Vandaag is het Pasen! De lente is begonnen, de blaadjes komen weer stilletjes aan aan de bomen. Je hoort de vogeltjes fluiten. Zalig is dat.
En omdat het nu ook de tijd is van heel veel frisse kleuren, wil ik jullie even meenemen op kleurenreis. Want, geef toe, een mooi werk staat of valt met de juiste kleurencombinatie.
Er zijn primaire, secundaire en tertiaire kleuren. En dan heb je wit (het ontbreken van kleur) en zwart (de combinatie van alle kleuren). Er zijn ook koude en warme kleuren. Pastelkleuren, heldere kleuren en nog veel meer. Alles past eigenlijk in een mooie cirkel.
Ik neem je eerst even mee door de theorie. Daarna volgt het leuke gedeelte.
Rangorde
De primaire kleuren zijn rood, geel en blauw. Met deze 3 kleuren worden alle andere kleuren gemaakt. Maar er zijn geen andere kleuren waaruit je ze kan maken. Denk maar aan de kleuren van je printer: magenta (rood), yellow (geel) en cyaan (blauw).
Secundaire kleuren worden gemaakt door 2 primaire kleuren te combineren. Rood en blauw maken paars, rood en geel, oranje en blauw en geel, groen.
Door de 3 primaire kleuren te combineren krijg je de tertiaire kleuren. Dit zijn kleuren die je veel in de natuur tegen komt, zoals olijfgroen, oker en bruine tinten.
Er bestaat een kleurensysteem dat ook groen als primaire kleur aanziet en dat is het NCS kleursysteem. Hieronder zie je een cirkel waarin alle kleuren zijn opgenomen. Elk kleur heeft een naam naar de hoeveelheid kleur er in zit. Maar hier word ik misschien te technisch. Ik zal je dat besparen. Want mooie kleuren zijn het belangrijkste.

Naast dit kleurensysteem zijn er nog een heleboel andere, waaronder het RAL systeem. Je kunt beide niet naast elkaar leggen. Een RAL kleur, komt niet overeen met een NCS kleur.
Tegenpolen
De term complementaire kleuren kan je ook wel eens tegen komen. Dit zijn de kleuren die tegenover elkaar op de kleurencirkel zitten. Voor rood is dat groen, voor blauw is dat oranje en voor geel is dat paars.
Gedempte kleuren zijn kleuren die een klein deeltje van elkaars complementaire kleur bevatten. Ze zijn net iets zachter en toegankelijker dan de heldere kleuren.
Temperatuur
Er zijn warme en koude kleuren. Van geel tot rood, en alles wat er tussenin ligt, zijn warme kleuren. En van paars tot groen, zijn koude kleuren.
Het is niet dat ze warm of koud aanvoelen, maar ze geven die indruk. Denk maar aan vuur. Dan denk je automatisch aan rood, oranje en geel. Als je denkt aan ijs, zie je vooral tinten van blauw voor je.
Wit en zwart
Door wit toe te voegen, maak je een kleur lichter. Door zwart toe te voegen, maak je de kleur donkerder.
Zo bestaan er waaiers die een volledige kleurencombinatie tonen. Rechts in de punt heb je de heldere, pure kleur zonder toevoegingen. Links bovenaan staat wit en links onderaan staat zwart. Als je de beweging van rechts naar links maakt, neemt de helderheid van het kleur af. Als je diagonaal naar onder gaat wordt die donkerder. Diagonaal naar boven wordt lichter.

Als je gaat kijken naar de bovenkant van de kleurendriehoek, kom je de pasteltinten tegen. Eigenlijk zijn dit gewone kleuren waar veel wit aan toegevoegd werd.
Het grotere plaatje
Als je nu de kleurenwaaier en de driehoek ineen plaatst, krijg je alle mogelijke kleuren die er bestaan. En dat zijn er zoveel, dat je van je sokken geblazen wordt.

Kleuren combineren
Oef, gedaan met de theorie. Nu kunnen we over naar het leuke gedeelte: de praktijk. Kleuren combineren doe je meestal op gevoel. En dat gevoel is wel ook meestal juist hoor.
We gaan op zoek naar harmonieuze kleuren die bij elkaar passen. Dit zijn ton-sur-ton kleuren. Het gaat hier om lichtere en donkerdere kleuren, dus met combinatie van wit en zwart bij de kleur. Of anders bekeken kleuren met dezelfde aandeel kleur.
Of we gaan juist voor contrasterende combinaties. We gaan dan complementaire kleuren naast elkaar zetten. Deze brengen het beste in elkaar naar voor, waardoor ze mooier uitkomen en elkaar versterken.
Persoonlijk vind ik de mooiste kleurenwaaiers een combinatie van beide methodes hierboven. Een drietal kleuren ton-sur-ton met een contrasterend kleur. Zoals onderstaande combinatie.
Via google of pinterest kan je ook al een heel eind komen. Laat je inspiratie maar de vrije loop. Of kijk eens buiten (het is nu toch het ideale moment), want kleuren die bij elkaar in de natuur voorkomen, gaan ook heel goed samen.
Ook handig om te weten
Kleuren kan je niet onthouden. Been there, done that. Lukt niet! Geloof me maar. Er zijn er te veel. Er kan altijd een kleine afwijking op het kleur zitten dat je in gedachten hebt. Dus als je wol kiest, neem de kleurenserie mee om te vergelijken.
Kleuren tonen ook anders op scherm of op foto, dan dat ze in het echt zijn. Pas hiermee op als je online shopt. Of als je echt op zoek bent naar een kleur die bij een ander kleur die je al hebt, hou je hier best rekening mee. Koop je een volledige set voor een nieuw project in de winkel, dan kan dit nog meevallen. Je stemt dan alle kleuren op elkaar af. Hou het in elk geval in je achterhoofd.
Elke wol heeft zijn typische kleuren. Soms is de kleur ook eigen aan het materiaal. Acryl neemt een kleur anders op dan merinowol. De kans is dus klein dat wanneer je 2 materialen naast elkaar legt, je exact hetzelfde kleur kan vinden. Daarom combineer ik meestal binnen hetzelfde materiaal.
Hoe mooi zeg, al die kleuren samen. Dat maakt me blij en geeft me een berg inspiratie. Hopelijk helpt dit je bij de volgende keer dat je wol gaat kopen. Welke leg jij naast elkaar? Stuur gerust maar een foto door.
Bronnen
- wikipedia waar je alles vindt over alles
- https://www.ncskleuren.nl waar je meer info vindt over het NCS systeem
- https://creativemarket.com/blog/winter-color-palettes?utm_source=Pinterest&utm_medium=CM%20Social%20Share&utm_campaign=Blog%20Post%20Social%20Share&utm_content=15%20Downloadable%20Color%20Palettes%20For%20Winter&ts=1516222751425 waar je heel wat mooie kleurcombinaties kan vinden.
3 gedachten over “Kleurencombinatie”