Geen categorie

Mozaïekhaken

Gisteren heb ik iets nieuws ontdekt: mozaïekhaken. Ik had er nog nooit van gehoord. Wel van mozaïekbreien. En dat heb ik voor de eerste keer toegepast in de Laurel mists shawl die ik vorige week afwerkte.

Ik was op you tube naar een filmpje aan het kijken en dit stond er naast in de suggesties. Het leek me wel interessant dus ik klikte er op. Na het kijken van de video, had ik er eerst een dubbel gevoel over. Omdat er in de projecten nogal wat felle kleuren gecombineerd worden. Maar ik had wel zin om weer eens te haken. En nu ik mijn wol nog niet heb voor de droomtrui, heb ik hier wel eventjes tijd voor.

Maar wat zou ik er mee willen maken. Niet nog een deken, want daar zal ik te lang mee bezig zijn. En liefst iets in het rond, zodat ik al de draadjes aan de zijkant niet heb. Dus dacht ik aan een colsjaal (wat al lang op mijn to do-lijstje staat). Maar dan een langere versie, zo een dat je twee keer rond je nek kan draaien. Lekker warm voor de kouder wordende dagen.

De video waarschuwt dat het verslavend is. En raar dat ik het zo zeg, maar het is echt zo. Ik ben er gisteren mee begonnen en ik wil het niet aan de kant leggen. Zo ver ben ik al geraakt. Je kan al een klein beetje zien hoe het patroon zal uitkomen.

Als je de projecten bekijkt, lijkt het enorm moeilijk, maar eigenlijk is het dat niet. Met een basiskennis kan je er al mee starten. De enige steken die je gebruikt zijn lossen, vasten en stokjes. En je werkt steeds in een richting, dus niet heen en terug (vandaar de draadjes aan de zijkant als je plat werkt). En het werkt het best met geometrische figuren. Ik koos deze:

Nya Infinity Mosaic patroon van Lilla Bjorn Crochet

Omdat we nog steeds in een soort van lockdown zitten en wol online bestellen lang duurt, ben ik boven op zolder nog eens door mijn wolrestjes gaan zoeken. En ik vond nog wat Colour Crafter van Scheepjes dat ik over had van mijn plaid 2 jaar geleden. Omdat ik liever met een zachter contrast wilde werken heb ik 2 tinten van een kleur genomen. Ik koos voor kleur Goes 1820 en Alphen 1722. En ik haak met haaknaald 4,5.

Dit patroon heeft een herhaling van 12 steken. Er worden er 3 bijgeteld als je plat haakt, maar omdat ik rond zal haken, kan ik deze weglaten. Zo loopt het einde van de figuur terug over in het begin. Voor mijn sjaal heb ik 156 steken opgezet. De eerste rij haak je vasten in de donkere kleur. De 2 rij ook vasten, maar in de lichtere kleur en je doet dit enkel door de achterste lus.

Elke rij wordt dus in een andere kleur gehaakt. Het 3D effect bekom je door een soort van trapjes te maken met stokjes in de rij er onder. Dit doe je dan in de voorste lus van de steek. Je haakt dus eigenlijk 2 rijen tegelijkertijd. In het begin kan dat wel verwarrend zijn, maar hou je patroon goed in de gaten.

Ik heb nog een heel stuk te doen en het zal al gaandeweg zijn. Dit project heeft geen patroon om te volgen. Dus ik zie wel wat het wordt. Misschien zet ik er nog een boord aan in donkerder blauw. Ik zie nog wel. Mijn goeie voornemen, was nochtans dat ik iets bewuster aan mijn projecten zou beginnen. En dat ben ik nog steeds van plan. Maar op dit moment kan ik met andere projecten niet verder, dus dit is eentje om het af te leren.

Eigenlijk vind ik dit wel heel plezant en ik doe het ook wel liever dan mozaïekbreien. Dus ik ga me er volledig op smijten. Dan is die af voor mijn wol aan komt en ik aan mijn droomtrui kan beginnen. Wat doe jij het liefst?

Bronnen:

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.