Deze week ben ik actief aan de slag gegaan met mijn wol. De bedoeling was om het kleurverloop juist te kunnen verwerken en om het ajourpatroon onder de knie te krijgen. Dus heb ik een soort van proeflapje gemaakt. En dit is het resultaat.

Kleurverloop
In een eerdere fase had ik besloten om met een monochrome kleurencombinatie. En ik heb beslist om het donkerste kleur onderaan te hebben. Hoe meer je naar boven gaat, hoe lichter de kleur wordt. Er bestaan bollen waarin dat het kleurverloop al verwerkt zit, maar ik heb gekozen voor 5 aparte bollen.
Het komt er dus op neer om de kleurschakeringen zo vloeiend mogelijk te laten overgaan. Er waren 2 mogelijkheden die ik kon doen. Met enkele draad of met dubbele draad. Ik heb beiden uitgeprobeerd.
Laat ik voor het gemak het donkerste kleur, kleur A noemen en het lichtste kleur E. Dat zal een pak handiger lezen.
Enkele draad
Ik had uitgerekend om ongeveer 8 rijen in kleur A te breien en dan een paar rijen af te wisselen. 2 rijen kleur B, 2 kleur A, opnieuw 2 rijen B en 2 rijen A. Dan 8 rijen in B, enzoverder. Maar je zag de overgang veel te goed.
Mijn voorkeur ging hier wel naartoe, omdat ik dan fijner kan werken met mijn ajourpatroon. En ik heb langer geniet van het maken van mijn trui, omdat de steken kleiner zijn.
Dubbele draad
Maar er bestaat een handige truc met dubbele draad die dit probleem kan oplossen. Je begint met 2 draden in kleur A. Na een paar rijen verander je één van de draden naar kleur B. Zo brei je een paar rijen in kleur AB. En dan verander je de tweede draad ook naar B. Zodat je dan verder breit in kleur BB.
Zo krijg je dan volgend kleurenschema: kleur AA, AB, BB, BC, CC, CD, DD, DE en EE. Het is dan een kwestie van de totale lengte van het werk om te zetten in een aantal rijen en dan eerlijk te verdelen.
Zo is de overgang echt heel mooi en veel minder opvallend. Maar dat maakt mijn wol automatisch dikker. Waardoor dat het ajourmotief een pak groter uitkomt. Maar het blijft wel mooi natuurlijk. Dus het is zeker haalbaar. Ik zal er alleen niet mee mogen overdrijven. Als ik de hoogte van één tekening aan hou zal dat oké zijn.
Na het wassen en opspannen vind ik dat het werk wel wat te losjes is. Dus ik wil zeker de naalddikte nog aanpassen. Nu heb ik een 8 gebruikt, maar ik denk dat een 7 beter zal zijn. Dan kan ik voor de boord een 6, of misschien zelfs een 5, gebruiken, zodat het mooi aansluit op de heupen.
Ajourmotief
Dit is dus de allereerste keer dat ik zoiets doe. En ik vind het al bij al wel geslaagd. Er zitten fouten in. Dat is zeker, maar nu weet ik waar ik op ga letten als ik mijn trui ga breien.
Het ajourmotief dat ik gekozen heb, ziet er op de teltekening zo uit. Het is een enkel telpatroon. Dat wil zeggen dat je in de oneven rijen mindert en omslagen maakt en in de even rijen gewoon breit.

Wat ik te laat door had, is dat dit ajourmotief in het gebruikte patroon van boven naar onder gebreid wordt en ik deze proef van onder naar boven gebreid heb. Hierdoor staat het op zijn kop. Tja, een beetje te veel aan mijn hoofd en slapeloze nachten, kunnen dit als resultaat hebben. Maar ik kan het heel eenvoudig oplossen door het telpatroon om te draaien. Easy fix.
Omslagen
In de eerste 4 rijen heb ik de omslagen niet volledig juist gedaan. Tussen 2 rechte steken neem je de draad naar voor zoals je de steek averechts zou breien. Dan krijg je een extra lusje op de naald die telt als een omslag. Dat deed ik verkeerd. Ik draaide mijn wol nog eens rond de naald, waardoor de omslag gedraaid op de naald zit en kleinere gaatjes maakt.
En wat een verschil dat het geeft! De gaatjes zijn er hoor, maar ze zijn niet goed zichtbaar. Waar ik de omslagen juist deed, komen ze veel mooier uit. Het minderen lukte prima. Die zitten allemaal goed. Enkel bij de blaadjes van de bloem ben ik een omslag vergeten. Maar ook dit kan allemaal opgelost worden.
Correcties
Ik was van plan om de tekening bovenaan rond de hals te verwerken. Maar door deze proef te maken en voor de spiegel te houden, zou het misschien wel mooier zijn om de bloem onderaan te verwerken. Dan zou die in de donkerste kleur gebreid worden.
Belang van deze proef
Zo zie je maar. Vroeger zou ik hals over kop begonnen zijn aan mijn trui. Als ik dan bovenaan aan de hals zou uitkomen en niet tevreden zou zijn, zou ik dan weer volledig opnieuw mogen beginnen. Dus beter dat ik nu eerst de test doe en zie waar ik blij mee ben. Weg frustraties.
En zo kan ik ook al eens proeven van de technieken, zodat ik dit wat meer onder de knie kan krijgen voor ik aan het echte werk begin. Ik weet dan ook dat wat ik in mijn hoofd heb al dan niet haalbaar zal zijn.
Tijdens de periode dat ik mijn werk zal voorbereiden kan ik dan het nieuwe proeflapje maken. Dus zo ga ik het dan aanpakken. Met dubbele draad, naald 7, ajourmotief in de juiste richting en onderaan in het donkerste kleur.
Weer een stapje dichter bij het eindresultaat. Ik kijk er al naar uit, maar zie ook wat een goede voorbereiding betekent. Wat vind je er van? Geef gerust je mening.
Bronnen:
- https://www.garnstudio.com/pattern.php?id=7374&cid=7 Het origineel ajourmotief.
- https://www.schoolofsweetgeorgia.com/courses/colour-play/ Meer uitleg over kleurencombinaties en hoe je met dubbele draad een kleurverloop maakt.
- https://www.schoolofsweetgeorgia.com/courses/become-a-lace-knitter/ Meer uitleg over ajourbreien.
Een gedachte over “Op proef”