Steek van de maand

Engelse patentsteek en brioche

Tijdens het maken van het proeflapje voor Annes trui met alpacawol had ik wat tijd nodig om de gebruikte steek onder de knie te krijgen. Anne koos voor de Rain Chain trui van Drops Design. Oké, ik brei al een tijdje, maar de Engelse patentsteek had ik nog niet geprobeerd. Nu krijg ik de kans en ik vind het een aanrader.

Engelse patentsteek

Er bestaan verschillende patentsteken, zoals Engelse, gewone, valse en zelfs halve. Vandaag wil ik het graag specifiek over de Engelse patentsteek hebben. De steek is ideaal voor warme winterbreisels, omdat de steken dubbel gebreid worden. Het geeft een mooie structuur dat er voor zorgt dat je werk dikker wordt en zoveel warmer.

Misschien herken je ook wel de Engelse naam van de steek: Fisherman’s rib. Of misschien ken je het zelfs nog onder een andere naam: Brioche. Sommigen beweren dat Fisherman’s rib en Brioche hetzelfde is, anderen beweren dan weer dat dat zo niet is. Dit wil ik nog even in het midden laten.

Maar ik verschiet me nu wel een bult. Ik dacht dat Brioche nog iets helemaal anders was, want je ziet meestal patronen in verschillende kleuren als je erover leest. Oké, ik zie het helemaal zitten nu.

Niveau

Persoonlijk zou ik deze steek aanraden voor de avontuurlijke beginner. Er zijn toch een paar technieken die je eerst onder de knie moet hebben, voor je er mee aan de slag kan gaan. Volgende kennis heb je nodig (naast rechts en averechts dan): omslagen, steken afhalen, samenbreien. En al zeg ik het zelf, ik had ook wel wat inzicht nodig in hoe het steekpatroon in elkaar zit. Want bij mijn eerste pogingen zaten de verkeerde steken boven elkaar. Het was een warboel

Het moeilijkste leek me te starten met een verkeerde rij, omdat je eerst een rij boordsteek (1 R, 1AV) breit. Als ik er nu aan terug denk, slaat mij hoofd nog altijd tilt. Het is net het omgekeerde van wat je gewoon bent en net dat maakt het net iets moeilijker. Maar niet onmogelijk, natuurlijk. Ik vond het net handiger om de boordsteekrij te breien, omdat je dan beter ziet welke steken je breit en welke je afhaalt.

Een gevorderde breier zal de steek zeker wel kennen, want eens je hem onder de knie hebt, is het zalig breien. En het is zo’n mooie afwisseling op de klassieke boordsteek. En ze is ook heel geschikt voor mensen die niet zo graag averechts breien, want de meeste averechtse steken haal je gewoon af (woop, woop).

Patroon

R = rechts
AV = averechts
O = omslag
SBR = rechts samenbreien

Zet een veelvoud van 2+1 steken op.

  • Voorbereidingsrij: *1R, 1AV.* Herhaal van * tot * tot er één steek over is, 1R. Keer het werk.
  • Rij 1: 2R. *O, averechtse steek averechts afhalen, 1R.* Herhaal van * tot * tot er één steek over is, 1R. Keer het werk.
  • Rij 2: 1R, *averechtse steek averechts afhalen met de draad aan de voorkant, O en volgende steek SBR.* Herhaal van * tot * tot er twee steken over zijn, 1 averechtse steek averechts afhalen, 1R. Keer het werk.
  • Herhaal rijen 1 en 2 tot de gewenste lengte.

Maar misschien vind je een filmpje toch makkelijker om te volgen. Dominique legt je heel goed uit, hoe je de steken juist breit. Voor mij was het alvast een enorme hulp.

Tip

Er bestaan een paar handige trucjes om deze hele uitleg te omzeilen. Er wordt soms gesproken dat je in de rechtse steek in een onderliggende naald kan steken. Zo heb ik het gedaan met mijn versie van de Sweet Honey cowl van Kjerstin Rovetta. Op dat moment leek dat een pak logischer.

Toepassen

Omdat je steken dubbel breit, wordt je breisel dikker en dus zijn alle warme items ideaal. Een muts, een trui, een cowl, … noem maar op. En zeker als je je begint te verdiepen in brioche, kan je zoveel moois terug vinden.

Mood of March van Katrin Schubert
Brioche Shawl Feathers van Anna Muskatina
Sunray sweater van Celina Dyhring

Het is alsof er plots een hele nieuwe wereld voor je open gaat. Er staat voorlopig wel genoeg op mijn to do-lijstje, anders had ik het alweer geweten. Wat is jouw ervaring met de Engelse patentsteek?

Bronnen

Kom je een Engels patroon tegen en heb je moeite om het te vertalen. Bekijk dan even deze post.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.