Steek van de maand

Ajour – een stapje verder

Als ik tot nu toe ajour breide, was dat steeds een rij ajour en een rij averechts. Maar met de Sailing Sweater van Beckie Paul is dat anders. Er wordt zowel in de even als oneven rijen ajour gebreid. En dat heeft m’n ogen geopend voor averechts minderen. Een hele nieuwe ervaring.

Soorten Ajour

Wat ik eigenlijk niet wist voor ik aan ajour begon, is dat er blijkbaar twee soorten bestaan. Ik dacht dat het allemaal hetzelfde was. En ik keek er zo lang tegenop. Het zag er zo moeilijk uit met al die rare tekentjes. Maar vorig jaar (of is het ondertussen al twee jaar geleden) durfde ik eindelijk de stap te zetten met mijn droomtrui. En omdat ik helemaal verliefd was op dit patroon, wou ik nog een stapje verder gaan.

De soort ajour die in mijn droomtrui gebruikt wordt, bestaat uit twee soorten rijen. Een rij van meerderen en minderen, met omslagen, rechts samenbreien en gedraaid rechts samenbreien. En een rij van gewoon averechts. Dat geeft je een rust moment voor de rijen waar je toch wel je aandacht bij wilt houden.

De andere soort ajour, die in de Sailing Sweater gebruikt wordt, heeft die rustrij niet. In iedere rij wordt er gemeerderd en geminderd. Wat wil zeggen dat er een variant in averechts bestaat voor het minderen. En dat is averechts samenbreien en averechts samenbreien door de achterste lus. Dat was vrij nieuw voor mij en heeft toch wel wat inspanning gevraagd. Tot ik het eindelijk onder de knie had. Dan ging het als van zelf. Maar is dat niet bij alles zo?

Averechts samenbreien

Deze steek is de averechtse versie van rechts samenbreien. Als je het werk aan de goede kant bekijkt, zien ze er volledig hetzelfde uit. En het is de eenvoudigste steek om te minderen in een averechtse rij.

Je steekt de naald door twee steken tegelijk alsof je zou averechts breien en je breit ze samen tot een steek. Dit is redelijk rechttoe rechtaan. Als je dit graag even op een video ziet, dan is dit een hele goeie.

Averechts samenbreien door de achterste lus

Oké, deze is een beetje spannend. Want je gaat iets heel raars doen. Om door de achterste lus te kunnen breien, kantel je het werk een beetje, zodat je de naald door de tweede en eerste steek van achter naar voren kan steken. Als je je werk dan weer aan de verkeerde kant hebt, kan je de draad rond de naald brengen en ze averechts breien als één steek. Deze heb ik ook even op een video bekeken, omdat ik het niet onmiddellijk door had.

Deze steek komt overeen met gedraaid rechts samenbreien aan de goede kant en ziet er volledig hetzelfde uit.

Averechtse omslag

Als je mindert, wil je ook weer meerderen om op het zelfde aantal steken uit te komen. Dus bestaat er ook een averechtse versie van de omslag. Omdat je de draad opnieuw aan de voorkant wil hebben voor de volgende averechtse steek, wil dat zeggen dat je de draad van voor naar achter over de naald terug naar voor brengt. Als je het goed deed maakte je een cirkel met de draad. Deze video toont hoe je het doet.

Engelse vertaling

Als je net als ik graag Engelstalige patronen breit, zal je deze steken onder andere termen tegenkomen. Heel vaak hoor je K2TOG en SSK. Dat zijn de minderingen aan de goeie kant. De minderingen aan de averechtse kant zal je tegen komen als P2TOG en P2TOG TBL. Als dit helemaal Chinees voor je is, dan is dit een zeer handige tabel:

Engelse afkortingEngelse betekenisNederlandse betekenisNederlandse afkorting
K2TOGKnit 2 together2 steken rechts samenbreienSAMBR/SBR
SSKSlip slip knit1 steek rechts afhalen, 1 steek rechts afhalen, beide terugzetten op de naald en door de achterste lus rechts breien.GEDR R SAMBR
P2TOGPurl 2 together2 steken averechts samenbreienAV SAMBR
P2TOG TBLPurl 2 together trough the back loop2 steken averechts samenbreien door de achterste lusGEDR AV SAMBR

Hopelijk ben jij nu ook klaar om averechts te gaan minderen en meerderen. Het is de volgende stap in de wereld van ajour. Maar zeker de moeite waard, want er zijn zoveel meer motieven om uit te kiezen. En het is nu de ideale periode van het jaar. Wat is jouw volgende project?

Bronnen

Een gedachte over “Ajour – een stapje verder

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.