Droomproject

Kleuranalyse

Helaas kan ik niet anders of mijn nederlaag toegeven. Na twee keer proberen, lukt het me niet om een rode kleur op mijn wol te krijgen. Mijn eerste poging was paprika, mijn tweede rode biet. Beiden zijn niet fel genoeg en verkleuren naar bruin. Omdat ik makkelijk dingen forceer en nu aanvoel dat het me niet zal lukken, geef ik nog niet op. Maar ik stel het uit. Het lukt gewoon niet op dit moment. Misschien later wel.

Maar vanaf nu mag ik op zoek gaan naar het kleur voor mijn trui. En daar ben ik heel enthousiast over. Door mijn opleiding interieurvormgeving vind ik het heel interessant welke impact kleur op je heeft. Dat is zeker niet te onderschatten. Omdat zelf verven nu niet lukt, ga ik kiezen uit de kleuren van bestaande merinowol.

Kleuren werken op je gemoed

Van rood word je heel alert, terwijl je van blauw kan kalmeren. Waarom zou je dat niet in gedachten houden bij het kiezen van het kleur van een trui. Want ‘s morgens kiezen we de kleding die we die dag zullen dragen op gevoel. Dus de keuze van het gevoel dat ik bij deze droomtrui wil creëren wil ik graag doordacht maken.

Eigenlijk start het allemaal met de kleuren waarmee je goed staat. Maar hoe bepaal je dat juist? Er bestaan kleuranalyses die een kleurenkaart maken op basis van seizoen. Hieronder een overzichtje. En dan weet je straks welk kleurtype je bent en welke kleuren mooi bij je staan.

Maar eerst kun je best een paar tests doen:

  • Test 1: goud of zilver? Welke past het best bij jou? Als dat goud is, heb je een warme huidtint. Als dat zilver is, heb je een koude huidtint.
  • Test 2: blauw of groen? Welke kleur hebben de aderen op je pols? Als die eerder groen zijn, heb je een warme huidtint. Als die eerder blauw zijn, heb je een koude huidtint.
  • Test 3: Welke kleur hebben je ogen? Dit bepaalt het seizoen. Bruine of groene ogen gaan richting warme seizoenen. Grijze, blauwe en zwarte ogen gaan richting koude seizoenen.

Seizoenstypes

Lentetype (warm)

Lentetypes hebben overwegend een lichte haarkleur. Bijvoorbeeld blond tot licht rossig. Ogen zijn blauw, lichtbruin of groen. De huid is licht maar heeft een warme ondertoon, meestal met sproetjes. Tussen huid en haar is weinig contrast en je bruint niet snel in de zon.

Als je jezelf hierin herkent, zijn dit jouw kleuren om te dragen: mosgroen, koraalrood, goudbruin, inktblauw en alle zandtinten. Ook lichte pasteltinten of krachtigere kleuren zoals geel, oranjerood, appelgroen en turquoise staan je goed. Kleuren om te vermijden: donkere, gedempte kleuren, zwart, spierwit en koele kleuren.

Zomertypen (koud)

Heb je ook blond haar en zijn je ogen blauw of grijsgroen, maar heeft je huid een koelere ondertoon? Dan ben je een zomertype.

Daarom passen deze koele kleuren beter bij jou: blauwgroen, grijsbruin, lavendel, blauwgrijs, aubergine, poederroze, jeansblauw en pastelkleuren met een blauwige ondertoon. Beter vermijden: zwart, beige oranje en goud.

Herfsttype (warm)

Eigenlijk is dit het lentetype met donker haar. Huidskleur is licht tot beige, soms met sproetjes in de zomer. Ogen zijn groen of hazelnoot.

De kleuren die in de natuur voorkomen zijn jouw kleuren: kaki, terra cotta, bruinrood, mosgroen, oranje, beige, koffiebruin, olijfgroen of abrikoos. Deze kleuren maken je minder mooi: blauw, roze en grijs.

Wintertype (koud)

Een wintertype heeft een bleke, lichte huid met een koude ondertoon. Haren zijn donkerbruin tot zwart. Het contrast tussen huid en haar is dus groot.

Jij kiest best voor heldere kleuren: rood, groen en kleuren met een blauwe ondertoon. Deze kleuren haal je beter niet in huis: oranje, bruin, perzik en beige.

Resultaat

Om je een idee te geven van de kleuren, heb ik de staaltjes van Katia merino 100% er bij getoond. Dat is de wol die ik ga gebruiken voor mijn trui. Er zijn heel veel beschikbare kleuren, dus is dit ideaal om een kleurenwiel van te maken. Wel een kleine opmerking in de kantlijn: kleuren op scherm kunnen anders tonen dan in de werkelijkheid.

Heb je ook gemerkt dat het seizoen niets te maken heeft met de temperaturen in de echte seizoenen. Een lente is fris, maar het lentetype heeft wel een warme ondertoon. Terwijl de zomer heet is en het zomertype een koude ondertoon heeft. Denk er niet te veel bij na, want het is gewoon zo.

Naar mijn gevoel ben ik een wintertype. Al lijk ik helemaal niet op de foto. Maar ik heb donkerblond haar, blauwe ogen en een lichte huid. Dus dat klopt wel. En ik heb ook veel blauwe kledij en heldere kleuren in mijn kleerkast. Dus dat klopt ook. En de drie tests kwamen uit op koud.

Heb jij de test gedaan? Welk kleurtype ben jij? Laat het me maar weten.

Bronnen:

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.