Basis

Verliefd op spinnen

Vandaag wil ik even iets anders met je delen. Aan de hand van filmpjes en veel onderzoek ben ik stilletjes aan de kneepjes van spinnen aan het leren. Tot nu toe had ik nog niet het zelfvertrouwen om hierover te schrijven. Maar nu is mijn wol af en ben ik zo enthousiast.

Tot een tijdje terug stond ik er niet echt bij stil wat het proces inhoudt om tot de wol die je in de winkel kan kopen te maken. Maar tijdens het thuis zitten in lockdown vorig jaar, had ik echt nood aan een nieuwe uitdaging. Dus ben ik (nog eventjes voorzichtig) gaan uitzoeken hoe wol gesponnen wordt en of ik dat eventueel zou kunnen.

Fibre en twist

Wat je nodig hebt zijn vezels. Zoals je verschillende soorten wol hebt, heb je ook verschillende soorten vezels. Die vezels hebben twist nodig om hun kracht te behouden. Dus heb je ook een toestel nodig om die twist aan te brengen.

Denk maar aan het klassieke spinnewiel. Maar er zijn ook nog andere mogelijkheden. Omdat het toch over een serieuze investering gaat, wou ik zeker weten of ik het zou blijven verder doen. Dus ben ik begonnen met een spindel. Er bestaan hangende en ondersteunende spindels. Ik koos voor een beginners hangende spindel. Heel eenvoudig.

Dan was het even zoeken om de vezels te kunnen uittrekken, zodat je een mooi effen draad maakt. Hier heb ik toch eventjes op vast gezeten. Maar ik had voor mezelf besloten dat ik de eerste bol vezels volledig mocht verprutsen. Je kan natuurlijk niet onmiddellijk een professional zijn wanneer je net een nieuwe techniek aan het leren bent.

Singles en plying

De draad die je zo maakt wordt een single genoemd. Omdat die twist geeft, krult hij op als je die niet onder spanning houdt. Daarom (en ook voor de sterkte) worden er meerdere singles samengevoegd door in de omgekeerde richting te draaien. Dit wordt plying genoemd en zorgt er voor dat er opnieuw balans is.

Oke, het krult nog altijd op als je de spanning wegneemt, maar als je het nog even in heet water legt, is dat opgelost. Nu heb je wol waarmee je kan breien, haken of zelfs kan weven.

Controle

Je hebt controle over de kwaliteit van je wol. Je maakt hem zo dik en zo sterk als je zelf wil. In het begin is dit nog niet zo eenvoudig. Dus oefenen, oefenen en nog eens oefenen is hier de boodschap. Maar wel een goeie hobby voor een controlefreak als ik.

Persoonlijk vond ik fijn en gelijkmatig spinnen het belangrijkste. De eerste was dan misschien niet zoals ik het wou hebben, ik was toch al trots dat het me lukte. De tweede vind ik zelf al heel goed voor een beginnende spinster.

Je kan er voor kiezen om je single al wat dikker te maken als je dikke wol wil hebben. Dan heb je genoeg aan 2 singles om tot je eindresultaat te komen. Maar ik wou eerst leren fijn werken. Dus heb ik gekozen om er 3 te combineren. Je kan zelfs nog meerdere bij elkaar nemen ook. Jij kiest, fantastisch toch!

Onthaasten

Wat ik er net zo zalig aan vind, is dat het traag gaat. Als ik brei wil ik altijd een snel eindresultaat. Ik ga soms over op haken, omdat dat nog sneller gaat. Maar spinnen is voor mij zen. Je wil telkens zo weinig mogelijk vezels nemen, zodat je er lang mee wil doen. En ik kan mijn gedachten even laten voor wat ze zijn als ik bezig ben.

Maar nu ik weet hoe mooi het eindresultaat kan zijn, kijk ik ook al uit naar het plyen. En dan achteraf kunnen zeggen dat je zoiets prachtigs gemaakt hebt, zalig gewoon. Je kan dan gaan nadenken wat je met die wol wilt maken. Dan heb je eigenlijk dubbel plezier. Driedubbel als je dan ook nog het plezier van het dragen of gebruiken er bij optelt.

Struikelblok

Maar niet alles is rozegeur en maneschijn natuurlijk. Ik heb heel veel moeite gehad om vezels te vinden. Ik heb nog steeds geen winkel gevonden. Maar online kan je er wel vinden. De meeste vezels die je online vindt, komen wel uit Amerika of het Verenigd Koninkrijk.

Maar dat is een heel eind om vezels te vervoeren. En omdat je het invoert in de EU, betaal je er ook nog eens invoerkosten op. Ook niet ideaal. Uiteindelijk ben ik terecht gekomen bij Pure Wol uit Nederland. Ik heb er onmiddellijk besteld voor mijn verjaardag.

Ik woon in de westhoek waar heel veel schapenboerderijen zijn. Ik probeerde er al een aantal aan te spreken, maar tot nu toe zonder succes. Ik blijf toch proberen. Want het zou mooi zijn als ik plaatselijke wol zou kunnen gebruiken. Maar dan heb ik nog wat werk voor de boeg. Want ik weet nog niet hoe ik de ruwe wol kan bewerken om ze spinklaar te krijgen. Op naar het volgende onderzoek dus.

Uiteindelijk wil ik wel op een spinnewiel leren spinnen, want ik ben nu echt wel zeker dat ik het wil blijven doen. Ik heb hier nog een oud model staan, die ik vroeger eens op de rommelmarkt gevonden heb. Vol goeie moed zat ik al klaar. Maar ik heb een stuk tekort, waardoor de wol niet opwindt. Toch wel jammer, maar ik zal er wel een oplossing op vinden.

Spinnen is een ambacht dat ik nog niet veel tegenkwam. En als ik het wel al eens zag, was ik er toen ook al door gefascineerd. Heb jij er ervaring mee? En is het iets dat je zou willen proberen?

Bronnen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.