Weetjes

De Voorbereidingsfase

Na 9 maanden is mijn droomtrui klaar. En één van de eerste dingen die ik opmerkte was dat het zalig was om niet opnieuw te hoeven starten. De voorbereiding doet echt heel veel. Het tweede was dat ik die voorbereidingsfase toch wat lang vond. Tja, elk nadeel heeft zijn voordeel. Of omgekeerd. Je weet wel wat ik bedoel.

Maar omdat dit eigenlijk de basis is van elk project, wil ik wel investeren in een systeem dat voor mij werkt. Een soort checklist, waarbij ik door de verschillende stappen kan gaan. Dan ben ik verplicht om er over na te denken, en hoeft het geen half jaar te duren. Want zo zou ik niks gemaakt krijgen.

De opbouw

Ik heb alle stappen op een rijtje gezet:

  • Wat wil ik maken
  • Waarom wil ik het maken
  • Materiaal kiezen
  • Kleuren kiezen
  • Technieken leren
  • Voorbereiden
  • Maken
  • Terugblikken

En dan heb ik nagedacht over wat ik wil weten of nodig heb van informatie bij deze stappen. Maar het is ook een soort checklist. De mogelijkheden staan er en dan kan je aanvinken wat je zou willen gebruiken voor je project. Maar er zijn ook een aantal puntjes die telkens anders zijn. Zoals bijvoorbeeld de technieken die je wil leren. Daar is plaats gehouden om vrij in te vullen.

Wat wil ik maken

Dit is je to-do lijstje, een brainstorm over wat je nog wil maken. Schrijf alle ideeën op, goed of slecht, haalbaar of niet. Denk outside the box en denk groot.

Waarom wil ik het maken

Als je nadenkt over de reden waarom je het wil maken, zal je later langer volhouden. Ik spreek uit ervaring. Je motivatie is ook je houvast. Ga daarom niet licht over deze fase. Zoek het uit tot op de bodem. Alle redenen zijn goed.

Materiaal kiezen

Met welke wol wil je werken en met welke dikte? Elk project heeft iets anders nodig. De checklist helpt je kiezen. Maar er is ook een lijst voor toebehoren. Wil je een speciale techniek leren en heb je daar iets specifiek voor nodig, dan kan je het ook invullen.

Kleuren kiezen

Hier kies je de kleurencombinatie dat je wil gebruiken. Er zit een kleurenwiel bij om al een idee te geven, maar het laat je ook nadenken over welke kleurencombinatie dit juist is. Hoeveel kleuren wil je combineren?

Technieken leren

Vul de technieken die je wil leren uit je brainstorm in op de lijst. Leer ze en vink ze af. Maar neem hier wel genoeg tijd voor. Als je een mooi eindresultaat wil bekomen, is het belangrijk om de techniek al redelijk onder de knie te hebben.

Voorbereiden

Maak een proeflapje en doe de berekening. Wat is je steekverhouding en hoeveel wol heb je nodig? Wat zijn de afmetingen van je project? En ook heel belangrijk: loop nog eens alle stappen door en zorg dat je zeker bent van je keuze. Twijfelen mag nu nog, maar als je naar de volgende stap gaat, ben je best zeker.

Maken

Een planning helpt. In 12 weken is het mogelijk om een project te maken. Dus kan je dan uitrekenen hoeveel rijen je per week nodig hebt. Maar het mogen er natuurlijk ook meer of minder zijn. Dat kies je volledig zelf. En dan kan je nu van start met het echte werk.

Terugblikken

Als je project af is, kan je hier je bevindingen en opmerkingen kwijt. Wat ging er goed, wat ging er fout en wat heb je geleerd? Misschien zijn er dingen die je in de toekomst anders wil aanpakken. Maar vooral, geniet van het eindresultaat en wees trots op wat je gemaakt hebt.

Voordelen

Dit is een houvast tijdens het maken van je project. Een goede voorbereiding maakt echt het verschil. En je kan er steeds naar terug grijpen als je het nodig hebt. Alle keuzes die je hebt genomen, staan netjes op een rij.

Deze lijst zorgt er ook voor dat je niets kan vergeten of stappen zou overslaan. Want als je te veel aan je hoofd hebt, zou je iets kunnen vergeten (Ik althans wel). Dus in een zekere zin helpt het ook om een beetje rust in je hoofd te hebben. Als je de checklist doorlopen hebt, kan je niets vergeten zijn en komt alles goed.

En belangrijk. Je neemt de tijd om alles te overdenken, maar je verliest jezelf er niet in. Een valkuil hier kan natuurlijk zijn dat je te snel beslissingen neemt, die toch niet ideaal zijn voor het project. Het is een kwestie van de gulden middenweg zoeken. Maar is dat niet bij alles zo?

Het is een vrij complete lijst, vind ik. En zeker een die ik zal gebruiken als ik een nieuw project start. Hopelijk vind je hem ook handig. Of heb jij een eigen manier?

Bronnen

2 gedachten over “De Voorbereidingsfase

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.