Droomproject

Een patroon aanpassen naar jouw smaak

Deze week wil ik het patroon dat ik vorige week gekozen heb, pimpen. Ik ben nog steeds overtuigd van het model en dat wil toch al iets zeggen. Maar met dat model kan ik nog zoveel moois doen. Dus wil ik met jou door de mogelijkheden gaan.

Je kan er een jacquardmotief in verwerken. Of een ajourmotief. Een kleurverloop of strepen zijn ook altijd mooi. Je kan dat over een stuk van het patroon doen of volledig. Om het mooiste resultaat te hebben, brei je deze motieven in tricotsteek. Maar je hoeft je zelfs niet te houden aan de tricotsteek. Je kan natuurlijk ook kiezen voor een volledig andere steek.

Je kan natuurlijk ook structurele dingen gaan aanpassen, zoals de mouwen, de lengte of de hals. Maar eigenlijk maak je dan een volledig ander patroon. En voor mij is dit nu niet de bedoeling. Daarom sla ik dit eventjes over. Maar als jij dat wel wilt, kan je dit gerust uitproberen.

Jacquardmotieven

Met dit motief breng je kleur in je werk. Je hebt minimum 2 bollen wol in verschillende kleuren nodig. Door een telpatroon in tricotsteek te breien kom je zo aan een jacquardmotief. Je kan er heel mooie dingen mee maken.

Als je naar Scandinavische patronen kijkt, zie je deze tekeningen heel vaak terug komen. Ze zijn zo mooi gedetailleerd en fantastisch om naar te kijken. Ik vind het moeilijk om hiervoor een motief te vinden, want ik vind ze allemaal mooi.

Zelfs in dit jacquardpatroon is het mogelijk om variatie te steken. Je kan van onder naar boven (of omgekeerd) werken met een kleurverloop. Of bepaalde strepen in één kleur, andere strepen in een andere kleur. Zo kun je eindeloos aanpassen naar jouw smaak.

Ajourmotieven

Bij ajourbreien maak je motieven door omslagen te maken en steken samen te breien. Je laat geen steken vallen, maar maakt de gaatjes ook volgens een telpatroon. Zo kan je strepen maken maar ook heel mooie bloemenmotieven. Ik ben er zelfs al eentje tegen gekomen met een boom, maar deze hieronder vind ik ook heel mooi. En misschien nog belangrijker: het ziet er niet te moeilijk uit.

Omdat ik nog niet zo veel ervaring heb met dit soort motieven, lijkt het me echt super om het eens uit te proberen.

Kleurverloop

Dit is ook een heel mooie manier om een patroon te pimpen. Zeker als je een echte kleurenfanaat bent. Onmiddellijk springt je nieuwe trui in het oog.

Bij shawls zal je dit heel vaak terug zien komen. Er worden zelfs bollen gemaakt waarbij het verloop verwerkt is in de wol. Zo hoef je zelf niet uit te rekenen hoeveel rijen je in welk kleur breit. Dat is heel handig.

Maar als de kleurencombinatie niet helemaal naar jou wens is, kan je dit gerust zelf doen. Dit doe je door een paar draden samen te breien. Als je eerste kleur A is en je tweede B, kun je de eerste rijen AA breien, daarna een paar rijen AB en de laatste BB. Dan krijg je ook een kleurverloop

Je kan met lichtere en donkere tinten van dezelfde kleur werken, maar evengoed er een andere kleur bij nemen. Als je meer info wil over hoe je kleuren kan combineren, klik dan hier. Daar kan je lezen hoe je makkelijker kleuren kan combineren.

Strepen

Als je niet wil verlopen, maar wel van kleur houdt, kan je nog altijd met strepen werken. Hiermee kan je iets gewaagdere kleurencombinaties maken, vind ik persoonlijk. Want de overgangen zijn duidelijk afgelijnd. Zo kan je van rood, onmiddellijk naar groen zonder bruin te zien.

Je kan hier opnieuw zover in gaan als je zelf wil. Je hoeft het niet bij horizontale strepen te houden. Je kan ook kiezen voor verticale of diagonaal. Of je kan ze ook combineren.

Andere steek

Alhoewel ik jacquard en ajour hiermee niet zou combineren, kan je het wel met kleurverloop of strepen proberen. Hou er alleen rekening mee dat wanneer je een rechte steek breit de kleurovergang misschien zichtbaar zal zijn. Maar dit kan je testen als je het proeflapje maakt.

Deze steek vind ik ook heel mooi om te doen. Verlies je patroon hierbij niet uit het oog. Bij deze motieven heb je meestal een veelvoud van steken nodig. Hou er mee rekening dat dit verwerkt kan worden in het patroon dat je gekozen hebt.

Ik denk dat ik 2 methodes ga combineren. Ik wil heel graag leren ajour breien en het kleurenverloop spreekt me ook aan. Dat zijn 2 dingen die ik kan bijleren. Dus dit wordt het: de hals en een stuk van de mouwen in bovenstaand ajourmotief. En dan onderaan een donkere kleur en bovenaan een lichtere.

Amai, dat is veel sneller gekozen dan vorige week. Ik ben blij. Hoever staat het met jouw project? Ik hoop dat je nog volop meedoet. Laat het me maar weten.

Bronnen:

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.