Nieuwe werken

Quiet Bay shawl

Joepie, er is nog een project af. De MKAL van Sweet Georgia van dit jaar, de Quiet Bay shawl. Vorige week kregen jullie al een kleine preview tijdens het blokken. Nu zijn alle draadjes ingewerkt (ja, ik deed het onmiddellijk) en is hij volledig klaar.

Door het afwerken van mijn Raglantrui had ik opeens door waarom ik het allemaal doe. Een project helemaal afmaken en het kunnen dragen is zo fantastisch. Dus heb ik gebruik gemaakt van die positieve ingesteldheid om hem direct volledig af te werken.

En dit is het resultaat:

Wat is een MKAL?

MKAL staat voor Mystery Knit Along. Het is een patroon waar je elke week een stukje van ontvangt. Je weet niet op voorhand hoe het stuk er zal uitzien. Het is een goeie oefening om timemanagement onder de knie te krijgen. En voor mij ook een belangrijke: vertrouwen hebben dat het eindresultaat goed zal zijn.

Je breit het samen met een heleboel mensen, of je kan het helemaal alleen doen. Het idee erachter is dat je gewoon verder breit tot het af is. Als je voorloopt, zit er helaas niets anders op dan te wachten tot de volgende tip. Als je achterloopt, brei je gewoon lekker verder op jouw tempo en start je de volgende tip als je er klaar voor bent.

Leerproces

In het begin was ik wat terughoudend om de shawl te maken. Ik wist nog goed hoe lang het duurde om die laatste paar rijen te breien van de Laurel Mist shawl. Maar ik keek er toch zo naar uit om hem te maken, dat ik uiteindelijk er niet zo lang over hoefde nadenken.

Japanse verkorte toeren

Met breien ben je eigenlijk nooit klaar met leren en tijdens het breien van deze shawl was dat weer niet anders. Het is een patroon met een heleboel techniek. Toen ik startte, had ik er wel vertrouwen in. Tot ik plots met de Japanse verkorte toeren begon. Om dat uit te dokteren, ben ik toch een paar keer opnieuw begonnen.

Dit was de eerste keer dat ik deze techniek tegen kwam. Het is eigenlijk een variant op gewone verkorte toeren. Nu ik het onder de knie heb, vind ik het een hele efficiënte manier. Al ben ik bang dat ik niet al mijn steken zou terug vinden wanneer ik zou moeten uittrekken. Het zijn de steekmarkeerders die je het overzicht geven.

Planning

Daarnaast heeft het me ook een enorm inzicht gegeven in timemanagement. Deze MKAL wordt in 5 weken gemaakt. Elke week is er een tip van ongeveer 50 rijen. In het begin valt dat natuurlijk wel mee. Maar in de laatste week is je rij al serieus lang geworden.

Ik heb me er bij neer gelegd dat het met een fulltime job niet mogelijk is (voor mij toch) om deze shawl af te werken. Dus gun ik mezelf volgend jaar wat extra tijd. In plaats van een week, neem ik er twee. Het belangrijkste is dat je het graag blijft doen. En als je het gevoel hebt dat je moet breien, dan is het natuurlijk niet meer plezant. Al was het dit jaar wel een van mijn doelstellingen om mee te zijn. Waarom staan die tips toch zo strak? Maar ik vind dit ook wel een mooi alternatief.

Mozaiekbreien

En het was een hele goeie oefening om mijn techniek in mozaiekbreien te verbeteren. Dit was niet de eerste keer. Maar ik had het nog niet zo veel toegepast. Om de zoveel rijen is er een ander patroon om te volgen. Dat maakt de shawl nog net iets specialer.

Tijdens de voorbereidingsfase kreeg ik van Ruth Nguyen (de ontwerper van het patroon) een mooie tip mee. Brei de rijen met afgehaalde steken in een groter nummer. Door dat je een steek overslaat bij het breien, is het draadje aan de achterkant van je werk korter. Zo kan de afgehaalde steek wat compacter worden. Door met een groter nummer breinaalden te werken, kan je dat probleem verhelpen.

Anders

Ook al ben ik blij dat het project afgeraakt is. Er zijn toch een paar dingen die ik anders zou aanpakken, de volgende keer dat ik het zou maken.

De breiwol die ik gebruikte voor dit project wijkt af van het patroon. Ik gebruikte Metropolis van Scheepjes in kleuren Naples (043), Tokyo (061) en Jakarta (071). Als ik het opnieuw zou maken, zou ik het grijs nog iets lichter nemen. Dan zou de overgang tussen de kleuren misschien iets minder hard zijn.

En ook al is het een mooie shawl, persoonlijk vind ik hem iets te lang om te kunnen dragen. Als ik het opnieuw zou maken, zou het eerder als een cowl zijn. Dan duurt het ineens ook minder lang om te maken, ha. Al zijn er nog zoveel mooie dingen die ik eerst wil maken. Misschien later…

Al bij al, vond ik deze shawl nog leuk om te maken. Ik had niet het gevoel dat de bovenste toeren zo lang waren als bij het patroon van vorig jaar. Al is hij in afgewerkte afmeting zeker 50cm langer. Ik heb gemengde gevoelens. Wat vind jij er van?

Bronnen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.