Basis

Waarom prikt wol soms?

Nu de Tour de Fleece bijna afgelopen is, kan ik even reflecteren op de wol die ik gesponnen heb. En wat me vooral opvalt is dat het prikt. Wat jammer is, want ik wou er een trui of poncho van maken. Wat eigenlijk ook niet realistisch is, want ik heb maar een beetje meer dan 75g. Al ga ik door met het spinnen van de wol die ik nog over heb. Maar wat ik me dus afvraag: waarom prikt wol?

Taboe

Sommige mensen gaan er van uit dat alle wol prikt, maar breiers en hakers weten wel beter. Volgens mij is er toch wel een taboe over. Een tijdje geleden wou ik een trui maken voor mijn mama. Maar dat wou ze niet, omdat die zou prikken. Ik heb voor haar een trui gemaakt die lekker zacht was en niet prikte.

Persoonlijk wil ik meestal het tegendeel bewijzen aan mensen die zeggen dat wol prikt. Maar als ik heel eerlijk ben, moet ik toegeven dat wol echt wel kan prikken. Veel hangt af van de soort wol, denk ik. Maar ook met je eigen ervaring met prikkende wol. Maar wat zorgt er dan juist voor dat prikkende gevoel?

Micron

De clou zit hem in de dikte van de wolvezel. Als we puur naar schapenwol kijken, zijn er al zoveel soorten die leven over de ganse wereld. Schapen in een warm klimaat hebben dunnere vezels dan schapen in een koud en regenachtig klimaat.

De dikte van wol wordt gerekend in micron. Hoe kleiner de micron, hoe zachter de wol. Een merinowol van een schaap in Spanje zit ongeveer rond 10 micron. Wol van een Shetlandschaap is ongeveer 40 micron. Dat is al een enorm verschil. We merken dat wol begint te kriebelen rond 19 micron.

Dit is dus zeker het overwegen waard wanneer je de keuze van wol voor je project maakt. Alles dat rechtstreeks in contact komt met de huid wil je dus lager houden dan die 19 micron. Voor andere projecten, zoals een tapijt of mandjes, kan je gerust wol met een dikkere micron gebruiken.

Daarnaast is het ook goed om te weten dat wol kleine schubben en weerhaakjes heeft. Ook die kunnen zorgen voor het prikkende gevoel. En de ene huid is de andere niet. Soms ben jij gewoon die ene die er iets gevoeliger voor is. Maar misschien is je huid niet gevoeliger voor de wol, maar voor de lanoline. Dat is het vet die er voor zorgt dat schapen droog blijven. Een goeie ontvetter kan hierbij al helpen.

Hulpmiddeltjes

Je kan natuurlijk kiezen voor een alternatief garen. Plantaardige garen van katoen of linnen zullen veel minder prikken. Omdat ze ook lichter zijn, zijn ze wel eerder geschikt voor zomerse projecten. Zijde en mohair zijn twee garens die van nature ook heel zacht zijn. Je kan ze eventueel zuiver kopen, of gaan voor een combinatie met schapenwol. Ben je niet helemaal zeker? Doe dan een test als je in je favoriete wolwinkel bent door de wol even tegen je huid te houden. Je zal al snel merken wanneer die voor jou prikt.

Maar heb je net die prachtige wollen trui af en merk je bij het dragen dat die kriebelt? Dan wil je die natuurlijk nog steeds kunnen dragen. En daar bestaan hulpmiddeltjes voor (dank je wel Tante Kaat).

  • Maak je trui nat en leg hem een nacht in de diepvriezer. Na het ontdooien en droger zal de wol minder kriebelen. De vezels trekken samen door de kou.
  • Doe een beetje azijn bij het wassen. Die maakt de wol onmiddellijk zachter.
  • Omdat de vezels van wol goed lijken op menselijk haar, help conditioner ook. In water met conditioner leggen, laten intrekken en 30 minuten wachten. Daarna uitspoelen en laten drogen.

En ook nog deze belangrijke tip. Niet krabben! Want dan wordt de jeuk alleen nog maar erger.

Conclusie

De wol die ik koos voor het Tour de Fleece spinproject is Blauwe Texelaar. Die heeft een vrij grove microndikte (tussen 30 en 35 micron). Met wat we nu geleerd hebben over wol, weet ik dat ik het echt niet voor een trui mag gebruiken. Ik zal dus nog eens goed nadenken over wat het dan wel zal worden. Al zal ik in de toekomst er iets meer mindfull mee omgaan. En eerst nadenken over mijn project en daar dan de geschikte wol voor kiezen.

En? Heb ik je kunnen overtuigen om je mening over prikkende wol te herzien?

Bronnen

Een gedachte over “Waarom prikt wol soms?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.