Droomproject

Wol verven: de voorbereiding

Deze week draaide rond materiaal verzamelen. Het is de bedoeling om de wol te verven voor mijn prachtig droomproject en daar heb ik een heleboel voor nodig. Omdat ik merinowol koos is er een specifieke techniek die ik zal volgen. Dit wil ik deze week met je delen.

Mijn zoektocht

Voor ik kan starten heb ik nog een heleboel dingen nodig:

 • kleurstof
 • wol van dierlijke afkomst
 • azijn
 • aluin
 • kookpot in RVS
 • kookvuur
 • schaal in RVS
 • lepel om te roeren
 • juwelenweegschaal
 • thermometer
 • maatbeker
 • emmer
 • afgedekte tafel
 • handschoenen
 • schort
 • water
 • wasmiddel
 • masker

Gelukkig had ik er al een deel van in huis, zoals azijn, emmer, tafel en afdekking, handschoenen en schort, .… De wol heb ik vorige week gevonden en ik ben er grotendeels uit wat ik voor verfstof ga gebruiken. Paprikapoeder wordt mijn rood en kurkuma wordt mijn geel. Enkel met blauw zit ik nog een beetje vast. Ik had spirulina besteld, maar blijkbaar zijn er 2 soorten: groene en blauwe. En je raadt nooit welke ik kreeg. Juist, de verkeerde …

Aluin heb ik kunnen vinden bij de drogist, toen ik een uitstapje Sluis deed. Daar verkopen ze het in een pot van 1kg. Ik zal dus voorlopig nog eventjes toekomen.

Maar ik heb dus nog een heleboel te kort, zoals de juwelenweegschaal en een thermometer, een kookvuur en een schaal in RVS. Je zou denken dat ik in de keuken toch wel een kookvuur heb. En ja, dat is zo. Maar ik lees vooral dat het belangrijk is om je spullen die je voor verf wil gebruiken best buiten de keuken houdt. Dit voor de veiligheid. Al is dit misschien relatief omdat ik ga verven met voedingsstoffen. Maar toch, beter het zekere voor het onzekere nemen.

Dus ben ik er gisteren vol goeie moed (en een mondmasker) op uitgetrokken om deze dingen te vinden. Omdat ik met een beperkt budget zit, ben ik langs geweest bij Action (want daar hebben ze echt alles) en de tweedehandswinkel van Oxfam. Helaas heb ik dit daar niet gevonden. Ik was dus een klein beetje teleurgesteld.

Maar ik geef de zoektocht nog niet op! Ik ben van plan om nog eens te kijken in de winkel waar ik mijn wekelijkse boodschappen doe. Daar hebben ze ook een rek met keukengerei. Misschien kan ik daar al het een en ander vinden.

Voor de dingen die ik daar toch niet zou vinden, kan ik nog online zoeken. Lang leve de online wereld! Daar zou ik het toch zeker moeten kunnen vinden.

De stappen

Wol voorbereiden

Het is belangrijk om eerst de wol op een streng te winden. De wol die ik kreeg, heb ik als streng ontvangen. Maar omdat ik graag eerst een kleurenwiel en -piramide wil maken, heb ik 30 strengetjes nodig van 3 gram. Dat kan ik mooi uit één streng van 100 gram halen. Dus ben ik alvast begonnen met mijn ministrengen.

Een garenparaplu zou hierbij handig zijn, maar die heb ik niet. Gelukkig werkt een stoel ook. Weet je nog dat je vroeger van je mama of oma je handen uit elkaar moest houden met daarrond dan de streng. Hiervoor dus. Om alles bij elkaar te houden, maak je dan een paar 8-lussen (niet te strak).

Wol wassen en weken

Het is heel belangrijk om eerst de wol te wassen. De spinolie en het vuil die nog op het garen zitten, zorgen er voor dat de verf niet goed kan binden. Dus altijd eerst wassen. Gebruik hiervoor een emmer met warm water en wasmiddel. Voorzichtig roeren, want de wol kan vervilten. En dan uitspoelen.

De verfstof wordt ook beter opgenomen als de wol volledig nat is. Hiervoor leg je die best dan nog een halfuur in proper warm water.

Het verfbad maken

De regel is voor 100 gram wol, 100 gram verfstof gebruiken. Dit is 1% kleurdiepte. Als ik lichter of donker wil kan ik dit aanpassen. Wil ik een tint lichter (vb: 0,5% kleurdiepte), dan kan ik 50 gram verfstof voor 100 gram wol gebruiken. Dit is de theorie dat ik wil uittesten met mijn ministrengetjes.

Vul de kookpot met water en de verfstof. Verwarm het water zodat deze de verfstof beter opneemt. In het begin zal het een beetje experimenteren zijn, om te ontdekken wat goed werkt. Want dit is de eerste keer dat ik het uitprobeer.

Beitsen

Dit zorgt er voor dat de vezels van de wol zich open zetten. Er zijn verschillende methodes, maar ik kwam vooral aluin tegen. Hier is de regel 15 gram aluin per 100 gram. Los dit eerst op in een klein beetje warm water.

Breng dit tot ongeveer 40°C en voeg dan het aluinmengsel toe. Goed roeren en dan de wol toevoegen. Dan verder opwarmen tot 90°C en minimum een uur laten pruttelen. Wel opletten dat de wol niet verbrandt. Spoel uit.

Verven

Verwarm de verf tot 50 graden en voeg de wol toe. Breng de temperatuur tot 90°C en laat opnieuw een uur staan. Het is belangrijk dat de wol niet kookt, want daar wordt het stug van. Daarna mag het een nachtje blijven staan.

Naspoelen en fixeren

Na het nachtje rusten, heeft het alle tijd gehad om de verf op te nemen. Om die kleur te fixeren mag je de wol na het uitwassen in een teiltje met een scheut azijn doen en een uurtje laten staan. Voor de rest is het een kwestie van laten uitdrogen en dan is de wol klaar.

Dit is de theorie die ik ga volgen. Nog eens, ik heb dit nog nooit gedaan, dus ik weet niet of het zal lukken. Ik weet wel dat het zal lukken, maar ik weet niet wat het resultaat zal zijn. En of dat een goed resultaat zal zijn. En dat is een klein beetje beangstigend, maar ook een spannende uitdaging.

Ik weet alleen niet hoe ik het voor elkaar ga krijgen om een kleurwiel te maken als er zoveel tijd gaat over één verfbad. Als ik 30 bolletjes wil kleuren ben ik dan zeker 30 dagen non stop bezig. Misschien kan ik het verfbad overbrengen in een ander potje, zodat ik een paar kleuren na elkaar kan verwerken.

Nog iets om over na te denken. Wat denk je? Gaat het me lukken? En is mijn idee realistisch?

Bronnen:

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.