Droomproject

Eerste fouten

Het moest er van komen. Natuurlijk dat er iets zal fout lopen. Maar goed dat ik het gezien heb. Daarnaast heb ik ook goed nieuws (en nog meer slecht nieuws). Mijn extra wol is eindelijk toegekomen. En blijkt dat het zo lang duurde, omdat het pakje door de douane ging. Vandaag wil ik mijn eerste fouten graag even met je delen.

Fout 1: een steek te veel.

Nu ik al het grootste deel van mijn ajourmotief af heb, zie ik dat ik in de 3e herhaling plots 19 steken heb, in plaats van 18. Maar als ik heel goed kijk, zie ik niet waar ik gemeerderd zou hebben. Alle steken zitten mooi boven elkaar. Dus ik begreep het niet zo goed.

Daarom heb ik de beslissing genomen om niet te minderen, want dat zou meer opvallen dan de steek telkens mee te breien. Dit is het stuk met ajourmotief waar je samenbreit en omslagen maakt. Het zou dus lijken alsof er een fout in het motief zit.

Dit is niet zo erg. Want hoewel mijn afmeting niet meer helemaal zullen kloppen, het is maar één steek.

Fout 2: ajourmotief

Omdat ik mijn werk eventjes aan de kant heb gelegd in het midden van de rij (omwille van mijn eerste fout), ben ik bij de herstart gemist in de rij van het ajourmotief. Ik had 2x dezelfde rij gebreid boven elkaar. Hierdoor kwamen de omslagen niet meer goed uit.

Dus er zat niets anders op om terug te breien. Gelukkig had ik het op tijd gezien. Het zijn maar 2 rijen. Terugbreien doe je de linkernaald in de steek van de rij eronder te steken. Dan kan je de draad opnieuw losmaken en blijft je steek op de naald staan.

Bij de samengebreide steken is het ietsje moeilijker. Maar het komt er op neer dat je de handeling die je deed om de steek te maken, omgekeerd uitvoert. Je bent goed bezig als je steek weer in zijn oorspronkelijke staat op de linker naald staat.

Er zijn nog andere manieren om fouten uit je werk te halen, zonder volledig opnieuw te beginnen. Je kan de steek een paar rijen laten vallen. De fout herstellen en daarna weer omhoog werken. Maar ik vond het risico een beetje te groot. Ik denk dat het teveel zou opvallen. Want bij zoiets kan je de draadspanning niet consequent aanhouden. Dit is eerder geschikt om kleine fouten (zoals een gedraaide steek, …) weg te werken.

Als je een ajourmotief uitkoos die meerdere keren herhaalt wordt, kan je een lifeline toepassen. Dit is een draad die je door de steken haalt, na elke herhaling. Als je dan plots een fout ziet en je bent al 10 rijen verder, kan je de steken van de naald halen en uittrekken tot aan die lijn. Daarna kan je gemakkelijk de steken weer op je naald zetten.

Maar omdat ik dus nog maar 2 rijen verder was, heb ik er voor gekozen, om terug te breien. Dit is een afweging die je voor jezelf maakt. Het doel is om fouten zo onzichtbaar mogelijk weg te werken. En liefst zonder volledig te herbeginnen, als het eventjes kan.

Fout 3: kleurverschil

Maar helaas ben ik er toch aan voor de moeite. Want omdat ik niet meer kon wachten om te starten, heb ik beide draden van de eerste lichting (als ik het zo mag noemen) gebruikt. Omdat de wol handgeverfd is, is er toch een groot verschil tussen de kleuren. Zo is kleur B van de tweede lichting is lichter dan kleur B van de eerste lichting. Met als resultaat dat ik nu een te groot kleurverschil heb in de overschakeling naar kleur BC. En dit is het grootste probleem, want dit betekent echt opnieuw beginnen.

Oh, ik kan me zo voor mijn kop slaan. Ik wist dat dit kon gebeuren, maar ik hoopte dat het niet zo erg zou zijn. Ik had er geen rekening mee gehouden dat het om handgeverfd garen gaat en die kans zo groot zou zijn. Nu heb ik echt wel mijn lesje geleerd.

Gevolg

Dus nu ligt mijn hele schema ook nog eens overhoop. Want mijn eerste en tweede week, zijn helemaal voor niets geweest. En ik heb nu ook nog eens minder tijd om er aan te werken. Omdat ik eventjes vanop een andere locatie werk, ben ik langer onderweg. Dus ergens wordt die tijd gecompenseerd. Helaas betekent dat ik nu minder tijd heb voor mijn hobby.

Mijn doel voor volgende week: Op hetzelfde punt komen als vandaag. En dat is 39 rijen, boord en ajourmotief inbegrepen. Ik heb een heleboel te doen, dus kan ik er maar beter onmiddellijk aan beginnen. Heb jij nog tips om deze fouten te vermijden?

Bronnen:

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.