Droomproject

Geduld bij handwerk

Deze week ben ik een beetje ontmoedigd. Mijn extra wol voor de droomtrui is er nog niet, dus ik kan nog niet starten. Daarom ben ik nu nog volop bezig aan de Laurel mist shawl. Ik zit aan de laatste tip van het patroon, dus ik ben er bijna. Maar er zitten nu zoveel steken op de naald dat ik het gevoel heb dat ik niet meer vooruit raak en dat is zo frustrerend.

Ook al weet ik dat het maar schijn is, hoor. Het gaat over het totaal aantal steken van het project. In het begin heb ik er veel minder gedaan, dus is het logisch dat het er nu een heleboel meer zijn. Maar er komt precies geen einde aan. Maar opgeven is geen optie. Dan heb ik zolang volgehouden voor niets. En dat wil ik ook niet.

Enthousiasme

Deze week was zo hoopvol begonnen. Ik heb beslist om een nieuw hoofdstuk aan mijn handwerk ervaring toe te voegen. Benieuwd? Ewel, ik wil leren spinnen. En vol enthousiasme heb ik een spintol en -wol besteld. Maar ondertussen is daar ook mijn enthousiasme in duigen gevallen, want mijn pakje is nog niet aangekomen. Ook al sta ik te springen om te starten, ik kan niet.

Vertraagde bevrediging

Maar geduld is een mooie zaak zeggen ze. En er zijn een heleboel experimenten gebeurd rond vertraagde bevrediging of delayed gratification. Je kent waarschijnlijk wel het volgende experiment: Een kind kan kiezen tussen een kleine beloning nu of een grote beloning iets later. Daardoor leert het kind om te wachten. En dat heeft een heleboel voordelen voor het verdere verloop van zijn leven.

Men zegt ook dat je daardoor gelukkiger wordt van het gene dat je uiteindelijk krijgt. Omdat je er even op wachtte, leer je de waarde er beter van kennen en zal je het meer appreciëren. Dus er eventjes op wachten, is dus zeker niet slecht.

Maar natuurlijk is dat niet altijd even makkelijk. Onze wereld is er op afgestemd om onmiddellijk te krijgen wat je wil. Voor 20u ‘s avonds besteld, is morgen al in huis. Dit zie je bijna overal en het is een standaard geworden. Vanaf dat we ergens te lang op moeten wachten, beginnen we te zeuren, te klagen en te zagen. Schuldig!

Tips

Voor de ene persoon is het natuurlijk wat moeilijker dan voor de andere. Voor mij persoonlijk hangt het een beetje af van de situatie. Ik kan heel lang geduld hebben en dan plots geen meer over hebben. Dan wil ik het plots nu. Ben jij ook zo iemand, dan kan je volgende tips gebruiken.

  • Haal een paar keer langzaam diep adem. Dat vermindert de frustratie.
  • Wees je bewust van de oorzaak van je frustratie.
  • Tel tot 10. Je zal merken dat je geduldiger geworden bent.
  • Zoek een afleiding die wat meer tijd vraagt. Zo raak je weer in het ritme om meer geduld te hebben.

Handwerk vraagt tijd

Maar hebben we niet allemaal geduld als we bezig zijn met handwerk? Want voor elk project geldt dat het tijd vraagt om het te maken. Ik besef heel goed dat mijn droomtrui niet in 5 minuten gemaakt zal zijn. Ik ben er nu al 5 maanden aan bezig. En het zal me 12 weken duren om de trui effectief te maken. Dus dat wil toch ook iets zeggen over mijn geduld.

Daarom is het eigenlijk belangrijk om niet te resultaatgericht te zijn, maar meer te genieten van het proces. Dan ben je bewust bezig met het werk dat je maakt. En dat alleen al geeft je een enorme voldoening. Je bent zelf iets aan het maken! Is dat niet fantastisch.

Als enkel het resultaat je die bevrediging zou geven, zou het jammer zijn dat je deze hobby wil blijven volhouden. Want je bent zo lang bezig met het maken.

Oke, toegegeven. Als het project af is, is het af. En dan kan je genieten van het dragen of gebruiken. En dat zal waarschijnlijk veel langer duren dan de tijd dat je er in gestoken hebt om het te maken. Maar toch, het volledige project telt. Van de eerste steek tot dat het versleten is.

En met dat gezegd (of geschreven) zijnde, ben ik opnieuw al een pak geduldiger. Heb jij er ook soms last mee?

Bronnen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.