Over Sjette

Hoe het idee groeide om een blog te beginnen rond breien en haken.

Na ongeveer twee maanden was mijn trui eindelijk af. Ik keek er zo naar uit. Ongelofelijk, eindelijk is die klaar, joepie. Na een paar keer dragen, was ik de trui. En die is nu volledig uitgerokken. Ik was er kapot van. Ik hoop om met deze blog een steun te kunnen zijn voor jou. Zodat zulke dingen minder gebeuren en dat je kan genieten van je prachtstuk.

Om je een beter idee te geven van wat er gebeurd is, zal ik bij het begin beginnen.

Het startte toen ik op pinterest een foto van de Emma-trui terug vond: https://fashion-pure.nl/products/emma?pp=1. Ik was onmiddellijk verkocht. En dan nog zo mooi in het zwart. Maar omdat ik kan haken, wou ik hem liever zelf maken. Dus gebruikte ik de trui als inspiratiebron.

Het moeilijkste was om de vorm juist te bepalen. De twee flappen overlappen elkaar, maar hoe zag dat er uitgevouwen uit? Ik kreeg er kop nog staart aan. Moest ik een rechthoek haken? Nee dat klopte niet. Dan maar schuin meerderen naar boven toe, van smal naar breed. Maar dat klopte ook niet. Gelukkig had ik hulp van Inge De Ve van Suzywol. (Daar ga ik meestal om wol en ze ondersteunt we enorm met mijn handwerk.) Ze raadde me aan om een patroon te maken. Dat mocht in stof of in krantenpapier. Ik dacht eerst: ‘Oh nee, wat een gedoe wordt dat.’ Maar toch ben ik blij dat ik het gedaan heb. Je kan zo mooi de rand volgen van wat je wil maken en het past. Zo bleek dat er gemeerderd wordt volgens een glooiende rand.

Maar toen ik een twintigtal centimeter ver was, zag ik dat ik plots te smal uitkwam, waar ik een tiental centimeter geleden nog goed zat. Het leek of het werk zich op magische wijze versmalde. Inge stelde me gerust dat bij het wateren alles zou goed komen. Dus deed ik verder, maar toch met een bang hartje. Wat als het nu eens niet zou goed komen? Dan had ik al dat werk voor niets gedaan. Het was al de derde keer dat ik het stuk probeerde te maken.

Ik heb dus gewaterd en het stuk is goed gekomen. De armen gingen goed. Gewoon rechtdoor en vermeerderen naar de oksel toe. Geen probleem. Dan alles aan elkaar zetten. Ook geen probleem. En de col met het lintje ging ook prima. Enkel met de knopen heb ik een beetje gesukkeld. Daar ben ik nog niet zo goed in. De onderste heb ik achteraf nog opnieuw losgemaakt, omdat het werk niet meer mooi viel. Ik dacht: ‘Oef, alles komt goed.’

Ik was zo trots dat hij af was. En zondag deed ik hem aan om op bezoek bij familie te gaan. De dagen er na heb ik hem ook nog een paar keer gedragen. Maar toen was het tijd om hem te wassen.

Ik was aan het twijfelen of ik hem in de wasmachine zou steken. Volgens het etiket op de wol, mocht die op 40°C gewassen worden. Maar ik was bang dat ik mijn overgangen naar nieuwe bollen wol niet goed had gedaan. Dus wou ik hem liever met de hand wassen.

Toen ik het water er had uitgeduwd leek die plots veel langer te zijn. De steken waren volledig open gerokken en mijn pul was opeens voor lange wapper bedoeld. Ik probeerde het nog te redden. Wat bij duwen hier en daar, zodat hij mooi kort zou drogen. Ik wou de hoop nog niet volledig opgeven, maar in mijn hart wist ik dat het niet meer goed zou komen.

Ik hoop dat je iets kan opsteken uit mijn fouten, zodat zulke catastrofes minder zullen voorkomen. Want dit wens ik niemand toe. Als je trui af is, wil je daar toch alleen maar van genieten!

Er zit nu niets anders op om hem uit te trekken en opnieuw te maken. Maar ik zie het niet echt zitten. Ik weet niet waar ik in de fout ben gegaan, dus kan ik het moeilijk aanpassen voor volgende modellen. Maar een ding weet ik wel: ik was nooit nog een zelfgemaakte trui! Nooit. Enkel als er een vlek zou op zijn, maar dan kan je niet anders. Als ik de trui gewoon een paar dagen heb aan gehad, laat ik hem uitluchten op een kapstok. Weg vieze geurtjes. (Als dit nu niet zo effectief zou zijn, laat ik het je nog weten…)

Als je nu zelf met zulke ervaringen zit, mag je me dat gerust laten weten. Misschien kwam ik het vroeger ook tegen. Of niet. Hoe dan ook zal ik mijn best doen om je een antwoord te geven op je vraag.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.