Droomproject

Nieuwe technieken leren

Patroon check, motief check, kleuren check, wol check. Nu ben ik klaar om me te verdiepen in wat ik allemaal zal bijleren met dit droomproject. De lat is bewust een beetje hoger gelegd, zodat ik zou kunnen bijleren. Want je bent er nooit klaar mee. Je kan eigenlijk niet zeggen, nu kan ik het allemaal.

En ik heb veel werk voor de boeg. Weet je nog de reden waarom ik met deze blog begonnen ben? Een trui waar ik zo trots op was, is helaas bij de eerste keer wassen uitgerokken. Dus dat wil ik zeker, zeker, zeker vermijden. Op het einde van de maand zal ik er al een stap dichter bij zijn.

To do-lijstje

Toen ik een tijdje geleden me de vraag stelde waarom ik nu juist die trui wou maken (lang voor ik specifiek dit patroon gekozen had), had ik een lijstje gemaakt met wat ik allemaal wou bijleren tijdens dit project.

Dit was toen mijn lijstje:

 • wol verven
 • trui leren in elkaar steken
 • ajour motief
 • kleurverloop
 • trui laten passen volgens steekverhouding
 • sneller eindresultaat via hendel breien
 • relaxere houding
 • makkelijker kleuren kiezen
 • weten welke wol voor welk project het beste is
 • zelfzekerder worden in mijn handwerk
 • correct wateren
 • meer leren genieten van het proces
 • dingen afwerken
 • correct draadjes instoppen
 • bol wol maken met draad aan de binnenkant uittrekbaar
 • de hoeveelheid wol kunnen inschatten

Done

Er zijn zaken die ik wel al heb bijgeleerd in de voorbije maanden. De afgelopen 3 maanden heb ik me bezig gehouden met kleuren te kiezen voor mijn project. Aan de hand van de kleurencombinaties heb ik een betere houvast om kleuren naast elkaar te leggen. En omdat ik nu weet dat ik een wintertype ben, weet ik met welke kleuren ik mooi sta. Met als resultaat deze mooie keuze:

In augustus ben ik een ontdekkingstocht begonnen in de wonderlijke wereld van wol. Ik heb nu een redelijk goed overzicht in de verschillende soorten wol en waarvoor je die best gebruikt. En daarbij hou ik ook de dikte van de wol in het achterhoofd. Dus weten welke wol voor welk project het beste is, kan ik dus ook al van de lijst schrappen.

Dingen afwerken heb ik ook al onder de knie. Zie mijn mooie droomdeken van vorige week. Negen weken lang heb ik een strook gehaakt door telkens een paar rijen per dag te doen. Dus niet stressen over zo’n groot project en er mee inzitten dat het niet zal afgewerkt geraken. Maar wel gestructureerd en effenaan verder doen. Eigenlijk kan ik zo ook al een beetje meer genieten van het proces.

Gaandeweg

Op dit moment ben ik bezig met een bernadette te maken voor Femma. Er was niet echt een patroon die 100% paste, dus heb ik zelf iets in elkaar gestoken. Ook al was ik een beetje te enthousiast en een beetje te snel, ik heb hiervan al veel bijgeleerd.

Het patroon waarop ik me voor deze bernadette gebaseerd heb is van Veritas en van Hobbydoos lange jas Eryn. (helaas niet meer online), maar op sommige vlakken kom ik info te kort. Vandaar dat ik dus zelf iets in elkaar gestoken heb. Naar een ruwe schatting kwam ik op 10 bollen wol die we zouden nodig hebben. Al kreeg ik de opmerking dat hoe groter je maat is, hoe meer wol je zal nodig hebben (en dat is helemaal waar). Dus voor een XXXL zal ik de berekening opnieuw doen. Sorry, dames die ingeschreven zijn en meelezen. Ik zet dit zeker voor jullie recht. Maar hierbij heb ik dus de hoeveelheid wol leren inschatten.

Babette van Veritas
Lange jas Eryn van Hobbydoos

Het proeflapje is gemaakt en correct gewassen. Zo heb ik al de rug kunnen aanpassen aan de steekverhouding. Nu ben ik bezig met de voorpanden en dan later nog de mouwen. Dus trui laten passen aan de steekverhouding, check.

Ik ben er nog niet helemaal. Maar tegen dat de lessen beginnen, zal die zeker klaar zijn. Het enige wat ik nog eens in detail ga bekijken, is hoe ik de stukken correct aan elkaar naai. Tot nu toe deed ik dat op een bepaalde manier die me aangegeven is niet echt juist te zijn. Maar je kan er niet om heen dat het stevig aan elkaar hangt. Maar omdat ik het juist wil kunnen, ga ik dit ook nog eventjes uitzoeken. Dan kan ik trui in elkaar leren steken ook afvinken.

Correcties

Ondertussen heb ik wol verven opgegeven, ook al was dat met pijn in het hart. Want dat wil ik echt wel leren. Op dit moment lukt het niet om mijn visie waar te maken om met natuurlijke middelen (zoals paprikapoeder) wol rood te verven. En ik vind het zonde om mooie wol te verpesten. Ik heb het niet van mijn lijstje geschrapt, maar uitgesteld naar een volgend project. Later misschien, als de tijd rijp is om het te kunnen. Toegeven dat het nu niet lukt, daar hoef ik me niet voor te schamen. Ik heb het tenminste geprobeerd.

Door het zoeken naar een snellere manier van breien, kwam ik een video tegen over hendelbreien. Het was de bedoeling om deze techniek te gaan gebruiken, zodat het wat meer vooruit zou gaan. Maar door het sukkelen met de draad, was ik eigenlijk veel trager. Dus door een beetje verder te zoeken en goeie raad (dank je wel, Inge), kwam ik bij Portugees breien uit. Met deze techniek ben ik volledig mee. En ik brei mooi gelijkmatig rechts en averechts. En ik heb het gevoel dat mijn schouders nog minder gespannen hoeven te zijn door de kleine bewegingen. Dus heb ik hendelbreien omgeruild voor Portugees breien. En check relaxere houding.

To do

Dus staan deze dingen nog op mijn to do-lijstje.

 • ajour motief
 • kleurverloop
 • zelfzekerder worden in mijn handwerk
 • correct wateren
 • meer leren genieten van het proces
 • correct draadjes instoppen
 • bol wol maken met draad aan de binnenkant uittrekbaar

Waarvan er een paar items gaandeweg ook zullen verbeteren. Zoals zelfzekerder worden in mijn handwerk en meer leren genieten van het proces. Alleen de andere items zal ik dus effectief moeten leren. Dat valt toch best nog mee, he.

Laat je dus zeker niet afschrikken als je de lat iets hoger voor jezelf legt. Uiteindelijk komt alles goed, zijn de wijze woorden. Daar kan je niet anders of op vertrouwen. En als het nog niet goedgekomen is, is het nog niet het einde. Welke dingen wil jij nog bijleren?

Bronnen:

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.