Droomproject

Het juiste patroon kiezen

Vorige week was ik er al uit dat ik een trui zou maken en daarbij heel veel kon bijleren. Dus was de volgende logische stap het patroon voor die trui kiezen. Alleen is dat makkelijker gezegd dan gedaan. Want er zijn zoveel mooie patronen en zoveel stijlen dat het toch niet zo voor de hand lag.

Ik kan gaan voor een zomermodel of voor een wintermodel. Scandinavisch is ook mooi, maar de patronen vind ik dan nog moeilijker kiezen. Al kan het wel helpen om mijn jacquardtechniek beter onder de knie te krijgen. En ik kan gaan voor een effen model of met een speciale steek. Oh my god, echt te veel keuze!

Moodboard

Niets beter om een moodboard te maken van de mooie patronen die ik zou willen maken, dacht ik. Dus heb ik op Pinterest een bord gemaakt. Maar als ik het eerlijk toegeef, ben ik daarmee niets verder.

Oke, toegegeven. Ik heb van miljoenen patronen er een tiental geselecteerd. Dus dat is al iets. Maar hoe kies ik nu de juiste uit die selectie? Want zoals ze zeggen, is kiezen altijd een beetje verliezen. Als je ja zegt tegen iets, zeg je meestal ook nee tegen iets anders. Maar als je het anders bekijkt, win je ook heel veel. Maar waarom is het dan zo moeilijk?

Waarom is kiezen zo moeilijk?

Ik denk dat mijn verstand het zo moeilijk maakt. Ik wil een bewuste keuze maken, dus overdenk ik het te veel (mijn levensverhaal). Ik wil er te veel controle over hebben. Het moet juist zijn en goed, zeker geen fouten maken. Dus moet ik onthouden dat controle eigenlijk een illusie is. En dat ik dat beter los laat. Ik hoef alleen te kiezen wat ik mooi vind en er zijn veel mooie dingen.

Omdat ik het allemaal zo perfect wil doen, is het eigenlijk onhaalbaar. Niets is perfect en dat hoeft het ook niet te zijn. In Japan hebben ze een levensfilosofie dat wabi sabi heet. Het is een manier waarop je dingen bekijkt. Het gaat over de schoonheid van imperfectie, het niet compleet zijn en de kracht van vergankelijkheid. Je wordt er alleen maar ongelukkig van als je het perfect wil doen.

Geen wonder dat het dan zo moeilijk is. Door te kiezen kan ik zoveel winnen, dus wil ik het gewoon doen. Als ik kies ga ik voor iets nieuws. En dat geeft energie en zelfvertrouwen. Ik kan hier zoveel uit leren en dat geeft dan weer persoonlijke groei.

Volgens Bregtje Hermans zijn er 3 strategieën om de juiste keuze te maken:

  • eerst kiezen en dan maak je de juiste keuze
  • op je intuïtie vertrouwen
  • kiezen volgens normen en waarden

In dit geval is de derde strategie niet echt van toepassing, omdat ik iets wil maken dat ik mooi vind. Dus denk ik dat mijn intuïtie mij verder zal kunnen helpen. En als ik dat met de eerste strategie kan combineren, zit ik goed. Want ze zeggen ook vaak dat je eerste keuze de beste is.

Kiezen

Oke, dus. Nu gaat het gebeuren. Ik kies. Mag ik ook mijn ogen dicht doen en gewoon willekeurig aanduiden? Nee, ik wil dat het een bewuste keuze is. Dus (wo)man up! Ik ga kiezen. En ik kies voor:

Raspberry Flirt

Nu ik gekozen heb, ben ik eigenlijk wel blij met mijn keuze. Dus inderdaad: kiezen is verliezen, maar je wint ook. Ik ga zo’n mooie trui maken. Wauw.

Dit zal de basis zijn voor mijn droomproject. Misschien dat ik wel nog een andere steek uit kies, maar de maten en het model die liggen al vast. Ik zeg dit niet omdat ik niet zeker ben van mijn keuze, maar omdat er zoveel mogelijkheden zijn. Ik kan het patroon volgen of ik kan kiezen voor een andere steek. Nu ik de illusie van controle losgelaten heb, is alles mogelijk.

Sorry, ik wil jullie niet vervelen met die filosofie. Dus laat het me hier bij houden: Ik ben blij dat ik gekozen heb en dat ik voor dit model gekozen heb.

Twijfelen

Maar toch blijft er een beetje twijfel. Zal dit wel het goeie model zijn? Dus ben ik nog eens terug gaan kijken naar de patronen die ik gevonden had. En ik heb ze letterlijk met dit vergeleken. En plots lijken ze allemaal te verbleken. Ik weet nu dat ik echt de juiste keuze gemaakt heb. Pfff, amai. Dat was echt niet makkelijk.

Voor sommigen is kiezen heel gemakkelijk, voor anderen (zoals ik) is het een nachtmerrie. Maar zolang het geen al te grote levensbeslissingen zijn, kunnen we dit misschien ook in perspectief zetten. Ik kan na dit droomproject nog steeds een tweede of een derde maken. Of vanaf nu kunnen al mijn werken droomprojecten zijn. Heb jij ook soms moeite met kiezen? Hopelijk kunnen deze tips je daarbij helpen.

Bronnen:

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.