Droomproject

Waarom, oh waarom? Dat is de vraag.

Vorige maand heb ik beslist wat ik ga maken als droomproject. Het is een trui met ajourmotief en kleurverloop geworden. Al waren niet alle keuzes even makkelijk, toch is het gelukt om mijn droomproject vast te leggen.

Maar waarom kwam ik nu juist op dit uit? Waarom wil ik een trui maken? Waarom in ajourmotief en waarom in kleurverloop? En waarom wil ik zoveel bijleren? De antwoorden op al deze vragen zullen me helpen om vol te houden. Dus ik wil er even dieper op ingaan.

Waarom een trui?

Herinner je nog de start van deze blog? Ik had toen een trui gemaakt met heel veel moeite. Ik ben 3 keer opnieuw begonnen en dan als ik hem één keer waste, was die volledig uitgerokken. Ik ben toen in tranen uitgebarsten. En ik heb gezworen om nooit nog zelfgemaakte kleren te wassen. Zoiets wil ik geen tweede keer meer meemaken.

Maar dat is natuurlijk niet de oplossing. Ik wil de basis begrijpen van een trui breien (in de juiste maat en verhouding), hoe je die juist in elkaar zet en hoe je er lang van kan genieten. Want niets lijkt me leuker om je eigen creaties te kunnen dragen. En als iemand dan een compliment geeft over je mooie trui, dat je dan kan zeggen dat je die zelf gemaakt hebt. Lijkt me zalig.

Ooit zou ik ook heel graag mijn creaties verkopen, maar hoe kan ik dat doen als ik niet tot een goed resultaat kan komen. En het is toch de bedoeling dat de klanten tevreden zijn van wat ze uiteindelijk kopen. Een trui leren maken zal me ook helpen met de andere producten die ik daarnaast nog zal wil verkopen.

Met al deze technieken kan ik enorm bijleren en groeien. Dat op zich is al een waarom. Want als je de lat niet een beetje verder (niet hoger!) legt, blijf je op hetzelfde punt. En dat is eigenlijk een klein beetje achteruit gaan.

Waarom een ajourmotief?

Als ik deze motieven tegen kom tijdens mijn zoektocht in de vele patronen die er zijn, vraag ik me wel eens af hoe het juist gedaan wordt. Het lijkt me leuk om te leren hoe je met bepaalde handelingen tijdens het maken van een steek zo’n motief te bekomen.

Het zijn bouwstenen die je op een bepaalde plaats zet en door een motief te volgen kan je tot een prachtig eindresultaat komen. Het is een proces van stap voor stap werken en zo tot iets moois komen. Maar het is ook begrijpen met welke handelingen je een gaatje of een lijn bekomt. Volgens mij heeft het iets magisch.

Als iemand die heel resultaatgericht is, zal deze techniek me iets meer laten genieten van het proces. Je bent meer bezig met het maken van de steken. Het gevoel dat alles snel af moet zijn, zal minder zijn, denk ik. En dat is ook een van de dingen die ik wil leren.

Ajourmotieven geven meer karakter aan je werk, vind ik. Het is niet meer gewoon breien, het is echt iets speciaals. De trui die je maakt is niet meer een gewone trui. Het is een hele speciale trui geworden.

Ik heb het nog nooit geprobeerd. Dus ik weet niet of het zal lukken. Maar ik wil zeker de uitdaging aangaan en het proberen. Want dit is opnieuw bijleren en groeien. Jacquardmotieven heb ik al geprobeerd. Daar wil ik ook nog beter in worden, maar dit is echt iets nieuws. Dus ik kan niet wachten.

Waarom een kleurverloop?

Onderschat nooit de kracht van kleur en de kracht van verschillende kleuren samen. Ook dat kan je project tot een hoger niveau tillen. En kleuren kunnen echt je dag maken. Het heeft invloed op je stemming. Dus een mooie kleurencombinatie kan je echt gelukkig maken. Geniet van de kleine dingen in het leven.

Ik wil graag op zoek gaan naar mooie kleurencombinaties die bij mij passen. Welke kleuren zie ik graag, maar ook welke kleuren staan me goed? Geen grijze muis, maar zelfverzekerd zijn. Ik geloof echt dat kleur hierbij kan helpen.

Ik wil me heel graag verdiepen in natuurlijke kleurmiddelen. Zoals koffie of avocado. Want ik ben nogal bezig met mijn ecologische voetafdruk. Dus lijkt het me logisch dat ik zou kiezen voor natuurlijke materialen die een lagere impact hebben. Stel je voor dat je met restjes of afval iets nieuws kan maken. Als je die redenatie volgt, kan je volgens mij de wereld veranderen.

Ken je Mark Rothko? Hij maakt horizonschilderijen. Hij is een van mijn favorieten. En ik kan wegdromen in de verlopen dat hij gebruikt om een horizon weer te geven. Met een paar tinten van dezelfde kleur (of verschillende, maakt niet zo veel uit), kan hij zoveel diepte creëren. Stel je voor dat ik dat ook zou kunnen. Wauw.

Mark Rothko: Untitled (Red) 1956

Waarom mijn te leren-lijstje?

Dit wou ik nog allemaal leren. En ik heb er al onmiddellijk de reden waarom bijgeschreven.

 • wol verven: De start van het proces ook meemaken
 • trui leren in elkaar steken: De basis leren begrijpen
 • trui laten passen volgens steekverhouding: De basis leren begrijpen
 • sneller eindresultaat via hendel breien: Tijdswinst
 • relaxere houding aanhouden: Beter voor mijn gezondheid.
 • makkelijker kleuren kiezen: Tijdswinst
 • weten welke wol voor welk project het beste is: Van sterktes gebruik maken
 • zelfzekerder worden in mijn handwerk: Meer ervaring
 • correct wateren: Geen fiasco’s op het einde
 • meer leren genieten van het proces: Minder resultaatgericht zijn
 • dingen afwerken: Leren volhouden tot iets af is.
 • correct draadjes instoppen: De basis leren begrijpen
 • bol wol maken met draad aan de binnenkant uittrekbaar: Handiger om te gebruiken
 • de hoeveelheid wol kunnen inschatten: Minder overschot

Deze antwoorden op de waarom-vragen zullen me herinneren waarom ik dit droomproject gekozen heb. Oh, ik kan nu al niet wachten! Maar ik heb deze trage manier van werken gekozen, omdat ik niet halsoverkop wil starten en dan opnieuw zou moeten beginnen. Als ik te snel werk heb ik meestal niet nagedacht over de kleuren, de materialen en de techniek. Dan ben ik soms een beetje teleur gesteld van het eindresultaat.

Het heeft echt zin om er even bij stil te staan. Waarom wil jij graag jouw droomproject maken? Kan je 5 goeie redenen bedenken? Kijk diep in je hart. Ga op zoek naar je verlangens. En maak eventueel een lijstje.

Bronnen:

2 gedachten over “Waarom, oh waarom? Dat is de vraag.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.