Nieuwe werken

Het project van je dromen

Ik heb al een tijdje het gevoel dat ik achter de feiten aan loop. Nieuwe ideeën, vol enthousiasme. Ik kan niet wachten om er aan te beginnen. Maar meestal loopt het dan wel ergens fout. Ik wil te veel ineens. En laat breien en haken nu juist een traag proces zijn. Dus zit er volgens mij niks anders op dan het proces te omarmen. Zen, op ‘t gemak. Al zal dat niet van een leien dakje lopen. Ondertussen kennen je me misschien al.

Maar ik wil het op zijn minst proberen. Dus ga ik de uitdaging aan om een nieuw project te maken. Heel doordacht en overwogen. Zodat het iets moois mag worden. En daarbij wil ik graag ook een paar stappen vooruit zetten en bijleren. Dus wil ik ook op zoek naar nieuwe technieken.

Ik hoop dat jullie met me mee doen. Want wat is er leuker dan samen de uitdaging aangaan? Niets toch. We kunnen zelfs nog van elkaar leren.

Dus dit zijn de stappen die ik ga volgen:

  • Nadenken over wat ik wil maken
  • Nadenken waarom ik het wil maken
  • Op zoek gaan naar de juiste materialen
  • Een mooie kleurencombinatie uitzoeken
  • Me verdiepen in de technieken die ik nodig heb om het project te maken
  • Het project voorbereiden
  • Genieten tijdens het maken van het project
  • Terugblikken

Traag proces

Omdat het dus een traag proces is, wil ik mezelf genoeg tijd geven om dit allemaal tot een goed einde te brengen. Ik wil niet halverwege opgeven, omdat het idee niet realistisch was. Of dat ik net voor het bijna af is, zie dat ik mis ben en alles weer mag uittrekken en opnieuw beginnen. Het motto is “bezin voor je begint”.

Daarom wil ik mezelf 10 maanden geven om mijn project te voltooien. Voor elke stap een maand en voor het effectieve maken 3 maanden. Dat lijkt me een haalbaar project. Ook al lijkt het nogal veel. Tijd gaat altijd sneller dan je denkt. En soms zijn er dagen dat je er gewoon niet aan toekomt.

We zijn nu juni. Dat wil zeggen dat mijn project af zal zijn in april 2021. Dat lijkt nog heel ver. Maar ik weet nu nog niet wat ik ga maken. Misschien wordt het een sjaal, maar dat kan even goed een plaid worden. Ongeacht wat het wordt, het wordt grandioos.

Nadenken over wat ik wil maken

Niets beter dan een brainstorm om te beslissen wat ik wil maken. Er stond eigenlijk al veel op mijn to do lijstje, maar dat wil ik nu even van tafel vegen. Een nieuwe start. Alle ideeën zijn welkom.

Als je mee wil doen, neem dan een blad papier (of als je ondertussen de bullet journal hebt leren kennen, dat) en balpen. Schrijf gewoon alles op wat in je hoofd komt. Wat wil je nog leren, wat wil je nog maken? Heb je dromen? Alles is goed.

Het maakt nu nog niet uit of je ideeën haalbaar zijn of niet. Leg de lat even hoog. Wil je het wereldrecord van langste sjaal maken, dan kan dat nu. Go for it. The sky is the limit.

Nadenken waarom ik het wil maken

Dit is je motivatie. Door na te gaan waarom je het zo graag wil maken, geeft je dat kracht. Je zal merken dat je het later minder snel wil opgeven. Want het is echt wat je wil maken. Maar soms is dat makkelijker gezegd dan gedaan. Ja, waarom wil je nu echt dat maken en niet iets anders? We gaan het tot op de bodem uitzoeken, inlijsten en boven ons bed hangen (bij wijze van spreken).

Er kunnen verschillende dingen op je lijstje staan, die je wilt combineren. Of er kan een iets uitspringen. Beide zijn goed. Zolang het iets is wat je echt wil maken en waarvoor je je 10 maanden wil engageren.

Op zoek gaan naar de juiste materialen.

Welke materialen heb je nodig om het project van je dromen te maken? Dit gaat over van alles. De breinaalden, wol, hulpmiddelen (zoals bijvoorbeeld steekmarkeerders, kabelnaalden, …). Een lijstje maken is altijd handig. Zo ben je zeker dat je alles hebt om je droomproject tot een goed einde te brengen.

Er zijn zoveel soorten wol om uit te kiezen. Plantaardig, dierlijk, synthetisch of een combinatie. Elk soort project vraagt om een bepaald soort materiaal. Bekom je het gewenste resultaat, of wil je toch nog liever een variant? Nu is het moment om dit uit te zoeken.

Een mooie kleurencombinatie uitzoeken

Zoals ik al eerder aangaf kan een project vallen of opstaan met de juiste kleurencombinatie. Maar er zijn zoveel mooie. Dus gaan we nu uitzoeken welke je wil gebruiken.

Opnieuw is dit afhankelijk van wat je wil maken en welke wol je gekozen hebt. Wil je een cosy dikke wintertrui, dan is pastelgeel niet de beste optie. (Tenzij je natuurlijk volledig weg bent van pastelgeel en je echt niets ander wil. Dat kan.)

Me verdiepen in de technieken die ik nodig heb om het project te maken

Als je in stap 2 iets gekozen hebt dat je wil leren, heb je nu tijd om uit te zoeken hoe het precies in zijn werk gaat. Nieuwe technieken leer je niet van vandaag op morgen. Dus bereid je goed voor. Is er een nieuwe steek dat je wil uitproberen, dan kan je die nu ook onder de knie krijgen. Of wil je leren op rondbreinaalden breien, nu is het moment.

Het project voorbereiden

Tijdens deze fase gaan we op zoek naar de juiste afmetingen en steekverhoudingen. Ga nog eens na of je alles hebt om het project tot een goed einde te brengen. Ben je er echt klaar voor?

Ben je nog steeds overtuigd van je project en de wolkeuze, kleurkeuze en techniek die je daarbij wil gebruiken? Ik hoop van wel. Want anders kan je opnieuw beginnen bij stap 1 en dat zou zonde zijn. Maar beter nu alles nog eens goed overdenken, voor het te laat is.

Genieten tijdens het maken van het project

Nu pas begint het echte werk. En laten we eerlijk zijn, nu mag het toch echt gaan beginnen. We hebben er een hele tijd over nagedacht, nu is het tijd voor actie.

Ik hou rekening met 3 maanden om het effectief voor elkaar te krijgen. Time management en doelen stellen zullen hierbij heel belangrijk zijn. Maar samen komen we er wel door. Ik ga je tips geven. Haalbare tips, waardoor je niet zal verzuipen in het moeten van het maken.

Terugblikken

En dan is het eindelijk klaar: jou droomproject! En wat mooi. En wat heb je allemaal geleerd! Denk nog eens terug aan stap 1, toen je nog niet wist wat je zou maken. En zie je nu eens. Ongelofelijk, je hebt het voor elkaar gekregen. Nu is het tijd om te genieten van het eindresultaat.

Dit proces zal je kunnen volgen op mijn blog. Elke week (maar misschien steek ik er nog iets anders tussen) zal je mijn vooruitgang kunnen volgen. En hopelijk doe je ook mee! Geef jouw vooruitgang ook maar door.

Bronnen

Een gedachte over “Het project van je dromen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.