Voor de tijd van het jaar

Happy Valentijn

Morgen is het weer die tijd van het jaar: Valentijn. Het is een dag waar we een signaal geven aan onze geliefde dat we hem of haar graag zien. En ja, het is iedere dag Valentijn. Maar het mag ook eens speciaal gevierd worden. En hoe kan je dat beter doen dan met je favoriete hobby. Probeer deze patronen even uit en verras je geliefde.

Oorsprong en betekenis

Even een kort overzicht waarom Valentijn de dag is dat we nu kennen. Oorspronkelijk wordt 14 februari gelinkt aan Sint-Valentijn. Het was ofwel een Romeinse priester, ofwel een bisschop. Daarover zijn ze het niet volledig eens. Maar beiden kwamen om het leven tijdens de christenvervolgingen rond de 3e eeuw na Christus.

Dat is de oorsprong. Maar de betekenis is toch nog iets anders. In de tijd van de Romeinen hielden ze een vruchtbaarheidsfeest die “Lupercalia” heet. Men vierde het ter ere van Juno (beschermer van vrouw en huwelijk) en Pan (god van de natuur). Alleenstaande jonge mensen werden er aan elkaar gekoppeld door middel van loting.

Maar dit is niet de enige betekenis. De katholieke kerk gaf het een nieuwe invulling om de overgang voor de heidenen naar het Christendom makkelijker te maken. En zo werd de link gemaakt naar Sint-Valentijn. Valentijn kreeg bij ons pas de commerciële invulling midden jaren 1990.

Mini hartjes in frisse lente kleuren (door Mrs Hooked)

Met deze hartjes kan je je huis in een mum van tijd omtoveren in Valentijn sfeer. Vergeet die bloemblaadjes op het bed. Of je kan er een slinger van maken om iets te versieren. Deze zijn toch zoveel toffer en origineler.

Amigurumi kleine teddyberen (door Amigurumi Crochet)

Oh, wat zijn deze toch zo schattig. Een teddybeer is een klassieker en altijd leuk om te geven of te krijgen. Dit patroon legt eenvoudig uit hoe je er eentje zelf kan maken. Want zeg nu zelf, dat is toch pas echt liefde.

Yarn wrapped hearts (door Linda van It all started with paint)

Wanneer je geen zin hebt om te breien of te haken (of misschien geen tijd hebt), is dit ook nog een leuk idee. En ideaal om oude restjes op te gebruiken. Je kan ze mooi presenteren op een schaaltje of ook verwerken in een slinger.

Valentijnkrans (uit het boek kransen haken door Marjolein Flick)

Een krans is ook altijd tof om de sfeer er in te brengen. Ze is zo mooi gemaakt en heeft zoveel mooie details! Wat wil je nog meer? En deze hoeft niet alleen voor Valentijn te zijn, maar kan je ook voor je bruiloft gebruiken. Win, win (knipoog).

Queen of heart socks (door Drops Design)

Draag je het liever? Wat denk je dan van deze prachtige sokken? Zo is het inderdaad elke dag een warme Valentijn. Er bestaat ook een gelijkaardig patroon voor een muts en wanten.

Sowieso kruipt er heel veel tijd en liefde in de projecten die je maakt. Als je ze cadeau kan geven aan iemand, is dat altijd speciaal. Met deze patronen kan je zeker je geliefde in de watten leggen. Hoe vier jij Valentijn morgen?

Bronnen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.