Droomproject

De volgende stap

Eindelijk ben ik er. Joepie, de mouwen zijn af. Wat wil zeggen dat ik klaar ben met breien. Nu is er alleen nog de afwerkingsfase. Ik ben blij dat ik niet opgegeven heb, ook al was ik heel erg aan het twijfelen. Gelukkig heb ik mezelf er door gesleept. Met dank aan jouw steun. Het doet deugd om te lezen dat ik niet de enige ben die soms twijfelt.

Mouwen

Gisteren heb ik de laatste rijen van mijn mouwen gebreid in kleur EE. Het was wel wat lastig aan het worden, omdat de mouwen al zo lang waren en er meer steken op de naald staan dan in het begin. Breien met 4 bollen tegelijk is niet zo evident. Al gaat het wel, soms is het een beetje een gedoe als je werk al zo lang is.

Maar het resultaat mag er dus zijn. Twee gelijke mouwen, met aan de ene kant een rij meerderingen. Ik heb ze al even aangedaan en ze pasten. Dat is al een goed teken. Hopelijk past de rest nu ook nog.

Blokken

Maar voor dat ik helemaal klaar ben, zijn er nog een paar stappen nodig om de trui in elkaar te steken. De eerste is blokken. Dit wil zeggen: de wol nat maken en opgespannen laten drogen. Het zorgt er voor dat je een mooier resultaat krijgt. Al zijn er voor- en tegenstanders, ik heb het al een paar keer geprobeerd en het loont echt. Maar deze keer heb ik er toch wat moeite mee gehad.

Daarna zet je de stukken in elkaar en weef je alle draadjes in. Dat staat volgende week dan op de planning.

Zo doe je het

Dit is het proces. Je legt de wol in water, zodat het door en door nat is. Er mogen geen luchtbelletjes meer uit komen. Na 15-30 minuten duw je het water er uit (niet wringen!). Het helpt om wat extra water er uit te krijgen als je het even tussen een handdoek legt voor je het gaat opspannen.

Kies dan een vlakke ondergrond. Voor mij is dat de vloer. Eerst leg ik een laag plastiek, dan een handdoek. Daarop span ik dan de verschillende delen op. Het is belangrijk om de maten van je patroon er bij te houden. Want het is op die afmetingen dat je gaat opspannen (en het is daarmee dat ik deze keer moeite had). Opspannen doe ik met gewone kopspelden.

Daarna opnieuw een handdoek. Als je er gewicht op legt, best nog een laag plastiek er weer tussen. En kies ook voor een gewicht dat geen water kan opslorpen. Je wil je beste boeken hiervoor natuurlijk niet ruïneren (tenzij je ze niet meer nodig hebt). En daarna is het wachten tot alles droog is.

Problemen

Maar dus deze keer ging het niet zo goed. Waarschijnlijk omdat het werk een beetje uitgerokken is door het even verticaal vast te houden. En dan is het een heel karwei om de steken weer bij elkaar te duwen om de juiste hoogte houden. Als je dit ook voor hebt, een tip: gewoon wrijven in de richting die je wil inkorten. Als dat zowel verticaal als horizontaal is, kan je rondjes wrijven. En wat heb ik gewreven, amai. Maar het is uiteindelijk gelukt, hoor.

Het is dan ook niet gemakkelijk als je een dubbel stuk zo effen wil krijgen. Maar dat is wel nodig, want anders krijg je plooien en dan is het hele proces eigenlijk voor niets geweest. Dat wil je echt niet.

Er zat niets anders op om eerst de onderkant effen te prutsen. En daarna heb ik de bovenkant er op gelegd en die ook effen geprutst. Ik schrijf prutsen, omdat het dat ook echt was. Van al dat gewrijf kwamen er golven in mijn rijen. De ene kant van mijn rij lag veel hoger op de handdoek dan de andere kant van mijn rij. Ik hoop echt dat het goed komt.

Andere manieren

Er zijn veel verschillende manieren om te blokken. Maar dit is hoe ik het geleerd heb. Er zijn mensen die stomen. Persoonlijk ben ik daar geen fan van, want je hebt heel veel stoom nodig om de wol echt volledig nat te laten worden. En ik heb het gevoel dat je nooit helemaal zeker bent dat het goed is. En je mag er met je stoomstrijkijzer ook niet op duwen, want dan vermindert de structuur van het werk. Je wil nog steeds dat beetje veerkracht in de wol hebben.

Er zijn ook mensen die nog een speciaal product bij het water doen. Al weet ik niet goed wat het is. Het zou de structuur van de wol verbeteren. Sommigen zweren daarbij. Ik heb het dus nog niet geprobeerd. Voorlopig doet gewoon water voor mij genoeg.

En er zijn ook mensen die op een speciale ondergrond werken. Je kent waarschijnlijk wel de matten met letters of dieren, waarop kinderen graag spelen. Het is iets gelijkaardigs. En er zijn ook speciale opspan naalden die een beetje op kammetjes lijken. Daarmee zou je rechter kunnen blokken. Ik doe het op het zicht.

Nu ik zo heb zitten sukkelen op het blokken, denk ik dat ik het bij mijn volgende trui ga overslaan. Het is misschien ook eens goed om dan te kunnen vergelijken. Dan kan ik met een kritisch oog evalueren of het nu dat extra werk waard is of niet. Ben jij een voor- of tegenstander van blokken?

Bronnen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.