Basis

Opzetten

Als ik een nieuw werk opzet, dan gebruik ik meestal de lange draad methode. Maar stel dat je later het einde aan het begin van je werk wil verbinden, zoals bij de Sweet Honey cowl. Dan heb je een andere methode nodig: De voorlopige opzet. Het is de eerste keer dat ik deze methode gebruik. Spannend

Lange draad opzet

Deze techniek gebruik je wanneer de steken effectief de onderkant van je werk worden, zoals bijvoorbeeld voor een trui of een rechte sjaal. Het is niet de bedoeling dat je nog iets met deze steken doet. Je breit gewoon het project en die steken zijn dan de rand. Simpel.

De naam zegt het eigenlijk zelf. Je zet op met een lange draad. Dus je neemt een armlengte (afhankelijk van het aantal steken dat je gaat opzetten) wol en dat gebruik je als eind om je steken mee te breien. Je maakt eerst een startlus op een van je breinaalden. Let daarbij op dat de losse draad aan de voorkant ligt.

Dan neem je beide draden in je linkerhand en ga je met duim en wijsvinger tussen de twee draden. Wanneer je dan je hand kantelt krijg je 2 lussen. Dan ga je met de breinaald onder de voorste lus van je duim en je neemt de voorste lus op van je wijsvinger. Zo breng je de lus op de breinaald en maak je een steek. Laat de draad van je duim glijden. Om de volgende steek te maken, neem je de draad weer op je duim en ga je op dezelfde manier verder.

Je wil de lussen niet te strak op je breinaald zetten, want dan wordt het heel lastig om straks je eerste rij te breien. Eigenlijk is het opnemen van de draad met je duim genoeg om de steek aan te spannen.

Nog een tip. Soms is het wat lastig om te weten hoeveel draad je nodig hebt om het aantal steken op te zetten. Dit los ik op door voor ik begin de wol evenveel keer rond de naald te draaien als ik steken zal opzetten. Als ik twintig steken wil opzetten, dan draai ik de wol twintig keer rond de naald. En dan neem ik toch nog een beetje extra om zeker te zijn.

Voorlopige opzet

Je gebruikt deze techniek wanneer je de steken later nog nodig hebt om op te nemen of de andere kant op te breien. Of als je de steken wil mazen met de laatste toer van je werk. Zo vermijd je de naad en krijg je een minder zichtbare afwerking.

De truc zit hem in een rij gehaakte lussen. Je hebt een contrasterende kleur en een haaknaald met dezelfde dikte nodig. En dan haak je een aantal lussen. Het helpt om er een paar meer op te zetten dan je zou breien. Dan hoef je niet zo in te zitten met die eerste en laatste steek.

Op je rij lossen heb je aan de voorkant de 2 boogjes die een v-tje maken en op de achterkant een boogje die een soort van bultje maakt. Daartussen steek je de breinaald. Sla de wol om je naald alsof je rechts breit en breng die dan door de steek, zodat je de lus op je naald krijgt. En zo ga je verder tot je het gewenste aantal steken op je naald hebt.

Als je wat moeite hebt om de lussen op te nemen, kan het helpen om een haaknaald te nemen die net iets groter is dan de breinaalden waarmee je zal werken. Je hebt dan iets meer ruimte om te steken op te nemen. Waarom het moeilijk maken, als het makkelijk ook kan, toch?

Nu kan je verder breien tot je klaar bent met je project. Daarna neem je de steken van je eerste rij op op de andere breinaald. En dan komt nu het leuke gedeelte. Je maakt de rij gehaakte lussen los. Dan ben je nu klaar om met die steken aan de slag te gaan.

Er zijn nog andere methodes om een voorlopige opzet te maken, maar deze is voor mij het meest evident, omdat ik ook bezig ben met haken.

Nog een kleine tip voor straks wanneer je de lussen los maakt. Leg een knoopje aan de kant van de draad waar je stopt. Zo weet je dat je aan dit uit einde kan los maken. Want als je aan de verkeerde kant los maakt, kan het soms een heel gedoe zijn. En nu hoef je er niet meer bij na te denken. Handig.

Daarnaast zijn er nog een paar andere methodes om op te zetten. Maar met deze twee manieren kan je al een heleboel doen. Welke manier gebruik jij?

Bronnen

Een gedachte over “Opzetten

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.