Nieuwe werken

Droomdeken 2.1

Hij is af, mijn droomdeken 2.1. Ik hoor je al denken: zou dat niet 2.0 horen te zijn? Ja, eigenlijk wel. Maar verbaast het je dat ik een paar aanpassingen aan het patroon gedaan heb? Tuurlijk niet.

Patroon

Het oorspronkelijke patroon komt van wolplein. In 2018 was het een CAL (crochet along). Maar ondertussen is het volledige patroon beschikbaar. Er zijn ook al nieuwere versies 3.0, 4.0 en 5.0. Oh ja, en er is ook nog de oorspronkelijke 1.0 natuurlijk.

Via een beschrijving en video’s wordt het volledige patroon per week uitgelegd. Als je er niet zou geraken in een week, is dit ook geen ramp. Je doet gewoon verder wanneer je kan.

Proef

Ik wou dit project maken om er achter te komen of ik iedere week een stuk kon maken, zodat ik het als time-management straks kan toepassen in mijn droomtrui. En niet alleen dat, ik wou ook weten of ik het zou kunnen volhouden. En ik ben heel blij dat dat gelukt is.

Iedere week was er een strook met een nieuw patroon en een herhalingsrand. Dat waren ongeveer 25 rijen. Als ik 5 dagen in de week hieraan ging werken, kwam dat neer op 5 rijen per dag. Dus na mijn werk, in het weekend op een vrij moment, was ik hieraan aan het werken. Maar ik hoefde me niet te haasten. Als ik de 5 rijen af had, kon ik aan een ander project verder werken.

Dit zijn de gebruikte patroonstroken:

 • herhalingsrand (komt terug tussen iedere strook)
 • golfjes steek
 • wafel steek
 • bolletjes steek
 • diamantsteek
 • weefsteek
 • mandensteek
 • gerstekorrel (mijn favoriet)
 • gekruiste kabel (toch eentje waar ik op gezweet heb)
 • afwerkingsrand

Patroonaanpassingen

Ik noem het de droomdeken 2.1, omdat ik dus een aanpassing gedaan heb. Normaal gezien is week 5 een strook met kabels, maar die vond ik niet zo mooi. Als je ze op foto ziet, komen die redelijk hoekig over. Kabels zijn veel mooier als ze gebreid worden, vind ik. Dus ben ik gaan zoeken in de patronen van de andere droomdekens. En ik vond de weefsteek uit de droomdeken 1.0.

De tweede aanpassing die ik gedaan heb, is een kortere afwerkingsrand op de korte zijde. Omdat de deken al reusachtig groot is, vond ik 4 ipv 6 rijen genoeg. Voor de rest ben ik braaf geweest en heb ik alle instructies gevolgd.

Ook merkte ik, omdat ik niet dezelfde wol en naalden gebruikte als in het patroon, dat ik op een andere afmeting uitkwam. Maar dat vind ik helemaal niet erg, want ik vond de opgegeven afmetingen al een beetje klein en was van plan om de deken nog een beetje te verlengen. Maar uiteindelijk was dat dus niet nodig.

De deken is ook zo groot geworden, omdat ik het aantal steken niet kon aanpassen. Door de vele soorten steken is er een veelvoud nodig dat deelbaar is door 5, 6 en 4+2. Als ik hem minder breed zou willen maken, zou ik maar ongeveer 90 steken mogen opzetten, maar dan zou hij veel te smal zijn.

Wol

Een paar jaar geleden had ik al eens een plaid gemaakt in acryl. Dus daar heb ik niet zo lang hoeven over nadenken. Het enige is, dat er wel behoorlijk wat wol voor nodig is. En omdat ik op dit moment (door verbouwingen) nog steeds een beetje met een beperkt budget werk, koos ik voor acrylwol Saskia van Wibra.

Al besef ik dat dit een lagere prijs een kwaliteitsverschil kan geven, heb ik dit tot nu toe nog niet ondervonden. Het werkt gemakkelijk en is mooi zacht. Maar later bij het wassen (al denk ik dat ik dat niet te veel ga doen), zou ik wel een verschil kunnen merken. En ook met de levensduurte. Hoe lang zal hij meegaan?

En ik had niet zo heel veel keuze uit kleuren, maar ik heb er toch eentje gevonden. Omdat het de bedoeling is dat hij later in mijn slaapkamer komt en omdat ik daar met donkerblauw ga werken, heb ik daarvoor gekozen. En ik ben er echt blij mee.

Resultaat

Nu het wat frisser wordt tegen de avond, heb ik hem al heel goed kunnen gebruiken. Want ik heb voorlopig nog geen verwarming, dus gebruik ik hem als dekentje tijdens het TV-kijken. Zalig. Want hij is supergroot en cosy. Ik kan er helemaal onder verdwijnen als ik wil.

Ik heb heel blij met het resultaat. De kleur is mooi, de grootte is perfect en hij is lekker warm. Eigenlijk is dit mijn nieuwe favoriete deken. Aan welk project ben jij momenteel bezig? Stuur het me maar door.

Bronnen:

3 gedachten over “Droomdeken 2.1

 1. Ik vind uw beschrijving heel duidelijk, ikzelf zat ook al te denken om de kabel te vervangen, maar wist nog niet door welke steek, de weefsels vind ik een goed idee. Ikzelf wil de deken beginnen zonder de herhalingsrand en op het eind de herhalingsrand in de rondte haken. Mijn vraag is hoeveel bollen hebt u gebruikt. Ik ben er voor mezelf nog niet uit welke dikte van haaknaalden ik zal gebruiken. Ik heb proefgestoomd met 4 4,5 en 5 welke heb u gebruikt.?

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.