Droomproject

Wol verven met natuurlijke kleurmiddelen

Ook al staat er nog veel op mijn to do-lijstje. Op de een of andere manier heb ik daar nu eventjes geen zin in. Tijdens mijn verbouwingen, toen ik nog geen TV had, heb ik me volledig op mijn handwerkprojecten gesmeten. Met het resultaat dat ik nu eventjes uitgeblust ben. Wat aan de andere kant goed uitkomt, omdat ik meer energie kan steken in mijn droomproject.

Deze week zit ik vol inspiratie om mijn wol al te verven. Ik weet het, ik ben veel te vroeg. Maar ik ben zo enthousiast dat ik al bezig ben met filosoferen over wat er allemaal mogelijk is. En tijdens mijn ochtendwandelingen zie ik planten langs de kant van de weg en vraag ik me af welke mooie kleuren ze zouden opleveren.

Maar daar stopt het natuurlijk niet bij. Alles wat in mijn voorraadkast staat kan ook werken. Alles dat heel snel en veel kleur afgeeft, zou ik kunnen gebruiken. Denk rode biet, kurkuma, uien, …

Ik wil liever niet kiezen voor de chemische kleurstoffen op de markt. Want die hebben een extra impact op het milieu. En wat zou je anders doen met het kookwater van rode biet of de schillen van een ui? Weggooien toch. Wel, zo kan je het een tweede leven geven.

Kleuren met natuurlijke kleurstoffen

Het boek Handmade van Jessica Kouwenhoven is een prachtige aanzet. Daarin geeft ze mee hoe je dierlijke vezels kan verven met avocado, eikels, dennenappels, boerenwormkruid, boomschors, elzenpropjes en mijn favoriet brandnetel. Het zijn eerlijke kleuren, die een verhaal vertellen. En het is juist dat, dat ik graag in mijn wol wil verwerken.

Maar hoe mooi zou koffie, pompoen, cacao, munt, lavendel of roest zijn. Deze kleuren zijn het echt waard om eens uit te proberen. Er zijn er zo veel dat het moeilijk kiezen wordt. Ik denk dat ik tijdens mijn verlof (binnen 8 dagen) een paar proefbaden ga doen. Al heb ik nog geen wol…

Maar waarom daar stoppen? Het volgende is nu volledig hypothetisch, want ik heb het nog niet uitgeprobeerd. Maar als ik nu start met de 3 hoofdkleuren: magenta, cyaan en yellow. Door die kleuren te combineren, kan ik alle kleurencombinaties maken en mijn eigen kleurenwiel samenstellen.

Magenta

Deze zal mijn rode kleur worden. Lijkt me niet zo moeilijk. Ik kan er al een heleboel opsommen. Wat denk je van rode biet, hibiscus of paprika. Die laatste zal meer naar de rodere kant opgaan, dan naar magenta. Maar ik wil ze graag alle drie proberen.

Yellow

Deze lijkt mij ook geen probleem. Want wat is er geler dan kurkuma. Andere middelen zullen volgens mij niet zo puur zijn. Ik kan het proberen met ui of kaneel, maar die zullen bruinere tinten geven denk ik.

Cyaan

Deze zal moeilijk worden, want in natuurlijke ingrediënten vind je heel weinig blauw. Bosbes is wel het eerste wat in me op kwam. Maar dat is heel seizoensgebonden. Dus ben ik een beetje verder gaan zoeken. En ik kwam zwarte bonen tegen. Ze geven geen zwart! Wel blauw. Dus die wil ik zeker ook uitproberen.

Zwart en grijs

Als ik meer diepte wil geven aan deze kleuren heb ik ook een zwart of grijs nodig. Bruin zal de kleur ook iets dempen, maar misschien ook verpesten. Dat wil ik ook nog even uitzoeken. Voor zwart denk ik eerder aan inkt (bijvoorbeeld van de octopus), maar ik ben daar zo niet voor. Tenzij ik het kant en klaar zou kunnen kopen. Voor grijs denk ik aan as.

Poeder of vloeistof

Maar bij al dat filosoferen komt er nog veel meer kijken. Ga ik vertrekken van het pure product? Of ga ik er eerst poeder van maken of de vloeistof gebruiken. Want ik heb gezien dat sommige kleuren vervagen na tijd. Daarvoor lijkt poeder me handiger.

Maar maak eens van rode biet poeder, denk ik dan? Hierbij lijkt het handiger om de kookvloeistof te gebruiken. Dat zal een beetje zoeken worden. Maar misschien is het best om aan te leunen bij het product. Waar vloeistof handiger is, vloeistof gebruiken en waar kruiden al in poedervorm bestaan, dat gebruiken.

Wol

Dierlijke wol zal andere resultaten geven dan natuurlijke vezels. Ze zijn anders van structuur, dus kan het niet anders dan dat ze kleur anders opnemen. Die test wil ik ook even uitproberen.

Maar waar vind ik wol om te verven? Als je op zoek gaat naar wol, is die meestal al gekleurd (en welke mooie kleuren bestaan er niet!). Hoe start je eigenlijk van de pure vezels die nog niet behandeld werden? Want ik ga er van uit dat witte wol ook behandeld zal zijn. Dat wil ik nog even uitzoeken.

Ik ben er dus nog helemaal niet. Maar ik heb nog tijd. Deze maand ging ik schrijven over waarom ik mijn droomproject wil maken (zie vorige post) en mijn planning. In augustus ga ik op zoek naar mijn wol. En in september zou ik de kleuren kiezen.

Al denk je dat ik met mijn voetjes omhoog mag liggen. Ik denk dat de tijd veel te snel voorbij zal gaan… en dat het september zal zijn voor ik het weet. Dus wil ik er toch nu al even over nadenken. Zijn er nog kleuren waar je aan denkt, die ik misschien over het hoofd zie? Laat me je suggesties zeker weten.

Bronnen:

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.