Droomproject

Misschien…

Het moment van twijfel en opgeven is eindelijk aangebroken. Het heeft lang geduurd, maar nu is het er toch. Ik ben niet meer zo zeker, dat ik echt mijn droomtrui aan het maken ben. Er zijn een paar dingen die me doen twijfelen.

Kleurovergang

In mijn hoofd waren de kleurovergangen veel effener en onzichtbaarder dan dat ik nu zie. Je hoeft zelfs niet goed te kijken, het valt onmiddellijk op. En dat stoort me echt. Het voelt aan alsof ik wel wil, maar niet kan.

Ik heb nochtans de truc van dubbele draad toegepast. Van 5 kleuren naar 9 kleuren: AA, AB, BB, BC, CC, CD, DD, DE en EE. Dat maakt de overgang tussen 2 tinten iets zachter. Maar ik vrees dat er te veel kleurverschil tussen 2 tinten zit, waardoor je het echt te goed ziet.

Vorm

Ik heb ook een beetje schrik over de vorm. Gaat alles wel goed passen als ik het aan elkaar zet? Zal de trui op zich wel passen? En hoe zullen de kleuren van de mouw werken op het voor- en achterpand? Pff, ik ben het vertrouwen een beetje kwijt.

Als ik de foto’s van twee weken geleden terug bekijk, merk ik ook dat de vorm helemaal niet trekt op die van de foto van het patroon. Ik heb wel een paar aanpassingen gedaan, maar de pasvorm heb ik wel goed gevolgd. Maar ja, een foto van het werk dat op tafel ligt, kan natuurlijk anders zijn dan als je de trui effectief aan hebt. Laten we hopen.

Goed genoeg

En dan begin ik helemaal te twijfelen. Als ik daarover al niet tevreden ben, zal de trui dan goed genoeg zijn? Want ik wil liefst iets maken en dragen waar ik trots kan op zijn. Ik wil een trui maken waarop mensen een complimentje geven. Zo iets als: “Wauw, wat een mooie trui” (en dan denken ze: ik wil die ook).

Maar het kan natuurlijk nog steeds dat mensen dat zullen zeggen. En eigenlijk verandert dat niets aan mijn standpunt. Want ik zou het zelf niet zeggen of denken. Ik zou niet trots zijn om de trui te dragen. En het is net zo belangrijk om te dragen wat je mooi vindt. Dus als ik mijn trui niet graag zie, zal ik hem dan dragen? Ik weet het niet, misschien alleen thuis…

Waarom wilde ik deze trui ook alweer maken

Maar ik ben door het konijnenhol aan het vallen. Positief blijven, hé zeg. Even terugdenken naar de start van het project. Ik heb toen goed nagedacht over waarom ik nu net deze trui wou maken. En dat kan me misschien nu wel uit mijn dipje halen.

De trui

Ik wilde de basis van een trui breien beter begrijpen, zodat ik mijn eigen creaties zou kunnen dragen. En ik wou een tweede wasfiasco zeker vermijden. Daarnaast had ik ook opgeschreven dat ik wilde bijleren en groeien, zodat ik later misschien mijn creaties zou kunnen verkopen.

En daar gaat nu juist mijn twijfel over. Oke, ik begrijp de basis beter, maar als het resultaat niet goed is, zal ik de trui niet willen dragen. Laat staan, verkopen. Maar ik heb wel bijgeleerd en ben zeker gegroeid door dit proces. Deze is dus een beetje dubbel.

Maar ik wilde deze trui maken, omdat ik de pasvorm mooi vond. Die heb ik gevolgd. Dus misschien moet ik er meer vertrouwen in hebben. De rest is kwestie van goed in elkaar zetten en dan is de trui af. In plaats van te twijfelen, zou ik er beter op vertrouwen.

Het kleurverloop

Deze is dus een grote twijfel. Ik wou de kracht van kleur eer aan doen. Aangezien het zoveel impact kan hebben op je gemoed. Het kan je letterlijk gelukkiger maken. En zeker in mijn geval, me een beetje meer zelfzeker laten voelen. Maar ik wou het vooral met natuurlijke kleurmiddelen doen, maar dat is dus niet gelukt. Door met een kleurverloop te werken, wou ik er ook wat diepte in steken.

De natuurlijke kleurmiddelen zijn niet gelukt, dus had ik gekozen de set van 5 tinten roze. Deze impact heb ik misschien onderschat. Als ik de wol zelf zou hebben kunnen verven, had ik misschien voor 5 tinten gekozen die dichter bij elkaar lagen. Of misschien had ik beter gekozen voor zo’n bol waar de schakeringen geleidelijk aan in verlopen in plaats van 5 aparte bollen.

Maar de kleur zou nog steeds bij me moeten passen. Dat is niet veranderd. Ik ben dus nog steeds blij met roze. En als ik dat durf dragen, kan het niet anders dan ik meer zelfzeker ben. En wat de diepte betreft, ik vind wel dat die er in zit.

Nu ik de foto van Rothko herbekijk, stel ik vast dat daar ook duidelijke lijnen tussen de kleuren zitten. En zelfs ook in de kleurvakken apart. Is het dan zo erg dat er in mijn trui te duidelijke overgangen zitten. Deze hou ik nog in beraad.

Andere redenen

Daarnaast waren er nog een paar andere redenen waarom ik nou net dit project wou maken. En ik haal de twee belangrijkste er nog even uit. Ik wou leren volhouden. Volhouden. Ik schrijf het nog eens, want het wil zeggen: niet opgeven. Dus ik ben het mezelf toch een beetje verschuldigd om verder te doen.

En de tweede was niet teleur gesteld zijn van het eindresultaat. Ik wou trager werken en meer doordenken om dit te vermijden. Maar nu heb ik er al die tijd ingestoken om vast te stellen dat ik toch een beetje teleur gesteld zal zijn. Wauw, dit besef is zwaar.

Misschien heb ik het niet goed gedaan. Misschien heb ik het nog niet genoeg doordacht. Misschien maak ik beter eerst een tekening van hoe ik wil dat de trui er uitziet. Want dat heb ik nu niet gedaan en ik merk nu dat het resultaat toch anders is dan dat ik voor ogen had.

Conclusie

Het kan dus zeker geen kwaad om goed te overdenken waarom je een project wil maken. Het is zelfs aan te raden. Als de basis goed zit, volgt de rest. Dat is een waarheid als een koe. Er is nu nog 1 week (9 naalden) te gaan om de mouwen af te breien en dan kan ik de trui in elkaar steken.

Ook al ben ik niet volledig overtuigd, ik ben het mezelf verschuldigd om deze trui af te werken. Maar zoals je kan lezen, is jouw steun nu meer dan welkom. Wat vind jij er van? En twijfel jij soms ook over je werk?

Bronnen

Een gedachte over “Misschien…

  1. Hahaha dit is zo herkenbaar! Ik heb dit met mijn haakwerken (breien is niet aan mij besteed). Vooral met de grotere projecten, want het duurt even voor je klaar bent en heb je dan voor niets al die energie, bloed, zweet en tranen erin gestoken?
    Nee hoor, niet voor niets. Gewoon afmaken en is het naar wens? Mooi! Is het niet naar wens? Dan weet je wat je de volgende keer anders moet doen. En er is vast iemand die de trui wel mooi vindt! Ben benieuwd naar het eindresultaat, succes!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.