneer ik wol ga shoppen in de winkel sta ik hier niet echt bij stil. Ik kies meestal op kleur. En dan afhankelijk van wat ik wil maken, ga ik op zoek naar een bepaalde dikte. Voor een doorsnee trui zou ik bijvoorbeeld naar dikte 4-5 gaan. Maar nooit gedacht dat daar een term op geplakt werd.

Maar in functie van het zoeken naar ongeverfde wol, kan ik daar wel iets in vinden. Want er is heel veel keuze en dan zie je onmiddellijk welke dikte de wol heeft. Maar als ik het me nu zo bedenk, zou ik dat ook beter doen als ik naar de winkel ga.

Want de dikte van de wol is belangrijker dan de kleur. Want dat zou het toch moeten zijn in functie van je project. Maar nu ik dit schrijf wil ik dit al onmiddellijk tegenspreken. Want kleur is zeker niet te onderschatten. Het kan een impact hebben op je gemoed en dat is toch ook heel belangrijk. Onderaan heb ik een poll toegevoegd om eens te polsen wat jij er van denkt.

Diktes

Ik wil vandaag de diktes even overlopen en waarvoor deze het best gebruikt kunnen worden. Want een dunne draad om een dikke plaid te maken, is echt niet handig. De termen zijn dan misschien in het Engels, maar ze kunnen je helpen als je net als ik op zoek bent naar wol op Engelse sites. De rest is wel eens handig om te weten en kan je boven je bed hangen om niet te vergeten.

Lace

 • Naalddikte: 1-2,25
 • Projecten: shawls, sjaals
 • Andere termen: 1-2 draads

Super fine

 • Naalddikte: 2,25-3,25
 • Projecten: sokken, mutsen, handschoenen
 • Andere termen: 3-4 draads

Fine

 • Naalddikte: 3,25-3,75
 • Projecten: mutsen, sokken, sjaals, cardigans, truien
 • Andere termen: 5-draads

Light

 • Naalddikte: 3,75-4,5
 • Projecten: truien
 • Andere termen: DK (double knit), 8-draads

Medium

 • Naalddikte: 4,5-5,5
 • Projecten: een beetje van alles
 • Andere termen: Worsted/Aran, 10-draads

Bulky

 • Naalddikte: 5,5-8
 • Projecten: snelle projecten, knusse items (vb: cosy plaid)
 • Andere termen: 12-draads

Super bulky

 • Naalddikte: 8-12,75
 • Projecten: warme dikke items
 • Andere termen: super chunky – 16-draads

Jumbo

 • Naalddikte: 12,75 en groter
 • Projecten: decoratie, dekens

Nog een belangrijke opmerking. Bij lace en super fine staan het aantal draden aangegeven. Maar dat is eigenlijk niet wat de dikte van de draad bepaald. Ik heb medium garen tegen gekomen die maar 2-draads waren. Veel hangt af van het spinnen. Maar dat is een van mijn volgende wonderlijke tochten in de wonderlijke wereld van wol die ik wil ontdekken.

Wat ik ook gemerkt heb tijdens mijn zoektocht is dat de naalddiktes een beetje kunnen overlappen. Soms valt 4,5-5,5 ook onder DK of light. De termen geven een indicatie en kunnen je helpen om gerichter te zoeken. Maar ik zou je toch aanraden om ook zeker de effectieve naalddikte te checken.

Het is ook mogelijk om een dikke wintertrui in een bulky garen te maken. Er hangt veel af van wat je wil bekomen. Bovenstaande is een richtlijn, maar zeker niet vast. Het geeft je richting, maar soms mag je wel eens outside the box denken.

In de praktijk

Weet je nog dat ik een tijdje geleden aangaf dat ik soms halverwege teleurgesteld was van het resultaat. En dan trok ik alles opnieuw uit en begon op nieuw. Met dit inzicht kan ik het resultaat beter inschatten en zal die kans kleiner zijn.

Dus even terug komend op mijn droomproject. Ik maak een trui met ajourmotief en kleurverloop in merinowol. Als ik dan op zoek wil gaan naar de juiste dikte, wil ik gaan voor light of medium. Liefst medium, want het mag voor mij ook een beetje vooruit gaan. Maar om mijn ajourmotief mooi te laten uitkomen, mag de wol ook niet te dik zijn.

Het model voor mijn trui

De wol die ik gevonden heb is 100% organische merinowol dikte DK (4,5-5,5). Daarmee denk ik dat ik de beste keuze gemaakt heb. Ik heb het gevonden bij Yarn undyed.

Ik krijg nu plots wat schrik van het kleurverloop. Het idee was om een paar draden samen te breien om een gemengd kleur te hebben, maar daarvoor zal het waarschijnlijk te dik zijn. Misschien kan ik dit bij het verven van de wol verwerken. Maar ik heb dat ook nog nooit gedaan. Oh nee, waar ben ik aan begonnen? Ik hoop echt dat dit goed komt.

Dat komt wel goed. Ik heb nog tijd om dat uit te zoeken. En over tijd gesproken, ik wou nog even naar mijn planning kijken en ik ben aangenaam verrast dat ik nog steeds op schema zit. Joepie! In de maand augustus ga ik op zoek naar de materialen die ik nodig heb. Wol check!

Naar mijn gevoel ga je automatisch wel richting de juiste diktes voor je project, hoor. Voor een cosy trui neem je makkelijker een dikkere draad dan een dunne. Want anders kan je het gewenste resultaat niet bereiken.

Maar ik herinner me in het begin dat ik startte met breien en haken, dat ik toch regelmatig hulp vroeg voor welke dikte ik nodig had. Dus als je een beginnende brei(st)er of ha(a)k(st)er bent, dan hoop ik dat je dit net zo handig vindt als ik. Maar nu ben ik een gevorderde breister en vind ik dat het me meer inzicht geeft in mijn keuze. Laat me zeker weten of jij dit nuttig vindt.

Bronnen:

Een gedachte over “Verschillende woldiktes

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.