Droomproject

Trui afwerken

Wat heb ik deze week veel bijgeleerd. Ik heb een online cursus gevolgd over hoe je een trui in elkaar steekt en het is plots of de mist in mijn hoofd is verdwenen. Zo logisch allemaal, dat ik daar eigenlijk zelf nog niet op had gedacht.

Al deed ik het meeste wel goed, toch waren er paar dingen die blijkbaar beter konden en dingen waarvan ik mijn ogen open trok. Zo zie je maar, dat je nooit klaar bent met leren. Ook al denk ik dat je sommige dingen gaandeweg oppikt en dat iedereen een beetje zijn eigen manier heeft. Het is goed om eens te zien, hoe een professional het juist aanpakt.

Dit wist ik al

Hierbij was ik wel al mee. Het proeflapje breien en correct wassen en blokken. Het berekenen van de steken en rijen. Alles opzetten, breien en afkanten. Dat had ik al volledig onder de knie.

Dit kan beter

Minderen

Maar minderen aan de armholtes en neklijn, dat kan nog een beetje beter. Ik wist niet dat je aan de twee kanten anders mindert. Ik deed dat altijd hetzelfde, door 2 steken samen te breien. Maar hierdoor gaat je steek op een bepaalde manier schuin liggen. En aan de ander kant is het mooier als je 2 steken afhaalt (1 R, 1 AV), ze opnieuw op de linker naald schuift en ze dan rechts samenbreit. Dan gaat de steek anders schuin liggen.

Dus vanaf nu doe ik: als ik schuine kant maak van links naar rechts, brei ik 2 steken samen. En als ik een schuine kant maak van rechts naar links, dan haal ik 2 steken af en brei ze samen. Dit is als het werk voor je ligt op de doorgaande naald. Dit is niet enkel op de armholtes, maar ook de neklijn en kap van de mouwen.

Zelfkanten

Aan het begin van elke rij breide ik de eerste steek al rechts als een zelfkant, want dat maakt het aan elkaar zetten van de stukken makkelijker. Maar ik wist niet dat je dit ook best doet bij de boordsteek. Maar nu ik dit zag, lijkt het me inderdaad ook logischer.

Blokken

Voor je alle stukken aan elkaar zet is het eerst nodig om te blokken. Hier had ik altijd schrik voor, maar heb gaande weg toch een paar video’s bekeken. Maar nu heb ik mijn fout gevonden. Je hoort het werk op te spannen tot de afmeting dat je zou moeten bekomen volgens het patroon. Is het achterpand 54cm breed, dan rek je het uit tot 54cm. Duh, zo logisch. Maar eigenlijk nooit bij stil gestaan.

Dit heeft me de ogen geopend

Volgorde

Het start eigenlijk al met de volgorde van de stukken in elkaar steken. Eerst de schouder naden, dan de zijkanten van de mouw aan voor- en achterpand. En dan pas de mouwnaad in één lijn met de zijnaden samennaaien.

Matrassteek

En dan de steek om alles dicht te naaien. Ik deed dat altijd dubbel. Ik stak voor in en kwam achter uit met een lus over de naad en dan ging er nog eens over met de stiksteek. Want ik was bang dat de stukken weer van elkaar zouden los komen en zo hangt alles echt wel goed vast.

Maar eigenlijk is de matrassteek voldoende. En het is juist hier dat de rechtse zelfkant heel erg van pas komt, want je ziet beter waar je steken liggen en je kan recht werken. Ook al toont die niet op de foto hieronder.

Losse eindjes

Na dat alle stukken aan elkaar hangen is het pas tijd om de eindjes in te werken. Deze die bij naden liggen (en de naden zijn niet te dik) kan je opnieuw met de matrassteek daar inwerken. Maar wat doe je met de draadjes waar je van bol wisselde? Die vond ik altijd zo moeilijk om goed vast te maken. Want je wil echt niet dat die loskomen.

Dus heb ik de truc nu gevonden. Aan de achterkant van de tricotsteek heb je allemaal boogjes. Je werkt in de lachjes (de onderste boogjes) en je gaat een steek omhoog en dan opzij weer omlaag. Na dat een paar keer te doen keer je terug ook weer een steek omhoog en omlaag. Er hoeft geen knobbel gemaakt te worden, maar ik denk wel dat ik nog eens door de draad ga gaan om zeker te zijn dat het goed vast zit.

Amai, ik voel me nu al zoveel zekerder. En ik kan het al toepassen op mijn bernadette die nu nog eventjes in de maak is, maar straks ineen kan gezet worden. En dan heb ik het helemaal onder de knie voor mijn droomtrui.

Heb jij nog tips en trucs om een trui in elkaar te steken? Deel het maar gerust.

Bronnen:

2 gedachten over “Trui afwerken

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.