Nieuwe werken

Sokken breien

Ik had nog eens zin om sokken te breien. Niet de tijd van het jaar, ik weet het. Maar zoals ik al zei, staat er te veel op mijn lijstje. Dus ik doe maar gewoon verder. En ik heb daarvoor een prachtig boek. Je kent het waarschijnlijk wel: Soxx book van Kerstin Balke. Ze heeft zo veel mooie patronen dat je niet kan wachten om ze te maken.

Maar dit is het tweede paar sokken die ik maak, dus ik heb nog niet zo veel ervaring. In het boek heb je verschillende moeilijkheidsgraden. Maar ik ben iemand die zich daar natuurlijk niks van aan trekt, wat dacht je nu. The sky is the limit. Dus ik ga een uitdaging niet uit de weg. Door je grens te verleggen, groei je.

Ik heb ook nog niet zoveel ervaring met jacquard breien, wat misschien wel een must is voor deze sokken. Maar al doende leert men, wordt er gezegd. Dus voila. Een dubbele uitdaging, die ga ik zeker niet uit de weg.

Maar het kan beter

De Soxx waar mijn voorkeur naar uit ging is nr. 9. Ook al zijn de kleuren in het boek een mooie combinatie, ik had nog andere kleuren wol liggen. Dus heb ik die maar genomen. De kleuren zijn alvast prachtig en het motief ook. Maar er zijn toch een paar puntjes die beter kunnen. En die wil ik eventjes met jullie delen. Gedaan met sokken die niet passen! Want ze kwamen wat aan de kleine kant uit.

Voor mij zit er niks anders op dan opnieuw te beginnen. Uit goeie bron (dank je, Inge) heb ik vernomen dat wateren bij jacquard breien niet echt helpt. Want je zit met een dubbele draad die het werk te stevig houdt. En ze heeft in het verleden al veel gelijk gehad. Beter dat ik haar dan maar geloof en minder tijd verlies.

Dit wil ik de volgende keer beter doen:

  • Het jacquard patroon losser breien.
  • Een mooiere hiel breien, zonder gaatjes.
  • De kitchenerstitch om de teen dicht te naaien, beter onder de knie krijgen.
  • De juiste maat voor mijn sokken vinden.

Dus ging ik even op zoek naar tips. En hier zijn ze.

Het jacquard patroon losser breien

Ik denk niet dat er hier veel tips voor zijn. Gewoon losser breien. Als de draad die je meeneemt te strak zit, trekt die het patroon samen. Maar bij het breien van de sokken, heb ik het gevoel dat er iets tegen trekt, waardoor ik automatisch strakker brei.

De manier waarop ik jacquard brei, is ook hier de continentale manier. Met de twee draden om de linker vingers. Door de hoofdkleur tussen wijs- en middelvinger te nemen en de bijkleur tussen middel- en ringvinger, kan je de draden makkelijk uit elkaar houden en wisselen. Om het bijkleur te nemen ga je onder de hoofddraad en neem je die mee in je steek.

Een grotere naald zou helpen om wat losser te breien. Ik heb nu met naald 2,5 gebreid, het zou helpen om met 2,75 of 3 te breien. Ik heb de test eventjes gedaan. Ipv naald 2,5 heb ik met 2,75 gebreid. Hieronder kan je het resultaat zien.

Er zit nog steeds te veel spanning op de draden, naar mijn voorkeur. Binnenste buiten breien zou ook helpen, omdat de draad die je meeneemt aan de buitenkant zit en dus langer is. Daardoor zou er minder spanning op de draad zitten. Ook dit heb ik getest en het resultaat kan je hieronder zien.

Maar op de naald zag het er zo uit:

Ik was aangenaam verrast. Naar mijn idee geeft dit het beste resultaat. De steken hebben meer ruimte om tot hun recht te komen. Ik heb ze even samen gelegd, zodat je het verschil kan zien.

In het begin is het wel wat sukkelen, omdat je volgens een omgekeerde manier van denken werkt. Hou in gedachten dat je naalden aan de achterkant komen te zitten en dat je eigenlijk gewoon anders doet. Na een tijdje lukt het dan wel.

Een mooiere hiel breien, zonder gaatjes

Tot nu toe gebruikte ik het fimlpje van Marbada op youtube over de jojohiel (of boemeranghiel). Omdat ik de uitleg uit het boek iets te moeilijk vind. Onthou dat ik nog niet zo veel ervaring heb met sokken en de hiel is zowat het moeilijkste om te doen. Voor mij toch. Als je nog niet zoveel ervaring hebt met sokken als ik, is deze werkwijze heel gemakkelijk om te volgen.

Dit filmpje toont wel hoe je de dubbele steken maakt op de Engelse methode. Ik ben nog niet helemaal mee met de methode voor continentaal breien. Hier wordt nog aan gewerkt.

Je wordt doorgestuurd naar de website met het filmpje

Ik merk dat er een verschil is bij de overgang van het eerste stuk van de hiel, naar de tweede. Volgens het boek worden er twee rijen tussen gebreid en in het filmpje van Marbada niet. Wat het voor mij meer haalbaar maakt. Maar die twee rijen is misschien ook wat je hiel naar een hoger niveau tilt. Hieronder vind je het filmpje over de bumerangferse volgens het boek. Achtung, es ist auf Deutsch.

