Er zijn zoveel mooie patronen beschikbaar. Maar als je net als ik een schitterend idee hebt om een trui te maken, heb je geen patroon om te starten. Dus hoe begin je daar dan juist aan? Vandaag leg ik je stap voor stap uit hoe je dat schitterend idee tot realiteit kan brengen.
Het concept
Het is belangrijk dat je weet wat je wil maken natuurlijk. Je wil van een vaag concept en gericht plan maken. En bij het eerste idee dat in je hoofd komt, kan het nogal overweldigend zijn om dat effectief gerealiseerd te krijgen. Daarom gaan we stap voor stap kleine doelen maken. Zo wordt het alvast veel haalbaarder.
Ik wil eventjes mijn raglan trui als voorbeeld gebruiken, maar het hoeft je daar niet toe te beperken. Je kan hem met sjaals, plaids, … evengoed.
Je start met wat je vaag in je hoofd hebt, en je tekent het uit op papier. Hoe ziet die trui er precies uit? Je denkt nog niet na over de losse elementen. De eerste stap is globaal. In mijn geval zag ik een mooi aansluitende trui met strepen voor me. Meer was het niet op dat moment.

Reality check
De volgende stap is eventjes dieper gaan nadenken. Is het effectief mogelijk om het te maken? Je denkt misschien dat ik hier een paar stappen over sla, maar je wil dit echt nu bedenken. Als het niet mogelijk is om het te maken, is het nu het moment om nog even over je concept na te denken.
Hier wil ik je de tip geven om ook outside the box te blijven denken. Misschien denk je dat het niet realiseerbaar is, maar is het dat wel als je een nieuwe techniek onder de knie zou krijgen. Laat je niet te snel van de wijs brengen.
Losse elementen
Als je bepaalt hebt dat je concept mogelijk is, kan je nu je schets ontleden. Welke stukken heb je precies nodig om het te maken? Per onderdeel ga je op zoek naar een vorm die past voor je concept. En dit is een beetje moeilijker, dus neem hier zeker de tijd voor. Het is dan ook een belangrijke stap, want dit bepaalt eigenlijk alles.
Voor- en achterpand
Je beslist over hoe lang je de trui wilt en over hoe hij zal aanvoelen. Wil je een losse, knusse trui of een mooi aansluitende? Bepaal ook als je in het rond wil breien of heen en weer. Want dat kan ook bepalend zijn voor de vorm.
Mouwen
Er zijn een paar opties: ingezette, afgevallen, vleermuis of raglan mouw. Je hebt misschien toch wat fantasie nodig nu. Welke mouw zou het best uit komen voor jouw project? Als je het niet helemaal voor je ziet, kan je je losse onderdelen nog even uittekenen en uitknippen. Bij het leggen van de puzzel, zie je het soms beter.
Boord
Hoe hoog maak je die? Welke steek ga je gebruiken? Meestal ga je voor een boordsteek (vb: 1R, 1AV), maar dat hoeft niet per se. Als je de trui in een fantasiesteek wil maken, heb je misschien helemaal geen boord nodig, omdat die niet opkrult. Of misschien wil je net wel dat die opkrult en gebruik je bij de tricotsteek toch geen boord. Maar je kan ook bij een tricotsteek gaan voor een boord in fantasiesteek.
Hals
Hier heb je weer een heleboel opties. Wil je een boothals? Of liever een ronde of een V-nek? Of misschien maak je een trui voor in de winter en wil je een col. Omdat deze het dichtst bij je gezicht komt, is die ook het meest zichtbaar. En dus heel vormgevend voor je project.
Look en feel
In welke steek wil je de trui maken? Ga je voor een gewone tricotsteek of wil je een fantasiesteek gebruiken? Als je met een steek werkt die een veelvoud heeft, wil je in gedachten houden dat die ook nog steeds toegepast moet kunnen worden wanneer je meerdert of mindert.
Het doel van je trui kan ook bepalend zijn voor de steek dat je wil gebruiken. Voor een zomerse overgooier, wil je misschien een luchtige steek (zoals ajour) toepassen. En dat is dan weer bepalend voor de soort wol dat je zal gebruiken.
En dan kan je gaan nadenken over de kleur. Wil je je lievelingskleur gebruiken? Of heb je een mooie kleurencombinatie gevonden? Hier wil ik je de raad geven om het niet te complex te maken. Wol met een print komt minder uit bij een fantasiesteek, omdat ze mekaar een beetje opheffen.
Je kan natuurlijk ook eerst de look en feel bepalen en daarna de juiste vormen van de onderdelen bepalen. Want deze twee stappen beïnvloeden elkaar. Het hangt er een beetje van af wat je het makkelijkst vindt. Of soms vraagt het concept er om.
Afmetingen
Als je alle losse onderdelen en de look en feel van je trui bepaalt hebt, wil je het nu ook weer concreet maken. Welke afmetingen heb je nodig om die stukken te maken? Als je de trui voor jezelf maakt, kan je jezelf opmeten. Als inspiratie kan je ook gelijkaardige patronen nakijken. Hoe zitten die juist in elkaar en welke grootte hebben de stukken dan.
Ik wil wel aanraden om niet zomaar over te nemen. Jouw project is anders dan die waar je inspiratie uit wil putten. En daarnaast heb je ook nog zoiets als copyright. Het is meer de bedoeling om inzicht te krijgen in hoe groot de stukken zullen worden en welke afmetingen je nodig hebt voor de stukken die met elkaar verbonden worden. Hou in gedachten dat je je eigen unieke stuk maakt.
Hierbij kan die puzzel weer helpen. Maak eventueel een schaalmodel. Dan zie je onmiddellijk of de afmetingen overeen komen. Dit is zeker handig bij de verbinding van mouw aan voor- en achterpand. Maar natuurlijk ook voor de hals.
Als je alle afmetingen vast gelegd hebt, maak je een telpatroon. Ik vind dat het meest handig als de stukken apart van elkaar genoteerd worden. Ergens in mijn hoofd geeft dat meer overzicht, omdat ik de stukken ook apart maak. Als jij het beter voor je ziet als je het in één geheel tekent, is dat natuurlijk ook prima.

Voorbereidingsfase
Nu heb je al een behoorlijk realistisch plan en kan je bijna aan de slag. Maar voor dat je start, is misschien toch niet slecht om alles nog eens op een rijtje te zetten: de voorbereidingsfase. Je wil nog eens nagaan waarom je het project wil maken en of je de juiste wol, dikte en kleur gebruikt. Welke technieken en materialen heb je nog nodig? Je maakt een proeflapje en een planning.
Nu heb je het pas echt goed doordacht en kan je van start. Kijk eens terug naar je concept, je zal zien dat je al een hele weg afgelegd hebt. Als je stapje voor stapje werkt, kom je uiteindelijk tot een afgewerkt project. Zie jij het al voor je?
Bronnen
- https://knipmode.nl/2017/01/16/lichaamsmaten-opmeten/ Jezelf opmeten
- https://sjetteswereld.home.blog/2021/02/14/de-voorbereidingsfase/ De voorbereidingsfase
2 gedachten over “Zelf een patroon maken”