Geen categorie

Zomertijd: 2 uur wordt 3 uur

We zijn weer een uurtje kwijt. Vannacht zetten we de klok van 2 uur verder naar 3 uur. Misschien was het wel de voorlaatste keer dat we dit deden. We zijn er bijna! Maar nu dus nog even de klik maken.

Maar we winnen er zoveel mee. We hebben niet alleen een uurtje minder lockdown, ‘s avonds hebben we ook meer licht. Dat scheelt een hele hoop bij handwerk. En het vooruitzicht om dit op een terrasje te doen, lonkt ook al. Ook al zijn we nu nog steeds in die lockdown en zit een terrasje op café er nog niet in, je kan het nog steeds in je eigen tuin doen, natuurlijk. Wees creatief. Die cocktail staat al te lonken.

Er komt verandering in de dingen die we willen maken en in het materiaal dat we daarvoor gebruiken. Dit is het moment om te dromen en patronen te catalogiseren. En waarom dan niet ook de wol rangschikken. Zo kunnen we weer een jaartje verder met een gerust hart.

Andere plannen

Al is het beter om nu dingen te maken voor later in het jaar (want meestal ben je eventjes bezig met een project), onze voorkeur gaat uit naar lichtere materialen. We kunnen maar dromen, hé. De dikke garens worden ingeruild voor de fijnere. Weg met de dikke dekens, truien en sjaals. Welkom lichte poncho’s, bloesjes en, ja zelfs, jurken.

We kiezen ook voor lichtere en fellere kleuren. Wit, geel, roze, rood doen het goed. Maar misschien ligt dat ook aan de lente. De donkere kleuren van de winter, zoals zwart, bruin, donkerblauw leggen we even aan de kant. Elk jaar zijn er nieuwe trens in kleuren.

Lenteschoonmaak

De lenteschoonmaak lonkt al. Het is de tijd om alles eens grondig onder handen te nemen. Afstoffen, opruimen, met de grove borstel er door. Begin bij je patronen en ga dan verder met je wol. Of doe het lekker averechts.

Patronen catalogiseren

Maak een lijstje met alle projecten die je nog wou maken. Of als je die al hebt, kun je die nog aanvullen. Maar als je zo creatief bent als ik, zal dat lijstje al vol genoeg staan.

Ik hou alles bij in een bullet journal. Dit is een combinatie van een agenda, dagboek en alle lijstjes die je anders los laat rond slingeren. Ik hou er bij wat ik allemaal nog wil maken, verschillende patronen, afmetingen van mijn proeflapje, toerentellen en opmerkingen.

Maar als je voor jezelf nog niet zo ver bent, kan je een patronenmap beginnen, zo heb je ook altijd een overzicht. Of als je breiboeken niet wil kapot scheuren (Zeker niet doen hoor! Dat zou doodzonde zijn.), kan je ook een foto nemen van het project en dat bewaren. Dit kan je op je smartphone of computer doen uiteraard. Of afdrukken en toch in die map bewaren, zodat alles mooi samen blijft.

Nu ik het bedenk, zal er waarschijnlijk wel een app bestaan waarmee je dit kan doen. In het zoeken naar zo’n app kwam ik deze tegen: knitting buddy. Ik zal deze alvast voor jullie even testen. Ik kom er later op terug.

Wat ik meer tegen kwam waren apps met patronen. Zelf heb ik het nog niet geprobeerd, omdat ik meestal mijn eigen patronen maak. Je kan ook heel veel ideeën vinden in breiboeken. Je hebt er waarschijnlijk nog een heleboel op zolder liggen. Al die mooie patronen liggen te wachten, tot jij ze maakt. Of misschien pluis je liever het internet uit op zoek naar nieuwe patronen. Daar zijn er ook heel veel van. Dit is het moment om de stapel eens uit te pluizen en opnieuw te rangschikken. Gooi weg wat je niet langer wil maken, want anders wordt de stapel enorm. En daar wil je niet onder bedolven raken, geloof me.

Wol rangschikken

Ga niet enkel door je patronen, maar ook door je wol. Persoonlijk rangschik ik eerst op soort wol, zodat het makkelijker is om te zien welke je kan combineren. Daarna per kleur. Leg lichte wol bij elkaar en dikke bij elkaar. Materialen die bij elkaar aanleunen, kun je ook samenhouden. Zoals dierlijke merino- en alpacawol kun je samen bewaren.

Je kan natuurlijk nog veel verder gaan en alles in een doos met labels stoppen. Maar maak vooral een systeem waar jij je goed bij voelt. Het is belangrijk om onmiddellijk de wol te vinden die je wil gebruiken en dat je daarbij een overzicht hebt van welke kleuren je kan combineren.

Is er wol dat je niet meer wil gebruiken, die kan je weggeven of tweedehands verkopen. Maar als wolliefhebber zal die kans wel klein zijn. Persoonlijk ga ik er van uit dat je later misschien nog een project zou willen kunnen maken met de wol die je nu niet meer wil. Het is een dunne lijn tussen te veel bewaren en ontspullen. Maak vooral de afweging die voor jou goed aanvoelt!

Mijn lijstje

Dit staat er bij mij nog op het programma. Nog een paar truien, een poncho/sjaal (ik ben nog aan het werken aan het concept), een schort, lampekappen, een nieuwe handtas, een paar warme sokken, … Veel te veel om op te noemen.

Omdat ik niet alles gedaan krijg in één seizoen, doe ik gewoon effenaf verder. Ik ben nog steeds bezig met een trui met een rendierpatroon voor de feestdagen (van 2 jaar geleden). Oeps. En regelmatig komen daar dingen bij. Die lonken natuurlijk veel meer, dus werk ik liever aan die projecten.

Kan er iemand een domper op de maakvreugde zetten? Het geeft zo’n goed gevoel als je een project afgewerkt hebt en kan zeggen dat je dit zelf gemaakt hebt. En als je dan nog eens trots kan zijn op jezelf is dat ook weer een schouderklopje. Maar nu praat ik tegen mijn eigen winkel, want ik heb nogal moeite met dingen afwerken. Ik zal beginnen met te luisteren naar mijn eigen raad.

Wat staat er bij jullie allemaal nog op het programma? Laat het maar gerust weten.

Een gedachte over “Zomertijd: 2 uur wordt 3 uur

  1. Dag Isabel,

    De wolkast heb ik vorig jaar eens uitgemest en gesorteerd. De restjes die ik niet meer ging gebruiken heb ik aan iemand geschonken die projectjes maakt om te verkopen voor een goed doel. De soorten wol die geschikt zijn voor Rita zitten in een bak appart en ik ben bezig met sokken breien van restjes sokkenwol. Ik ben al bezig met mijn 3de paar. Je zal ze wel zien verschijnen. Eens…. als ik er genoeg heb. Daarvoor heb ik een nieuwe opzet geprobeerd, eentje die beter zou meegeven….dit is mijn week in het binnenwerk geweest. We hebben heel veel buiten gewerkt deze week, de terrassen aan het afspuiten met hoge druk. En planten uitgesmeten die ook eens eruit moesten….de visput uitgekuist, bij goed weer buiten dus grote kuis…..we blijven in ons kot, zoals Maggie gevraagd heeft, maar we gaan ons nog niet vervelen. En ik moet nog verder schilderen in de living ook, maar dat is voor bij slecht weer. Veel groetjes

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.