werk in wording: Raglan trui

Strepen rondbreien

Er is iets waar ik totaal geen rekening mee gehouden heb. En dat is dat als je rondbreit, je eigenlijk in spiralen werkt. Je gaat naadloos over van de ene rij naar de andere. Als je in één kleur werkt, zie je daar nauwelijks iets van. En je wint er tijd mee, want je hoeft achteraf minder in te naaien.

Maar als je met 2 of meerdere kleuren in strepen werkt, zoals ik nu bezig ben met mijn raglan trui, valt dat enorm op. Aan het begin van de kleurenwissel, krijg je visueel een soort bultje in de rij en dat is echt niet mooi.

Ik had het eerder ook al gemerkt toen ik bezig was met een paar sokken in streepjesmotief te breien. Maar toen dacht ik dat ik gewoon iets fout deed. Nu besef ik dat het eigenlijk gewoon zo is, als je rondbreit. Want je breit dus eigenlijk in spiralen. Gelukkig is er daar een oplossing voor.

Eerste steek

Als je met grote strepen werkt, kan je met een kleine aanpassing op de eerste steek, de kleurovergang een beetje verdoezelen. Helemaal onzichtbaar is het niet, maar het is wel al een hele verbetering.

Brei de eerste rij in de nieuwe kleur. Als je dan opnieuw aan het begin van de rij komt, haal je de steek onder de eerste (die in de oude kleur) mee op de naald. Je doet dit zoals een steek op de naald hoort te zitten: het eerste beentje aan de voorkant. Daarna brei je de eerste twee lussen recht samen.

Het resultaat is dat de eerste steek in de oude kleur de steek een beetje naar beneden trekt. Zo krijg je dan meer het gevoel dat je in echte strepen breit, en niet in spiralen.

Helix breien

Als je met kleine strepen werkt, is dit een hele goeie manier. Ideaal voor bijvoorbeeld sokken. Je ziet helemaal geen overgang meer, omdat je eigenlijk gezichtsbedrog maakt. Soms mag dat ook eens, toch?

Zet het aantal steken op dat je nodig hebt voor je patroon. Dan deel je dat aantal door het aantal kleuren waarin je breit. Brei je bijvoorbeeld 80 steken in 4 kleuren, dan brei je 20 steken in elke kleur. En dat op één rij.

Dus je breit 20 steken in kleur A, wissel dan van kleur en brei 20 steken in kleur B. Gebruik steekmarkeerders! En herhaal dat: 20 steken in kleur C en 20 steken in kleur D. Nu heb je één rij gebreit. Gebruik ook een steekmarkeerder om het begin van de rij aan te geven.

Brei dan verder tot de volgende steekmarkeerder in kleur D. Daarna brei je 20 steken in kleur A, 20 in kleur B, 20 in kleur C en je bent alweer op het einde van je rij. Met andere woorden, kleur D komt boven kleur A, kleur A komt dan boven kleur B, enz. Omdat je zelf de spiraal maakt, toont het werk effen rijen.

Heel bizar als je er over nadenkt. Dus niet te veel doen, want het is het resultaat dat telt. En dat mag er echt wel zijn.

Toegepast op mijn raglan trui

Omdat ik met grote strepen werk, denk ik dat ik het beste resultaat met de eerste methode zal bekomen. Bij mijn tweede kleurovergang heb ik het geprobeerd en het is echt beter. Maar nog niet zoals ik het zou willen. Ik denk dat ik het ook beter zou toepassen met de averechtse rij. Want die komt nog niet volledig uit. Iets wat ik ga testen bij de mouwen.

Hopelijk heb je, net als ik, weer wat bijgeleerd. Heb jij dit probleem ook al meegemaakt? Wat was jouw oplossing dan?

Bronnen

2 gedachten over “Strepen rondbreien

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.