Droomproject

Zelf mooie kleurencombinaties maken

Een hele tijd terug heb ik je al eens meegenomen in de wonderlijke wereld van kleuren. Maar het is één ding om voorgestelde kleurencombinaties te gebruiken, stel je eens voor dat je dat zelf kan! Daarom wil ik je vandaag hier de basis uitleggen. Volgende week ga ik het dan toepassen op de seizoenstypes die we vorige week besproken hebben.

Maar voor je start, zijn er een paar begrippen om te bekijken. Die zullen een beetje meer inzicht geven in de verschillende soorten kleuren die er zijn. En wat zijn het er veel. Ter kleine herhaling kunnen er een paar items van mijn vorige post in terug komen. Je hebt dus zeker niets gemist, als je die niet zou gelezen hebben. (Maar als je nog eventjes tijd hebt, mag je dat zeker doen hoor!)

Begrippen

Tint

Onder een tint, verstaan we de kleur zelf. Bijvoorbeeld rood, geel, groen, … Dus de primaire, secundaire en tertiaire kleuren. Deze kleuren vind je op het standaard kleurenwiel.

Kleurwaarde

Dit wil iets zeggen over hoe licht of donker de kleur is. Door zwart toe te voegen aan een kleur wordt die donkerder. Door wit toe te voegen, wordt die lichter.

Als je tinten met ongeveer dezelfde kleurwaarde naast elkaar zou leggen en je neemt er een zwart-wit foto van, dan zullen ze ongeveer ook dezelfde grijstint hebben. Wat er automatisch voor zorgt dat ze goed bij elkaar passen.

Verzadiging

Verzadiging zegt iets over de hoeveelheid kleur er effectief in de tint aanwezig is. Er is niets meer fel dan puur geel. Maar door grijs toe te voegen, neemt de hoeveelheid geelpigment af. Waardoor er een genuanceerdere tint ontstaat.

Kleurtemperatuur

Deze is toch belangrijk om nog even te vermelden. Elke kleur heeft een temperatuur. Rood voelt warmer aan en blauw voelt koeler aan. Maar binnen een zelfde kleur kan je zowel een warme tint als een koude tint hebben. Je ziet dit vooral bij beiges en grijs. Blauwgrijs zal koeler aanvoelen dan bruingrijs.

Verschillende soorten standaard kleurencombinaties

Bij een kleurencombinatie kijken we naar hoe kleuren tegenover elkaar staan. Als je een paar kleuren naast elkaar legt en het een mooie combinatie vindt, dan zijn de kleuren in harmonie. Dit kan je instinctief al doen. Maar als dat bij jou zo niet is, dan zijn er zeker een paar vaste regels die zullen werken.

Monochroom

Als je kleuren binnen dezelfde tint, maar met een andere kleurwaarde naast elkaar legt, krijg je een monochrome kleurencombinatie. Je gebruikt lichtere en donkere versies van één kleur. Dit is de eenvoudigste, waarmee je nooit kan missen.

Analoog

Naast elkaar liggende kleuren op het kleurenwiel geven een analoge kleurencombinatie. Door geleidelijk aan het ene kleur af te bouwen en de andere op te bouwen, krijg je mooie schakeringen en het gevoel dat ze in elkaar overlopen. Ook een echte winner.

Complementair

Dit is er eentje voor de durvers. Als je tegenoverliggende kleuren op het kleurenwiel combineert, maak je een complementaire kleurencombinatie.

Tegenoverliggende kleuren geven elkaar rust. Stel dat je rood met groen combineert. Groen bestaat uit blauw en geel, alles dat rood niet is. Maar samen zit het hele kleurenwiel er in verwerkt. Ze vullen elkaar dus aan en zijn complementair.

Gesplitst complementair

Deze is niet zo makkelijk uit te leggen, maar het maakt wel hele mooie combinaties. De foto zal duidelijker zijn.

Dit is wanneer je twee tegenoverliggende kleuren neemt, maar van de ene kleur de twee naastliggende kleuren neemt. Dus bij ons voorbeeld van rood en groen, wordt dat rood, blauwgroen en geelgroen. Of groen, blauwrood en geelrood. Je neemt net die ene tint naast het complementaire kleur naar keuze.

Driehoek en vierkant

Deze zijn heel eenvoudig toe te passen. Je neemt drie of vier tinten op het kleurenwiel die even ver uit elkaar liggen. Je kan het met iedere tint doen. Easy peasy!

Voor gevorderden

Uiteraard hoef je je niet strikt aan deze regels te houden. En sterker nog, je kan ze zelfs combineren. Je kan een monochrome selectie maken van 1 tint in 3 kleurwaarden en die aanvullen met een complementaire kleur.

Of wat dacht je van deze. Drie aanliggende kleuren aangevuld met 2 andere kleuren die het vierkant op het kleurenwiel maakt.

Alles kan, de wereld ligt aan je voeten! Laat maar weten welke kleuren jij bij elkaar legt.

Bronnen

Een gedachte over “Zelf mooie kleurencombinaties maken

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.