Basis

Afkortingen over breien

Een tijdje geleden heb ik het gehad over de Engelse termen in het haken. Maar als je liever breit, ben je hier nu aan het juiste adres. Ook voor breien kom je heel veel Engelstalige patronen tegen. En er zitten soms echte pareltjes tussen, die je niet mag laten liggen. Daarom wil ik jullie vandaag een overzicht geven in de Engelse breitermen.

Om te starten zijn deze twee termen de belangrijkste om te weten: Knit en purl. Knit is rechtse steek, purl is averechtse steek. Voila, nu kan je eigenlijk al aan de slag. De andere termen zijn varianten op wat je met knit en purl kan doen.

Om het allemaal wat overzichtelijk te houden. Heb ik de termen onderverdeeld in verschillende delen. Ik begin met de termen die je tegenkomt aan het begin van je patroon en dan een paar soorten steken. Daarna begint het echte werk: de handelingen die je nodig hebt om het patroon te maken. En daarna de lijst voor gevorderden.

Je zal merken dat sommige termen geen Nederlandse afkorting hebben of veel uitgebreider uitgelegd worden, waardoor patronen veel langer worden. Engelse patronen kunnen veel compacter uitgeschreven worden en dat is het grote voordeel.

Wol en naalden (basis)

Als je een patroon bekijkt, heb je de losse stukken die je maakt en daarna aan elkaar zet. Bij een trui kan je zo front, back en sleeve tegen komen. Door de tekening van het patroon te bekijken, worden deze termen al duidelijk.

Maar daarnaast zijn er een aantal basistermen die niet zo voor de handliggend zijn. Daarom heb ik ze hieronder eventjes voor je opgelijst.

Engelse afkortingEngelse betekenisNederlandse betekenisNederlandse afkorting

SizeMaat/grootte
PATPatternPatroonPATR
KKnitRechts breienR
PPurlAverechts breienAV
RSRight sideJuiste kant naar je toeGK
WSWrong sideVerkeerde kant naar je toeVK

Gaugesteekverhouding

SkeinBol wol
BEGBeginningBegin
EONEnd of needleEinde van de naald
EOREnd of rowEinde van de toer
RND(s)Round(s)Toer(en)NLD/T
CONTContinueGa op dezelfde manier verder

Aan de hand van deze termen kan je het voorbereidend werk van het patroon maken. Je weet op welke maat je kan werken, welke dikte van naald, hoeveelheid wol en welke steekverhouding je nodig hebt.

Steken (basis)

Door rechts en averechtse steken te combineren maak je andere steekpatronen. Er zijn zo veel verschillende steekpatronen, dat het moeilijk wordt om ze hieronder allemaal te noteren. Als je een patroon maakt met een speciale steek, zal die aan het begin uitgelegd worden. Met hulp van de vorige tabel, heb je al ontcijfert hoe het in elkaar zit.

De meest bekende heb ik hieronder vermeld:

Engelse afkortingEngelse betekenisNederlandse betekenisNederlandse afkorting
STStitchSteekST/S
G stGarther stitchRibbelsteekRST
ST stStockinette stitchTricotsteekTR

Eyelet patternajourmotief

Knit in the roundRondbreien
REMRemainingResterendeREST

Aan de hand van deze info weet je hoe je gaat breien. Het helpt je om te begrijpen welke individuele steken gemaakt worden om tot het volledige steekpatroon te komen.

Handelingen (basis)

Tenzij je een sjaal maakt, zal je een aantal merkwaardige handelingen uitvoeren om tot het gewenste resultaat te komen. Het is niet enkel rechtdoor, maar je meerdert en mindert. Sommige dingen herhaal je of sla je over. (Maar ook bij die sjaal kan je deze handelingen tegenkomen als je zou gaan voor een gevorderd patroon.)

Als je een eenvoudig patroon leest, zal je deze handelingen vaak tegen komen. Eigenlijk kan je hiermee al starten om een trui in basismodel te maken.

Engelse afkortingEngelse betekenisNederlandse betekenisNederlandse afkorting
PMPlace markerSteekmarkeerder plaatsen
DECDecreaseMinderenMI/MIND
INCIncreaseMeerderenME/MEERD
REPRepeatHerhaalHERH
BO/FOBind off/fasten offAfkantenAFK
M1Make 1 stitchMeer 1 steek door de lus tussen twee steken verdraaid recht te breienM1
SKSkipOverslaan
SLSlipAfhalenAFH
YOYarn overOmslagO/OMSL
ALTAlternatingAfwisselendAFW

Handelingen (gevorderd)

Als je de basismodellen al onder de knie hebt en aan het echte werk wil beginnen (ga er voor!), kunnen onderstaande afkortingen je helpen.

Ze kunnen het breiwerk een heel nieuwe dimensie geven. Meestal kom je ze tegen bij ajourpatronen. Maar K2TOG kan evengoed als minderen gezien worden.

Engelse afkortingEngelse betekenisNederlandse betekenisNederlandse afkorting
KBLKnit trough back loop (of stitch)Brei door de achterste lus van de steekGEDR
KFBKnit in front and back1 steek meerderen door eerst in de voorste lus en daarna in de achterste lus van dezelfde steek te breien
K2TOGKnit 2 together2 steken rechts samenbreienSAMBR/SBR
K2TOG TBLKnit 2 together trough the back loop2 steken rechts samenbreien in de achterste lus
K3TOGKnit 3 together3 steken rechts samenbreien
P2TOGPurl 2 together2 steken averechts samenbreienAV SAMBR
SL1 KWSlip 1 knitwise1 steek rechts afhalenR AFH
SL 1 PWSlip 1 purlwise1 steek averechts afhalenAV AFH
WYIBWith yarn in backDraad aan de achterkant van het werkDR AT
WYIFWith yarn in frontDaad aan de voorkant van het werkDR VR
SSKSlip slip knit1 steek rechts afhalen, 1 steek rechts afhalen, beide terugzetten op de naald en door de achterste lus rechts breien.GEDR R SAMBR

Deze lijst is niet eindig. Elk patroon heeft zijn specifieke handelingen. En meestal worden ze voor het starten uitgelegd. Maar natuurlijk zal dat ook in het Engels zijn. De vorige tabellen, zullen je hier al grotendeels mee vooruit helpen.

Eigenlijk houdt het allemaal zoveel niet in. Het is een kwestie van weten wat het wil zeggen. (Net zoals bij zoveel andere dingen.) En met dit overzicht, ben je vertrokken. De wereld van Engelstalige patronen ligt voor je open.

Heb je zin om er eentje te proberen? Hieronder vinden jullie een patroon voor een poncho van Red Heart. Moeilijkheidsgraad is middelmatig. Maar alle termen worden hierboven ook uitgelegd, dus dat wordt een makkie voor jou.

Of heb je een ander patroon die je heel graag eens zou maken, maar je hebt de afkorting niet? Geef me dan maar een seintje en ik vul de lijst aan.

Bronnen:

3 gedachten over “Afkortingen over breien

  1. Pingback: Yume – Sjette

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.