werk in wording: Raglan trui

Soorten mouwen

Vandaag wil ik het nog even over truien breien hebben. Ik had het eerder al over hoe je zelf een patroon kan maken door de verschillende stukken van een trui uit te kiezen. Ik ben nog steeds bezig met het breien van mijn raglantrui. En wat er daar zo speciaal aan is, is natuurlijk de raglanmouw.

Maar daarnaast zijn er nog een aantal andere soorten mouwen. Ik wil het even hebben over de verschillende soorten en wat er zo specifiek aan is. Daarnaast wil ik ook nog even de Engelse term meegeven, voor het geval dat je die zou tegenkomen in een Engelstalig patroon.

Deze termen gaan over de manier waarop de mouw verbonden is aan voor- en achterpand. Enkel dat stuk. Je kan dan opnieuw variëren met de vorm van de mouw. Zoals een driekwart of korte mouw, een mooi aansluitende rechte mouw of een pofmouw.

Klassieke types

Raglan

Een Raglan mouw is een mouw die van de oksel schuin loopt tot aan de nek. Je kan hem herkennen aan de siernaad die schuin naar boven loopt. Het is een klassieke mouw die heel vaak voorkomt, al heb ik hem zelf nog nooit gebreid. En een mouw die zorgt voor een mooi aansluitende trui.

Je kan een trui met raglanmouwen zowel van boven naar beneden als van beneden naar boven breien. In het eerste geval, brei je de mouw meestal al mee met voor en achterpand. Dan maak je telkens een meerdering tussen voorpand, mouw en achterpand, zodat je de schuine siernaad bekomt. Voordeel is dat het dichtnaaien achteraf tot het minimum wordt herleid.

Als je van beneden naar boven breit, brei je de stukken los van elkaar. Later naai je die dan aan elkaar. Dit is wat ik nu aan het doen ben met mijn raglantrui. In plaats van meerderingen, maak je minderingen (aja, want je werkt omgekeerd). Na elke mindering maak je dan een zelfkantsteek, waardoor je het makkelijker aan elkaar kan naaien en de naad nog steeds heel mooi uitkomt.

Inzetmouw (set in)

Tot nu toe maakte ik deze mouw het meest. Bij een inzetmouw komt de naad van de schouder mooi op het schouderbeen. Je mindert aan de oksels in een kwartronde en gaat daarna recht naar omhoog.

Dit soort mouw brei je altijd van beneden naar boven en in losse stukken. Als je de stukken plat neer legt op tafel, zal je zien dat de kop van de mouw precies past in voor- en achterpand. Deze mouw is dus ideaal als je een aansluitende trui wil maken.

Afgevallen mouw (drop shoulder)

Dit is eigenlijk de makkelijkste mouw om te breien, want je hoeft er niet voor te meerderen of minderen. Je breit de mouw gewoon recht. Daarom komt de schoudernaad op je arm. Perfect als je een beginnende breister bent en niet goed weet hoe je aan een trui begint. Het maakt de drempel om het toch eens te proberen kleiner.

Deze mouw brei je steeds van beneden naar boven en ook in losse stukken. Omdat alles gewoon recht is, kan je het later heel gemakkelijk aan elkaar naaien. Er bestaat wel een variatie op dit soort mouw. Onder de oksel worden er een paar steken afgekant. Voor de rest is het principe hetzelfde.

Omdat de schoudernaad op de arm zit, geeft het een heel comfortabele look. Daarom kom je die bijna altijd tegen in een Bernadettepatroon. Dat is een zalige cardigan, ideaal om knus in de zetel te zitten op zondag. Maar ook mijn droomtrui van vorig jaar heeft deze schouder. Het combineert heel goed met een boothals.

Speciale types

Als je Scandinavische patronen bekijkt, zit er meestal een mooie tekening bovenaan. Deze truien worden eigenlijk van boven naar beneden gebreid. En net om die mooie tekening te laten uitkomen, wordt er geen siernaad tussen mouw en panden gemaakt. Dat zou die tekening net teniet doen. In Engelse patronen wordt die top down genoemd.

Natuurlijk heb je nog een heleboel andere (zoals vleermuis, kimono, …), die hier moeilijk allemaal te benoemen zijn. En dan heb je ook nog patronen zonder mouw. Eigenlijk zit het zo. Elk patroon is anders. Het soort mouw dat er vermeld staat, geeft net dat speciale eraan. Hoe je hem dan breit staat uitgelegd in het patroon.

Omdat het voor mij de eerste keer is dat ik een raglantrui brei, is het een beetje zoeken. Maar heb ik ooit zo’n uitdaging uit de weg gegaan? Ik hoop alleen, dat het allemaal zal passen, eens ik klaar ben. Welke mouw verkies jij eigenlijk?

Bronnen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.