Voor de tijd van het jaar

Frisse lentemorgens en late zomeravonden

Het is lente, halfweg mei. Sommige ochtenden kunnen nog fris zijn, maar soms heb je het dan later op de dag veel te warm. Of het is een mooie, warme zomeravond. Je zit nog buiten te genieten van het traag donker worden met een cocktail in de hand. Maar je krijgt het toch wat fris.

De oplossing is dan natuurlijk: laagjes. Dat kan je doen met een trui. Maar dat kan evengoed met een shawl of poncho. En dat is nog zoveel leuker als je het zelf kan maken. Dat is dubbel plezier! Eerst door het te maken, dan door het te dragen.

Trui

Het klassieke model voor een cardigan is een bernadette. Het is een eenvoudig model om te maken en heel stijlvol. En er zijn zoveel mogelijkheden: kort of lang, baggy voor een lazy Sunday of slim voor een feestje. Je kan ze in alle kleuren van de regenboog maken en door te combineren met soorten wol, krijg je hele mooie texturen.

Heb je het te kou, zo snel eventjes aan doen. Oeps, toch weer wat te warm, dan is die heel gemakkelijk af. Hij hoeft niet over het hoofd, dus geen bad hair als gevolg.

Een tijdje geleden heb ik er ook een gemaakt. In appelgroen. Omdat ik het vooral thuis koud heb, heb ik er een lazy Sunday versie van gemaakt. Het patroon is gebaseerd op het model van Hobbydoos.nl.

Mijn versie van een Bernadette.

Ik heb het model wel wat aangepast (Beginnen jullie me al een beetje te kennen?). Want ik wou gaan voor een korter model. En ik dat het wat snel vooruit ging. Dus heb ik de ouwe wuvesteek (of riviersteek) toegepast. Ik vond dat wel passen aangezien het dus een lazy Sunday Bernadette zou worden.

Wil je ook een model uitproberen. Klik dan op de foto.

Shawl

Maar een trui maken, geeft toch iets meer werk. Om het model goed te laten passen, is het best dat je jezelf eerst goed opmeet. De stekenverhouding moet kloppen. En dan is het nodig om een aantal aanpassingen te doen aan het patroon. En dat ligt niet altijd voor de hand.

Daarom kan je ook kiezen voor een shawl. Heb je het wat te fris, dan wikkel je die gewoon rond je schouders. Je hebt het niet onmiddellijk warm, je bent ook volledig mee met je tijd.

Ook bij een shawl zijn de mogelijkheden eindeloos. Je hebt ze in verschillende vormen: driehoek, boemerang, gewikkeld, … En je kan opnieuw spelen met kleuren en texturen. Zeker bij deze shawls kunnen kleuren en texturen heel mooi uitkomen. Het is juist de combinatie van verschillende tonen en een contrastkleur in verschillende steken die het model af maakt.

Met Femma Originals van Eernegem staat er op de volgende crea-avond een model op het programma. Hou zeker de facebook pagina in de gaten als je hierin interesse zou hebben. Of geef me een seintje, dan schrijf ik je in. We maken de eastern sunset shawl. Door de coronamaatregelen hebben we deze activiteit uitgesteld, dus is er voorlopig nog geen nieuwe datum.

Eastern sunset Shawl

Persoonlijk heb ik wel wat moeite met projecten die wat meer tijd vragen, want ik ben nogal ongeduldig en zie graag snel resultaat. Maar sommige van de patronen lijken me echt de moeite waard om eens uit te proberen. Ik zal een paar van mijn favorieten toevoegen op een bord op Pinterest. Kijk daar maar eens op, ideetjes genoeg.

Wil je ook een model uitproberen. Klik dan op de foto.

Poncho’s

Deze zijn ook zo zalig. Ze zijn zo lekker knus. Echt een leuk dekentje om je onder te verstoppen. Weg met die dikke winterjas. Voor de droge en zonnige lentemorgen kan je die gerust vervangen door een poncho.

Een heel gemakkelijk patroon om te volgen is eigenlijk 2 rechthoeken breien (of haken). Dan zet je de korte kant van de ene rechthoek aan een lange kant van de andere rechthoek. En dat doe je nog eens met de andere korte kant. Als je dit in 2 zou vouwen, krijg je dan een driehoek. Wel nog een kraag aan breien (of haken) en dan ben je klaar. Eigenlijk houdt het al niet meer in dat dit.

Maar de mogelijkheden zijn opnieuw eindeloos. Je hebt ook ronde en rechthoekige modellen. Granny squares worden hier ook veel voor gebruikt. En je past het volledig aan aan jouw smaak.

Wil je ook een model uitproberen. Klik dan op de foto.

Wat het ideaal maakt

Als je voor de lente of zomer een shawl of poncho zou maken, raad ik frisse of felle kleuren aan. Maar vooral neem fijnere wol. Kies voor een luchtige steek met openingen. Het zal een instant voorjaarsgevoel geven.

Maar het beperkt zich natuurlijk niet alleen op het voorjaar. Ook in het najaar kunnen poncho’s en shawls zalig zijn. Maar dan zou ik persoonlijk voor bruintinten en grijzen gaan en een iets dikker garen. En een steek die iets dichter tegen elkaar aansluit. Dat geeft een instant hyggegevoel. Lekker cosy!

Ik ben nog steeds op zoek naar een geschikt model van shawl om te maken. Maar dit staat zeker op mijn to do lijstje. Weet je nog, die veel te lange lijst. Eerlijk gezegd heb ik te veel keuze. Er zijn zoveel mooie patronen om uit te kiezen.

Om jullie een duwtje in de rug te geven heb ik bij elk item een patroon vermeld. Welke verkies jij? Of heb je zelf een favoriet. Geef die dan maar door, maar vermeld wel de bron, aub. Zo blijven we geïnspireerd.

Bronnen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.