Steek van de maand

Steek van de maand: Linnensteek

Ben je het ook soms beu om steeds hetzelfde te doen? Dit gevoel heb ik vooral bij haken. De basissteken zijn losse, halve vasten, vasten, halve stokjes, stokjes en dubbele stokjes, maar als je ze telkens boven elkaar maakt, vind ik het niet meer zo mooi. Dat is waarom ik meestal met een speciale steek haak. En deze vind ik een waardig alternatief voor vasten: de linnensteek.

Elke maand wil ik met jullie een nieuwe steek delen. Dit wordt dan de steek van de maand.

De linnensteek

De naam zegt het eigenlijk al zelf. Het ziet er uit als een linnen stof, waarbij draad gewoven lijkt. Maar daarnaast zijn er nog andere namen voor deze steek. Je kan hem ook tegen komen als weefsteek, wat ook weer terug komt op het uitzicht van de steek. Of soms ook mossteek of graniet steek.

Het gebeurt vaker dat een bepaalde steek verschillende namen krijgt. Omdat het gaat over een ambacht die overgaat van moeder op dochter, werden er steeds nieuwe stekencombinaties gemaakt. En dat kan door verschillende personen anders benoemd worden, terwijl het over dezelfde combinatie gaat.

Niveau

Het is een eenvoudige steek, die je zowel als beginner makkelijk onder de knie zal krijgen of als gevorderde zal willen blijven gebruiken. Het is niet moeilijker dan telkens vasten haken, maar het geeft je werk net dat tikkeltje extra. En misschien nog belangrijker, het gaat sneller vooruit.

Voor deze steek heb je enkel lossen en vasten nodig. Meer niet. Het is een patroon waarvoor je een even aantal steken nodig hebt. Een veelvoud van 2 is genoeg. Je hoeft geen extra steken aan het einde bij te rekenen.

Daarnaast heb je je wol en een haaknaald nodig. Die kan je aanpassen naar het project dat je wil maken. Omdat het werk wat losser aanvoelt, is het handig om met een naald van een maat kleiner dan de wol opgeeft te haken. Zo krijgt het toch nog de nodige stevigheid. Maar verder komt de steek zowel mooi uit met dikke als met dunne wol. Dus daar hoef je ook niet mee in te zitten. Oh ja, vergeet je schaar niet.

Patroon

l = losse
v = vaste

  • Haak een even aantal lossen vb: 20, keer het werk.
  • 2 l, sla de volgende steek over, 1 v, *1 l, sla de volgende steek over, 1v*. Herhaal tussen * tot het einde van de rij. Eindig met een vaste.

Na de 1e rij kan je de vasten onder de lossen van de vorige naald door haken. Zo krijg je dan helemaal het linnen effect. Je zet zoveel steken op als je wil (maar wel even) en doet zoveel rijen als je wil. Volledig op maat van jouw project. Maar wat een verschil met gewone vasten.

Het is een steek waarvan de voor- en achterkant er hetzelfde uitzien. Omdat je steeds dezelfde herhalingen maakt, bekom je steeds hetzelfde resultaat. Ideaal bijvoorbeeld bij een sjaal, waarbij je niet hoeft na te denken of je die nu juist of binnenste buiten vast hebt.

Mooie randen

In het begin van de rij vervang je de eerste vaste door een losse, zodat je een mooie rechte rand kan maken. De eerste keer dat ik de steek probeerde, dacht ik dat ik automatisch schuin zou werken, maar deze steek heeft iets magisch, waardoor je niet schuin kan gaan.

En dat is nog een voordeel tegenover vasten haken. Als ik alleen maar vasten doe, heb ik de neiging om niet alle steken af te werken op een naald, waardoor ik schuin uitkom. Bij deze zal dat dus niet gebeuren.

Toepassen

Weet je nog dat er planned pooling op mijn to do lijstje staat? Dit is de steek die daarvoor gebruikt wordt. Want als je goed kijkt, zie je dat de vasten steeds diagonaal ten opzichte van elkaar staan. Zo kan je de overgang van kleuren er netjes in verwerken.

Maar dat is niet het enige waar je het voor kan gebruiken. Zoals ik al zei heb ik het al in verschillende projecten gebruikt. Zoals placematjes, mutsen, sjaals, … En waarom zou je het enkel heen en weer haken? Je kan het ook mooi toepassen in granny squares of als je in het rond haakt, zoals vb: een kussen. Noem maar op. Je kan het voor alles gebruiken. Het is een veelzijdige, makkelijke steek.

Er bestaat ook een linnensteek om te breien, als je dat liever doet. Of heb jij een andere favoriete steek? Laat het me gerust weten. Wie weet wordt die de volgende steek van de maand.

Bronnen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.