De laatste week is weer veel te druk geweest. Wel met positieve dingen waar ik energie uit haalde. Maar sommige avonden voelde ik me toch helemaal op. Dus tijd om te luisteren naar mijn lichaam en te vertragen. En ik heb al een ideaal project gekozen. Tja, wat had je gedacht.
Vertragen
Deze nacht gingen we over van winteruur op zomeruur. Wat zalig is in zekere zin, want nu kunnen we weer genieten van wat langere dagen. Maar dat betekent ook een uur minder slapen. De beste manier om dat te compenseren: nog wat lekker onder de knusse dekens blijven liggen, wat breifilmpjes bekijken online en deze post schrijven met een warm tasje thee. Vandaag wordt een rustig aan dagje.
Een paar weken geleden had ik het over het dilemma sneller breien vs. bewuster breien. En hoewel ik al een pak geoefend heb aan mijn snelheid. Besef ik maar al te goed dat het niet enkel om het maken gaat, maar ook om het genieten.
Er gaat een gans proces aan vooraf en dat wil ik eventjes laten stralen. Want hoe zit het in elkaar? Je koopt wol, je kiest een patroon en terwijl je het aan het opzetten bent, wil je al dat het klaar is. Maar van waar komt je wol? Welk proces was nodig om het breiklaar te maken? Ik denk dat we daar niet echt bij stil staan.
Back to basics
Daarom wil ik even back to basics gaan. Want wol is de vacht van een schaap, duh. Wanneer het warm genoeg wordt aan het begin van de zomer, wordt de vacht van het schaap geschoren. Dan wordt het verschillende keren gewassen, schoongemaakt en geverfd. Wanneer het droog genoeg is, kan het dan gespind worden. Eerst in enkele draad, dan verwerkt naar dubbele draad om zo tot de wol te komen die we kennen.
Dit is het plan: Ik wil de vacht die ik vorig jaar kon te pakken krijgen bij een lokale boer verven, spinnen en daar dan een cowl van breien. En voor de cowl heb ik ook al een patroon. Het komt uit het boek “Seasonal Slow Knitting” van Hannah Thiessen die ik recent gekocht heb en het heet de Seeds and Stems Cowl.

Verven
De wol die ik kreeg is een neutrale ivoorkleur. Ik zou het natuurlijk gewoon zo kunnen spinnen en breien, maar ik wil nog steeds proberen of ik wol zou kunnen verven. En dit is misschien de uitgelezen kans. Vorig jaar (of is het ondertussen al twee jaar) lukte het me niet. Maar ik ben geen opgever. Misschien lukt het nu wel.
Wol verven kan je niet snel snel. Het vraagt tijd. Eerst wassen, behandelen, dan verven en nazorg. Het zal dus stapje per stapje worden. Wat ook ideaal is om te vertragen en bewuster om te gaan met kleur. Sowieso kies ik voor natuurlijke verf. Dat wil zeggen kleurmiddel uit bloemen, onkruid of voedingsmiddelen. Maar de kleur is nog niet gekozen.
Spinnen
In het boek wordt er gewerkt met wol van een lokale werkplaats die aanvoelt als handgesponnen. Die zou ik zo dicht mogelijk willen benaderen. Tot nu toe spon ik enkel maar wat weg, niet doelbewust. Dit project zal er voor zorgen dat ik heel gericht kan bezig zijn met de wol. Als ik dit doe, welke impact heeft dit dan op de wol? En wat als ik dat doe? Net wat ik nodig heb, bewuster spinnen.
Ik voorzie de wol spinnen voor juli. Dan is het opnieuw Tour de Fleece. Het is een spinevent. Voor elke dag dat de renners in de Tour de France rijden, spin je naar je eigen vooropgestelde doelen. Al hoewel er nog geen info is over dit jaar (daar is het nog wat te vroeg voor), ben ik al zeker dat ik opnieuw mee doe.
Ik zou de 622m voor de dubbele versie die ik nodig heb, opsplitsen per dag. Lijkt me haalbaar… of toch niet? Dat zou komen op een kleine 30m per dag (60m per dag enkele draad). Maar ik heb nog tijd om dat wat beter te bekijken. Geen stress.
Breien
En als alles dan klaar is, zou ik willen beginnen met breien. Ik heb de motieven al even uitgeprobeerd (want ik kon echt niet wachten) en ze zijn prachtig. Maar door de gedraaide steken, vraagt het wel wat tijd om het te breien. Dus ook weer geschikt om bewuster te breien.
Zo zou ik willen dat mijn schema er uit ziet:
April | Plannen |
Mei | Verftest |
Juni | Spin- en breitest |
Juli | Wol spinnen |
Augustus | Wol spinnen (extra tijd als ik er niet zou geraken in juli) |
September | Breien |
Oktober | Breien |
November | Breien |
December | Afwerken en reflecteren |
Het zal dus een project worden over een langere periode, maar het is net wat ik nodig heb nu. Heel bewust en traag te werk gaan, zodat ik kan genieten van elk moment. Want het is dus niet enkel een race tot de eindstreep (misschien in juli wel), het is ook de stappen vooraf en achteraf in de bloemetjes zetten. Ik ben er klaar voor, maar ik zal wel wat steun kunnen gebruiken. Kan ik op je rekenen?
Bronnen
- https://www.ravelry.com/patterns/library/seeds–stems Het Seeds and Stems Cowl patroon.
- https://www.facebook.com/groups/447931545237090 Meer info over Tour de Fleece.
- https://www.schoolofsweetgeorgia.com/courses/epic-cloth-challenge/ Meer info over de Epic Cloth Challenge.
10 gedachten over “Back to basics uitdaging”