Droomproject

De draad terug oppikken

Waar was ik gebleven? Juist, mijn droomtrui. Ik heb niet stil gezeten. Tijdens de week dat ik in verlof was, heb ik een heleboel kunnen inhalen. En ik kan nu (een beetje fier) zeggen dat ik nog steeds op schema zit. Sinds mijn laatste post over mijn droomtrui is er heel veel veranderd. Toen had ik net het ajourmotief van voor- en achterpand klaar. Ondertussen heb ik al 2/3 van de mouwen klaar.

Voor- en achterpand

Na het ajourmotief gaat het patroon verder in tricotsteek. Maar om de 12 rijen heb ik dus een nieuwe kleur om mee te breien. Nog steeds in het rond tot aan de armgaten. Vanaf dan splits je op. Het patroon geeft op om de steken van het pand dat je niet breit op een hulpnaald te plaatsen, maar ik brei ze liever tegelijkertijd met aparte bollen.

Zo ben ik zeker dat ze even lang zullen zijn. Een rij kan al het verschil maken. En ook al denk je dat je notities duidelijk zijn, soms ga je toch twijfelen. Alé, ik toch. Misschien ben jij er beter in dan ik.

Het voorpand heeft opnieuw een boordsteek aan de hals, gelijkaardig aan de onderkant van de trui. Maar ik merkte op dat die er niet hetzelfde uit ziet. Het verschil zit hem in de manier waarop er gebreid wordt. Voor de onderkant van de trui, brei je in het rond. Je breit telkens de goeie kanten boven elkaar. Voor de hals, brei je heen en weer. Dus brei je de achterkant van een steek op de goeie kant. Waardoor de averechtse steek in de terugkerende naald een gewone rechte steek wordt boven een gedraaide rechtse steek.

Voor alle zekerheid heb ik dit nog eens nagekeken in het patroon. Want het kan natuurlijk dat ik ergens overgelezen heb. Maar het staat er effectief zo in. Ik zie ook niet hoe je het anders zou kunnen doen. Volgens mij kan je dit alleen oplossen door een gewone boordsteek toe te passen, zowel aan de onderkant als aan de hals.

Maar ik lig er niet echt wakker van. De twee boordsteken liggen niet naast elkaar. Dus dat zal niet zo erg opvallen. En daarbij, het heeft wel iets speciaals. Vind je ook niet?

Mouwen

Met het voor- en achterpand klaar, ben ik aan de mouwen begonnen. Deze ben ik dus ook tegelijkertijd aan het breien. Ik heb 2 dozen gemaakt, zodat ik de bollen per mouw uit elkaar kan houden. Want aangezien ik met dubbele draad werk, heb ik nu 4 bollen waarmee ik tegelijkertijd aan het breien ben. En dit helpt me om de draad niet te laten verstrengelen. Nog een tip: telkens bij het draaien van het werk er voor zorgen dat de bolletjes naast elkaar liggen en telkens verleggen. Het is een beetje extra werk, maar niet zo veel dan wanneer je later de heleboel kan ontwarren. Dus dat neem ik er graag bij.

De mouwen zijn op dezelfde manier opgebouwd als het voor- en achterpand. Eerst de boordsteek, dan een meerderingsrij en dan ajourmotief. Daarna verder in tricotsteek. Maar daarnaast wordt de mouw van de pols naar de oksel toe wijder, dus wordt er gemeerderd. Omdat ik niet de steekverhouding volg van het patroon, heb ik een berekening gemaakt:

  • hoogte armgat – breedte pols = aantal steken om te meerderen
  • aantal steken om te meerderen/2 = aantal meerderingen
  • (aantal rijen om te breien – boord) / aantal meerderingen = toont je wanneer je best meerdert

Hierbij moet je voor ogen houden dat je werk open ligt. Met andere woorden, neem niet enkel de voorkant van de pols, maar voor- en achterkant. Want dat maak je in één stuk, dat je later dubbelvouwt. Of in dit geval rondbreit.

Voor mij komt het er op neer dat ik de ene keer om de 8 rijen meerder, de andere keer om de 9 rijen. En daarnaast verwissel ik om de 11 rijen van kleur. Ben je nog mee? Dit wordt toch een beetje moeilijker dan ik dacht. In mijn notities heb ik twee kolommen waarin ik het bij hou. Want anders is het zo makkelijk om te missen. En uittrekken is hier echt niet eenvoudig, dus dat wil ik vermijden.

Dus nu zit ik ongeveer 2/3e van de mouw ver. Nog een klein beetje volhouden en ik ben er. Daar heb ik nu nog 4 weken voor. Zoals ik zei, zit ik goed op schema. De week daarna kan ik dan alles mooi aaneen zetten. En voila, klaar is kees. Een volledig afgewerkte droomtrui.

Maar ik ben toch een beetje bang. Wat als de mouwen te lang zouden zijn, of dat de trui niet zou passen. Ik hoop echt van niet. Want dan zou al dit werk voor niets zijn en mag ik opnieuw beginnen. Want zoiets structureel kan je niet een beetje verdoezelen. Dat betekent echt opnieuw doen. Wat denk je? Gaat het goed komen?

Bronnen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.