Je wordt doorgestuurd naar de website met het filmpje

Even vermelden dat ik eigenlijk niet met 5 aparte naalden werk, maar met een rondbreinaald. Dus is het een beetje moeilijk om de handelingen om te zetten. Dus zo komen alle beetjes bij elkaar in een puzzel, maar dat is iets dat ik zelf al gaande weg, aan het uitdokteren ben.

Wanneer ze klaar is met het eerste stuk, breit ze de gedubbelde steken opnieuw samen, waarbij ik het overzicht een beetje verlies. Want bij het tweede deel heb je die steken opnieuw nodig, maar wat als je ze niet allemaal of er te veel hebt. Ik kan het nog eens opnieuw proberen, met een steekmarkeerder. Dan zal ik het overzicht misschien meer kunnen behouden.

Ze toont wel een goeie tip om minder gaatjes te hebben aan de hoek van de hiel. Ze zet de eerste en laatste twee steken met een steekmarkeerder op de andere naald. Ik kom hierbij een beetje in de knoop, omdat ik de 2 sokken tegelijk brei. Dus bij de 2 binnenkanten is dit een beetje moeilijk te doen. Want wat doe je met de dubbele steken die je niet meer mag breien, maar je wil wel je tweede sok verder breien. Voorlopig heb ik me beholpen met een kabelnaald. Daar kunnen de steken eventjes op rusten.

Voor de rest is het gewoon een kwestie van de steken goed aan te trekken, want ik heb de gaatjes enkel aan de kant waar ik rechts brei. Daar is het gemakkelijker om de omslagen te maken. Aan de kant waar ik averechts brei, zitten de steken mooi dicht tegen elkaar.

Meer zal er niet aan zijn dan oefenen, oefenen en nog eens oefenen, denk ik. En dan zal er wel wat routine in komen. Het is nog maar mijn tweede paar sokken he.

De kitchenerstitch om de teen dicht te naaien, beter onder de knie krijgen

Ergens halverwege ben ik de tel kwijt geraakt, waardoor de steken niet meer mooi uitkomen. En de laatste steek op de voorste naald heb ik per ongeluk laten vallen. En hierdoor zag ik dat ik bij het minderen nog een andere steek heb laten vallen. Een knoeiboel dus.

Hier denk ik dat mijn vorige techniek van binnenste buiten breien me een beetje zal tegenwerken. Om deze steek te maken, is het belangrijk dat de juiste kant van je werk aan de buitenkant zit. Hopelijk kan ik de sok keren, zonder al te veel steken te laten vallen.

Je naait eigenlijk het laatste deel van je sok dicht door de beweging van een steek te maken. Maar de filmpjes die ik online vond en de omschrijving in het boek zorgen er voor dat ik ergens halverwege niet meer mee ben. En dus is de teen om zeep. In mijn vorig paar had ik een gaatje, die ik dan achteraf toegenaaid heb. Ssssj

Gisterenavond heb ik de bewegingen kort opgeschreven. Hieronder kan je mijn schematische omschrijving terug vinden. Het toont hoe je de naald in de steken steekt. De onderste rij is de voorste naald. De bovenste rij de achterste naald. De cijfers zijn de volgorde waarop je de steken doet. En de pijltjes naar beneden toont het laten vallen van de steek. Je maakt de beweging steeds met de eerste steek op de naald.

Als jullie dit niks zegt en je wel goed bent met filmpjes of een omschrijving. Gebruik dan maar die. Soms is het voor mij moeilijk om iets te volgen en heb ik het gewoon nodig om het eventjes anders te zien.

De juiste maat voor mijn sokken vinden

Het is heel belangrijk om de steekverhouding in de gaten te houden. Zo heb ik de sok nagemeten met m’n 2 proeflapjes. En ze komen alle drie niet overeen met wat er in het patroon staat. Ja, logisch dan die sokken dan te klein zijn.

Nu ik de juiste steekverhouding heb, kan ik omrekenen en mijn eigen patroon uitschrijven voor de juiste maat. Hier zal wel wat tijd in kruipen. Maar als je het eenmaal hebt, kan je die blijven gebruiken. Je past dan vervolgens de tekening die je wil gebruiken toe in jouw zelfgemaakte patroon. En dan ben je vertrokken. Dat is het eerste wat ik zal doen, voor ik de sokken opnieuw maak.

Een grotere maat breien, kan natuurlijk ook. Maar neem je dan één maat groter of twee? Dat is dan de vraag. Na een aantal sokken kan je dit wel testen. Of neem een sok die je nu in de kast liggen hebt, om te vergelijken.

En nu…

Maar er zijn toch ook al een paar dingen gelukt. De basis is er, nu enkel nog perfectioneren. Voor ik aan sokken begon, dacht ik dat het me nooit zou lukken. En kijk nu. Ga nooit een uitdaging uit de weg.

Zo, nu ben ik klaar om betere sokken te maken. Maar eerst starten met mijn patroon, hoor. Ik zal eventjes naar mijn eigen goeie raad luisteren en zien hoe het werkt. Ik probeer jullie feedback te geven over hoe het dan allemaal verlopen is.

Dit is geen exacte wetenschap hoor, want ik ken niets van sokken breien. Al doende kijk ik waar ik me kan verbeteren. Dus als jij tips hebt, of vindt dat wat ik hier allemaal uitkraam geen steek houdt, mag je me dat zeker laten weten. Samen gaan we voor een mooiere wereld met meer schitterende sokken.

Bronnen

4 gedachten over “Sokken breien

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.