Droomproject

Bolletjes wol maken

Deze week heb ik de wol ontvangen voor mijn droomtrui. Wauw, wat is ze mooi en zo zacht. Ik ben er zo blij mee en ik moet me echt inhouden om er niet onmiddellijk aan te beginnen. Maar alles volgens planning. Eerst nog wat technieken onder de knie krijgen.

En een van die technieken is “bol wol maken met draad aan de binnenkant uittrekbaar”. Daar kan ik al mee starten, want de wol die ik kreeg zit nu nog op strengen. Om daarmee te breien is het nodig om er eerst bollen van te maken.

Binnen- of buitenkant

Tot nu toe heb ik altijd wol gekocht in bolletjesformaat. En dan haalde ik het binnenste draadje er uit. Want als je van buitenaf werkt, loopt je bol overal naartoe. Ook al is daar een oplossing voor: een wolhouder. Er bestaan er in hout of je zelf kan er zelf een haken.

Maar ik werk liever van binnenuit. Dan loopt mijn bolletje niet weg. Alleen is het niet altijd zo eenvoudig om dat binnenste eindje te vinden. En meestal komt er dan een heel kluwen mee die je dan eerst nog moet ontwarren. Al vinden sommigen dat vervelend, ik kan daar eigenlijk mee leven.

Van streng tot bol

Maar bij strengen is het natuurlijk iets anders. Als je gewoon zou beginnen breien met de strengen, ligt alles onmiddellijk in de knoop en dat krijg je nooit meer goed. Dus eerst bolletjes maken. En daar is een bepaalde techniek voor.

Manueel

Charlotte van Charami legt uit hoe je dit volledig manueel kan doen met een rolletje. En ik ben volledig mee, maar het lijkt me een lastig en precies werkje. Hoeveel tijd heb je er niet voor nodig om dat zo mooi op te winden. Al geloof ik wel in oefening baart kunst.

Nu ben ik iemand die er niet achter staat om zo maar dingen te kopen, één keer gebruiken en dan ligt het daar om later op zolder te belanden. Dat staat eigenlijk niet (meer) in mijn woordenboek. Maar je hebt misschien ook al ondervonden dat het voor mij toch wel een beetje vooruit mag gaan. Ik zat hier dus eigenlijk een beetje met een dilemma.

Met een hulpmiddeltje

Maar zonder correct materiaal zie ik er bijna geen beginnen aan. Dat geldt ook voor andere dingen. Je kan ook geen nagel in de muur slaan als je geen hamer hebt. En voor dit klusje heb je maar 2 dingen nodig. Een wolwinder en een parapluhaspel. Na een beetje zoeken heb ik er gevonden op wolnut.

Dit is echt fantastisch en zo eenvoudig. Je plaatst beide instrumenten op de rand van een tafel. Zo ver mogelijk uiteen is het best. Dan plaats je de streng over de parapluhaspel, waarbij je dan zorgt dat die mooi opspant.

Het uiteinde die het vlotst afdraait (dat merk je wel, geloof me maar), steek je dan in het gleufje van de wolwinder bovenaan. En dan is het draaien maar. Het gaat niet om snelheid, maar om gelijkmatig draaien. Je kan niet ondertussen eventjes stoppen. Je draait door tot het einde van de streng. Steeds in dezelfde richting.

Kiezen

Dus heb ik de compromis gemaakt. Dit is geen materiaal die op zolder zal verdwijnen. En ik heb bewust gekozen voor degelijk materiaal aan de prijs die ik vind dat het waard is. Maar eigenlijk is dit een keuze die jij voor jezelf maakt. Wat voor mij werkt, kan voor jou vervelend zijn. Doe vooral wat voor jou werkt (maar stel je toch eventjes open voor de mogelijkheden).

En dan heb je eigenlijk ook nog steeds deze keuze. Je kan nog altijd met het buitenste draadje werken als je dat liever hebt.

Et voila, zo heb ik nu 5 mooie bolletjes. Nu komen ze precies uit de winkel, wat ze eigenlijk ook zo is, maar nu zijn ze in bolletjes verwerkt. Ik ben zo enthousiast, dat ik bijna echt sta te springen. Maar word jij ook zo draaierig als je de wol ziet draaien?

Bronnen:

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.